Indisch leiderschap: de laatste governeurs-generaal van Nederlands-Indië
Datum: 27 oktober 2013 Tijdstip: 14.00 uur Locatie: Museum Bronbeek
Frederik Erens spreekt in Museum Bronbeek over de laatste gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. De lezing ‘Indisch leiderschap’ wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem.
Aan het begin van de twintigste eeuw raakte de ontwikkeling van de kolonie Nederlands-Indië in een stroomversnelling. Het eilandenrijk werd met harde hand veroverd, onderworpen en onder direct Nederlands bestuur gebracht. Vanaf 1901 werd echter ook de ethische politiek ingezet, een politiek programma om de volken van Indonesië op te heffen uit de achtergestelde positie en hen langs de weg van geleidelijkheid 'op te voeden' voor zelfbestuur. Tegelijkertijd moest de band tussen kolonie en moederland blijven voortbestaan.
De Nederlandse gouverneurs-generaal, in wier personen een grote mate van macht was geconcentreerd, stonden voor een precaire opgave: enerzijds het Nederlandse gezag handhaven, anderzijds de Indonesische bevolking verheffen, waardoor de kiem van de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging werd gelegd. Bovendien moesten ze rekening houden met de wensen van de minister van Koloniën in Den Haag.
Alle gouverneurs-generaal in de twintigste eeuw - Van Heutsz, Idenburg, Van Limburg-Stirum, Fock, De Graeff, De Jonge, Tjarda van Starkenborgh-Stachouwer en luitenant-gouverneur-generaal Van Mook - hebben een heel eigen rol gespeeld in het zelfstandigheidsproces van Indië, dat uiteindelijk uitmondde in de onafhankelijke Republiek Indonesia.
De toegangsprijs, inclusief museumentree, bedraagt € 12 en inschrijving is noodzakelijk via (026) 4 422 363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem
defensie.nl