Namen zichtbaar en voelbaar
Nieuw oorlogsmonument in Thailand met namen van Nederlandse krijgsgevangenen
De Oorlogsgravenstichting heeft het initiatief genomen om op Kanchanaburi War Cemetery in Thailand een nieuw oorlogsmonument op te richten waarop bronzen platen worden aangebracht met de namen van 73 Nederlandse krijgsgevangenen van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is. De kosten om dit monument te realiseren bedragen € 30.000,- en kunnen niet bekostigd worden uit de doelfinanciering die de Oorlogsgravenstichting van de Nederlandse overheid ontvangt om haar taak, de aanleg, inrichting, instandhouding en verzorging van de ongeveer 50.000 Nederlandse oorlogsgraven, uit te kunnen voeren. Om dit monument te realiseren moet de Stichting derhalve externe financiering zoeken. Hiervoor hebben wij een aparte bankrekening Fonds Gedenkplaten geopend bij de ABN Amro. Het rekeningnummer is: 249336219 t.n.v. Oorlogsgravenstichting in Den Haag. Particulieren, bedrijven en instellingen die een bijdrage willen leveren aan de totstandkoming van het monument kunnen hierop een donatie storten onder vermelding van Monument Thailand. Het is de bedoeling dat het monument onthuld wordt op 26 oktober 2013 in aanwezigheid van direct nabestaanden van op het monument vermelde slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers die op de erevelden Kanchanaburi en Chungkai begraven liggen en veteranen die aan de spoorweg gewerkt hebben. Om nabestaanden hiertoe in de gelegenheid te stellen organiseert de Oorlogsgravenstichting een speciale pelgrimsreis naar Thailand van 23 oktober tot 1 november 2013.
•Wilt u deelnemen aan deze OGS pelgrimsreis? Klik hier voor het programma en het aanmeldingsformulier
Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 begonnen oud-krijgsgevangenen met de inventarisatie van de graven van krijgsgevangenen die bij de aanleg van de dodenspoorweg in Birma en Thailand zijn omgekomen. Achtereenvolgens werden de diverse locaties langs de spoorweg bezocht door de geallieerde gravendiensten en werden de stoffelijke resten van de omgekomen krijgsgevangen opgegraven en overgebracht naar erevelden, in Birma op het ereveld Thanbyuzayat en in Thailand op de erevelden Chungkai en Kanchanaburi. Ondanks dat de werkzaamheden snel na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden, konden vele tijdelijke begraafplaatsen al niet meer gelokaliseerd worden. Deze waren als het ware door het oerwoud ‘opgeslokt’. Honderden graven van geallieerde krijgsgevangenen, waaronder die van 73 Nederlanders, werden niet meer teruggevonden. Voor deze slachtoffers kon op één van de erevelden geen graf worden ingericht. Namen zijn voor nabestaanden altijd en steeds weer het enige dat nog overblijft als zichtbare, voelbare en herdenkbare herinnering aan hen, hun dierbare familieleden, die hun leven gaven in de oorlog. Namen op een graf zijn belangrijk. Namen van diegenen zonder graf moeten eveneens zichtbaar zijn daar waar mensen bijeen komen om werkelijk te kunnen herdenken. Dit initiatief wordt gesteund door de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS). Deze Stichting organiseert voor veteranen en hun nabestaanden een reis naar Thailand in dezelfde periode.
•Wilt u deelnemen aan deze SHBSS-reis? Klik hier voor het programma en het aanmeldingsformulier
Naamlijst nieuw oorlogsmonument in Thailand
De Oorlogsgravenstichting heeft de lijst met de namen van Nederlandse krijgsgevangenen die in Birma en Thailand overleden zijn en van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is, zorgvuldig samengesteld. Bij het samenstellen van de lijst hebben wij veel hulp gekregen van medewerkers van de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen in Heerlen en de afdeling Oorlogsnazorg van het Rode Kruis in Den Haag.
Via het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting krijgt u een overzicht van de namen. Klik op de onderstaande link. Kies bij categorie voor Onbekend Thai/Burma. Klik op verfijn en voer de zoekopdracht uit.
Heeft u op- en/of aanmerkingen op deze lijst, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de Oorlogsgravenstichting.
•Klik hier om de naamlijst te bekijken.
ogs.nl