Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

Deel
 

 Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie Empty
BerichtOnderwerp: Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie   Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie Icon_minitimedo 11 jul 2013 - 15:02

Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie

11 juli 2013|
tekst Sanne Pauwelsen|
beeld Marleen Hoftijzer|


Indonesië is een land met verschillende geloofsovertuigingen. Islam, christendom, boeddhisme en hindoeïsme. Maar er is iets waar de mensen nog meer in geloven dan hun eigen religie en dat is gunaguna, oftewel zwarte magie.
Molukkers op Ambon geloven heilig in zwarte magie. De familie Tahapary woont in een moslimwijk net buiten de stad Ambon. “We vergeten ons geloof niet, maar de oude zielen dwalen op aarde en treden soms ons lichaam binnen”, vertelt de vrouw genaamd Rugaya. Ze is vaak door een oude ziel verrast tijdens het slapen, maar bang is ze niet. “Het is niet iets magisch, het is er gewoon.”

Haar man Ismail heeft familie in Nederland. “Een familielid van mij was ziek. De doktoren in Nederland stonden voor een raadsel en konden hem niet helpen.” Als de ziekte niet te genezen is, komt dat volgens Ismail door zwarte magie. Zijn familie wist zich geen raad. Ze zijn speciaal naar Ambon gevlogen waar Ismail zijn familielid kon helpen. Genezing volgde. Ismail weet zeker dat er overal in de wereld zwarte magie aanwezig is, ook in Nederland. “In Nederland leven moderne mensen die gunaguna uit het oog zijn verloren, maar de Nederlandse Indonesiërs blijven erin geloven. Dit is onderdeel van hun cultuur.”

Witte magie
Bapak Sel Soukotta is een dorpsdokter in het dopje Waai op het Molukse eiland Ambon. Hij verdrijft zwarte magie in mensen, dit wordt ook wel witte magie genoemd. Bapak’s vader was ook dorpsdokter en hij leerde hem verschillende gebruiken. Dorpsdokters kunnen bijvoorbeeld communiceren met overleden voorouders. “Ik kreeg vanaf mijn negende jaar al dromen, maar daar deed ik weinig mee.” Pas op 40-jarige leeftijd toen hij weer een droom kreeg, wist hij dat hij dorpsdokter moest worden om andere mensen te helpen genezen. “In die droom bracht God de heer mij naar verschillende kerken in Saparua toe. Hij liet mij zien met welke planten en wortels ik mensen kan genezen van bepaalde ziektes", vertelt Bapak. Welke soorten planten en wortels dat zijn, moet volgens Bapak strikt geheim blijven.

Op de Molukken bestaat al eeuwenlang zwarte magie. Molukkers in Nederland vinden dat er niet gespot mag worden met gunaguna. De angst is zichtbaar in hun ogen te lezen. “Het is een stille kracht die niemand kan uitleggen”, vertelt een Moluks-Nederlandse man die graag anoniem wil blijven. “Iedereen heeft wel een verhaal over de gevolgen van zwarte magie.” Volgens de man is jaloezie vaak de reden om iemand ziek of zelfs dood te wensen. “Nee, mijn advies is om er niet in te verdiepen, want anders gaan ze ook iets bij jou doen.”

De oude Bapak doet dat juist wel. Hij ontdekte op de lagere school dat hij zijn rechterhand had gekregen om mensen te helpen. “Ik mag absoluut geen misbruik van die hand maken, want deze hand heb ik gekregen om de mensen te helpen”, vertelt hij ernstig. Met zijn magische rechterhand trekt Bapak symbolisch de ziekte uit een patiënt. “Ik kan mensen bewusteloos maken met mijn rechterhand. Ik hoef er niks voor te doen, als iemand naar de boom toeloopt dan kan ik met mijn rechterhand zorgen dat diegene flauwvalt.” De boom die hij bedoelt staat op een afstandje. Bapak zelf blijft in de deuropening van zijn huis staan. Hij laat er vaak iemand naar toelopen en maakt dan een bepaalde beweging met zijn hand. Volgens Bapak is zijn rechterhand wel de donkere kant. “Ik mag mijn kinderen ook absoluut niet slaan met die hand, want dan gebeuren er erge dingen.”

Lees verder bij VersPers
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie   Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie Icon_minitimedo 11 jul 2013 - 18:13

....Hij verdrijft zwarte magie in mensen, dit wordt ook wel witte magie genoemd.....

Bovenstaande stelling is wel héél erg kort door de bocht. Het was beter geweest, als de auteurs een betere stelling hadden gehanteerd.


Witte magie is véél meer dan enkel zwarte magie bij/in mensen verdrijven.

Wat er o.a. ook onder valt:
Zieken genezen dmv kruiden en dus is kennis van geneeskrachtige kruiden nodig.
Het zuiveren van de ziel en lichaam. Reinheid van geest en lijf. (Vasten is bijvoorbeeld hier een onderdeel van, want dan worden de giftige reststoffen uit het lichaam verdreven.)
Kennis van reine consumptiemiddelen, waardoor de geest niet verderfelijk kan worden aangetast. Onreine consumptiemiddelen kunnen namelijk het "gedachtengoed" bij mensen negatief beïnvloeden.
Onderhoud van het Geloof in een Almachtige om daarmee de "zwarte" zijde van magie te kunnen weerstaan.
Eerbied en respect voor voorouders en alles wat leeft.

Bovenstaand is geen commentaar, maar slechts een kleine verduidelijking.

Nog veel meer omvat de "witte" magie.

Van oorsprong was de betekenis van "dukun" namelijk "(kruiden)dokter"
Veelal wordt het begrip "dukun" slechts beschouwd als een  black magic beoefenaar.
De "dukun" mag ook nooit en te nimmer financiëel voordeel halen uit zijn bezigheden op dit gebied, want hulp hoort namelijk belangeloos te zijn.

Maar, zoals altijd op deze wereld, komen er wel eens wangevallen voor.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Dorpsdokter helpt te genezen van zwarte magie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: