Indische zomer in ACEC
Geplaatst op: 03 juli 2013 Laatste update: 03 juli, 16:02
APELDOORN - De landelijke stichting Indisch Erfgoed houdt een grote expositie in ACEC. Onder de titel 'Het Indische Erfgoed Apeldoorn' belicht de stichting tot en met 20 juli de geschiedenis van Indische Nederlanders in de regio Apeldoorn tussen 1946 tot nu. Apeldoorn is uitgegroeid tot de tweede 'Indische stad' van het land. Alleen Den Haag heeft een nog grotere groep Nederlanders met Indische wortels.
Maar liefst 20.000 mensen in de regio Apeldoorn hebben in meer of mindere mate een Indische achtergrond. Niet voor niets is de landelijke stichting Indisch Erfgoed uit een Apeldoornse werkgroep ontstaan. Vier van de vijf bestuursleden komen uit het stedelijk gebied van Apeldoorn, nummer vijf woont in Vaassen. De zeven vrijwilligers die het bestuur bijstaan wonen allen in Apeldoorn.
De expositie in ACEC is gelardeerd met zo'n foto's. Een kleine 30 panelen staan in het teken van ontvangst, integratie en assimilatie van Indische Nederlanders. Bijna dagelijks zijn er lezingen in ACEC door deskundigen die meest uiteenlopende waaronder culturele onderwerpen onder de loep nemen. Van de VOC tot de tabakscultuur op Sumatra, van de grondleggers van de republiek Indonesië tot inburgeren in Nederland. Voorzitter Ralph Kneefel wijdt zijn verbale bijdrage aan de periode Apeldoorn 1950-1960. Ook voor de Molukken is tijd en ruimte vrijgemaakt. In Gigant draait de film The Act of Killing, een film over de jacht op communisten ten tijde van het regime van de tweede president Suharto.
Daarnaast zijn er workshops waaronder Balinese dans en religie en Indisch koken. Bezoekers krijgen de gelegenheid hun woordje te doen en repatrianten vertellen over hun ervaringen. De expositie richt zowel op mensen met een Indische achtergrond als op bezoekers die in Nederland zijn geboren uit Nederlandse ouders. De entree voor de expositie is gratis, lezingen kosten 5 euro per persoon. Ook aan deelname aan de workshop hangt een prijskaartje.
Voorzitter Ralph Kneefel is trots op het feit dat hij zich met zijn stichting weer in hun eigen stad mag presteren. ''We hebben naar mijn mening een boeiend programma en een interessante expositie samengesteld met informatie en ontspanning.''
ACEC is van woensdag toen met zondag geopend van 12 tot 17.30 uur. Meer informatie is te vinden via www.indischerfgoed.nl
© de Stentor, op dit artikel rust copyright.