Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië   Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Icon_minitimedi 2 jul 2013 - 13:51

Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië

De betrokkenen zijn al rond de 80, maar is het verwezenlijken van gerechtigheid sowieso niet vaak een kwestie van lange adem? Meer dan 500 vervolgingsslachtoffers uit Indonesië krijgen na jarenlange strijd de juiste uitkering. Dit schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) begin juni in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv) nog niet is gewijzigd spoort hij aan tot een praktische uitvoering ervan, gezien de gemiddelde leeftijd van degenen die het aangaan.

Al in 2006 brengt een vrouw van Indonesische afkomst een zaak aan bij het College (toen nog de Commissie Gelijke Behandeling) over de manier waarop de hoogte van de uitkering voor haar als vervolgingsslachtoffer werd bepaald. Zij kreeg gelijk van het College; er was inderdaad sprake van discriminatie op grond van ras (oordeel 2007-152). Alleen Indonesische vervolgingsslachtoffers kregen een op Indonesische levensstandaard gebaseerde uitkering.

De Wuv biedt financiële ondersteuning aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog in Europa of Azië zijn vervolgd. Ook weduwen, weduwnaars en minderjarige volle wezen van vervolgden kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Lees de brief van Van Rijn

mensenrechten.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië   Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Icon_minitimedi 2 jul 2013 - 14:07

....Alleen Indonesische vervolgingsslachtoffers kregen een op Indonesische levensstandaard gebaseerde uitkering.
.....

Kennis van me:
Jarenlang kreeg een Indische dame, wonende in Nederland, haar uitkering gebaseerd op de "Nederlandse" leefnormen.
De dame in kwestie verhuisde enkele jaren geleden naar Indonesia, met behoud van uitkering, maar de uitkering werd wel meteen BEHOORLIJK verlaagd tot "Indonesische" leefnormen.

Ik heb het eerder verkondigd:
Of je nu oorlogsleed onderging in Indonesia of in de Poolstreken of waardanook: Het is en blijft oorlogsleed en het is geen kwestie van krenten wegen waar Nederland zo sterk in is...
Of men nu een bambu runcing in je achterste krijgt of een klap met een geweerkolf van een Nazi of een Nippon soldaat, het blijft even zeer doen, waar je het hebt moeten ondergaan.

En er NU pas mee op de proppen komen is zo'n typisch geval van Nederlandse krentenwegerij... wachten totdat de slachtoffers onder de pohon kelapa of pohon pisang hun laatste rustplaats aan het inspecteren zijn.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië   Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Icon_minitimeza 20 jul 2013 - 18:52


Indische oorlogsslachtoffers krijgen fors hogere uitkering

Door Lidy Nicolasen

Amsterdam – De Nederlandse overheid gaat de uitkering van ongeveer 520 Indische oorlogsslachtoffers fors optrekken. De rechter heeft het kabinet gedwongen een einde te maken aan het onderscheid tussen slachtoffers in Nederland en in Indonesië.

De inhaalslag gaat Nederland in het eerste jaar ten minste 7,7 miljoen euro extra kosten, zo heeft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de Tweede Kamer laten weten.

De Indische slachtoffers hebben een gemiddelde leeftijd van 80 jaar. Ze hebben in Japanse kampen gezeten, werden vervolgd of opgesloten in gevangenissen ten tijde van de Japanse bezetting. Veel van hen zijn kinderen van KNIL-militairen, die werden gedwongen voor de Japanners te werken. Gemiddeld krijgen zij nu 14 duizend euro per jaar extra uitgekeerd.

Wie ziek is of gebreken heeft als gevolg van de oorlog heeft sinds 1977 recht op een uitkering. De hoogte van de uitkering werd vastgesteld naar het inkomen dat het slachtoffer zou hebben genoten als hij had gewerkt. Slachtoffers die in Indonesië woonden, krijgen hun uitkering niet in guldens of euro’s, maar in roepia’s. Omdat, beargumenteerde Nederland in 1971, de uitkering anders tot een niet aanvaardbaar bedrag uitgaat boven het welvaartspeil in Indonesië. Dat zou strijdig zijn met de uitgangspunten, namelijk zorgen dat de slachtoffers het eerdere levenspeil kunnen behouden en herstellen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in 2007 dat er sprake was van een verboden onderscheid op grond van ras. Extra discriminerend bovendien, omdat Indonesië het enige land was waar de Nederlandse overheid niet de euro als grondslag hanteerde. Daar kwam bij dat zij die een uitkering in Nederland hadden aangevraagd en vervolgens naar Indonesië terugkeerden, hun hogere uitkering behielden.

De Centrale Raad van Beroep gelastte de overheid in 2010 de gewraakte passage uit de wet te schrappen. De staatssecretaris heeft de Kamer nu laten weten dat te doen. Het vorige kabinet zette die stap niet. De uitvoering zou te complex zijn, de kosten te hoog.

Aanjager van de wijziging in de wet is Ronald Thumann, in 1954 in Soerabaja geboren. Op zijn aandringen diende Helena Cordromp in 2004 een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling namens zichzelf en in het belang van de ongeveer 970 uitkeringsgerechtigden die toen in Indonesië leefden.

Er kwam een doorbraak toen in 2010 een uitkering werd toegekend aan Yohanna Latupeirissa, die getraumatiseerd raakte toen de Japanners haar misbruikten als ‘troostmeisje’. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat de klacht legitiem was en dat de argumentatie van de minister onvoldoende was onderbouwd.

Uit de Volkskrant, 20-07-2013
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië   Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Icon_minitimezo 21 jul 2013 - 9:35

1) ....Daar kwam bij dat zij die een uitkering in Nederland hadden aangevraagd en vervolgens naar Indonesië terugkeerden, hun hogere uitkering behielden.....

Bull..... bewijs aanwezig, dat dit niet (voor 100%) waar is. !!!! Zie mijn eerder antwoord in dit draadje.2) ... De inhaalslag gaat Nederland in het eerste jaar ten minste 7,7 miljoen euro extra kosten.....

Was gisteravond met mijn luie pantat op de bale bale kijken naar Tour de Jour en ik meende iets te vernemen over een startplaats van een toekomstige Tour de France en dat dit grapje dan circa 10 Miljoen moest kosten. (Zonder TEGEN opbrengsten dus... sec 10 Juta(miljoen) Eurietjes t.b.v. van het zich vermakend volk... Bull... Daar wordt niet over geklept, maar een kostenberekening van7,7 Juta tbv oorlogsslachtoffers haalt breeduit de mening van de journalistiek. Bul bull bull....)3) Lidy Nicolasen mag zich eerst best wel eens goed verdiepen in de materie alvorens ze haar schrijverijen neerkwakt... Haar gezegde "Veel van hen zijn kinderen van KNIL-militairen" riekt ook een beetje naar generalisme !!!! En nog meer gezegden die zij maar de lucht in slingert..... Volkskrant,.... vol van volksberichten die volksgericht zijn en door het volk eventueel verkeerd kunnen worden geinterpreteerd.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud

Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië   Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Gerechtigheid voor vervolgingsslachtoffers uit Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nog altijd geen gerechtigheid voor Munir
» Oost-Timor wil gerechtigheid voor slachtpartij
» Indonesië wil AS565 voor duikbootbestrijding
» Van Beukering staat voor debuut voor Indonesië
» Singapore Airlines: extra lage tarieven voor herfst en winter 2009 Voor tickets naar Singapore, Indonesië, Aistralië en Nieuw-Zeeland

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: