Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

  Rutte naar Indonesië

Ga naar beneden 
+2
Henri R. Cingoor
ElEl
6 plaatsers
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedi 20 aug 2013 - 18:03

di 20 aug 2013, 13:12

Rutte naar Indonesië

door Wouter de Winther


DEN HAAG - Premier Rutte leidt van 20 tot 22 november een handelsmissie naar Indonesië.

De reis van Rutte lijkt het begin te worden van het herstel van de verstoorde relatie met Indonesië. Die raakte enkele jaren geleden verstoord, toen de Indonesische president op het laatste moment een staatsbezoek aan ons land afzegde.

Molukkers dreigden de politicus hier aan te klagen. Jakarta besloot daarop af te zien van het bezoek, een hoogst ongebruikelijke stap. Daarna werd de relatie verder verstoord door het annuleren van een deal om Nederlandse tanks aan Indonesië te verkopen.

De PvdA wilde de het minderheidskabinet van VVD en CDA niet steunen om een wapenexportvergunning te verlenen. De sociaaldemocraten vreesden voor de mensenrechten in Indonesië. Jakarta ging daarop met Duitsland in zee.

Telegraf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedi 20 aug 2013 - 18:05

Rutte leidt handelsmissie naar IndonesiëBewerkt door: redactie − 20/08/13, 14:24 − bron: ANP

Premier Mark Rutte brengt half november een bezoek aan Indonesië. Hij wordt daarbij vergezeld door een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. .

Rutte zal spreken met president Susilo Bambang Yudhoyono. De versterking van de politieke en economische banden tussen de landen staat centraal. Oud-premier Jan Peter Balkenende was in april 2006 de laatste Nederlandse premier die in Indonesië was.

De relatie met de oude kolonie is er een met dieptepunten.

Zo veroorzaakte minister Jan Pronk in 1992 met zijn kritiek op het mensenrechtenbeleid van Indonesië een rel. Indonesië vroeg zich af waar Nederland het lef vandaan haalde en er kwam een eind aan de ontwikkelingssamenwerking.

Het staatsbezoek van koningin Beatrix, 3 jaar later, werd vooraf al getekend door de heftige discussie over het Nederlandse optreden in de archipel, met name tijdens de strijd om de onafhankelijkheid. Excuses waren op z'n plaats, vonden sommigen.

Het staatsbezoek stond gepland vlak ná de viering van 50 jaar Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus: dat op zich was ook nog een kwestie. Nederland had moeite met deze datum, waarop nationalist Soekarno in 1945 de onafhankelijkheid uitriep, en ging altijd uit van de souvereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. Anders zou de inzet, in de tussenliggende jaren, van de militairen bij de politionele acties immers in een heel ander daglicht komen te staan, net als bij verontschuldigingen.

De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot haalde in 2005 echter veel druk van de ketel, hetgeen voor hem als Indische Nederlander wat gemakkelijker was. Hij ging naar de Indonesische herdenking van 17 augustus 1945 om uit te leggen 'dat mijn aanwezigheid mag worden gezien als een politieke en morele aanvaarding van die datum'. Aanvaarden was nog wel net iets anders dan echt helemaal erkennen.

In 2010 was de boot wederom aan: president Yudhoyono zegde op het allerlaatste moment zijn staatsbezoek aan Nederland af. De 'Molukse regering in ballingschap' had een zaak aangespannen wegens schending door de president van de mensenrechten, onder meer op de Molukken. Yudhoyono was fiks in zijn wiek geschoten: 'Deze afzegging heeft te maken met het gevoel van eigenwaarde van de natie', zei hij.

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedo 22 aug 2013 - 6:11

Heb nog wat adressen voor Rutte waar ie lekker kan eten langs de kant van de weg in een warung.

Is lekker en goedkoop (het laatste spaart zijn reisbudget, dus komt weer ten goede van de tekorten volgend jaar op de rijksbegroting), inclusief goede bediening en service en ... inclusief gratis mencret als toetje achteraf.

Heb ook nog via bevriende reisbureaus tickets in de aanbieding (goedkoper dan de standaard prijzen), dus de uitgespaarde ticket kosten komen ook weer ten goede van de rijksbegroting.

Dan heb ik ook nog een paar vriendjes, die ervaring hebben in "sokongan onder de tafel", dus dan haalt ie goede handelscontracten binnen.

Verder ook in de aanbieding enkele ervaren vriendjes, die hem kunnen leren om vooral het wijsvingertje niet gebruiken met de bedoeling om zich in te mengen in Indonesia's interne zaken, zodat de eventuele handelscontracten veilig gesteld kunnen worden en daardoor Neerlands budget positief beinvloed worden.
(Jangan main main sombongan Pak Rutte. !!!)

Tevens kan Rutte van mij nog een oud woordenboek krijgen, zodat hij de Indonesiërs kan vleien met zijn woordenschat en perfecte uitspraak.... "Pak Mantri, saya mau makan sateeeeeetje." Of: "saya mau makan loempiaaaaatje." Of: "saya mau makan bamiesoepie." Of: "saya mau makan lempurtje."


Salam manis van Beri Blekok en op naar het volgend bezoek over een jaar of 7 of zoiets.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedo 22 aug 2013 - 22:08

Bro Henri,
Dat zijn prima adviezen voor Rutte en de schatkist (vooral het toetje: mencret ).
Hopelijk leest hij dit en komt bij je langs (dan kan je hem ervan langs geven), ha ha ha.


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimevr 8 nov 2013 - 18:41

Rutte: 'Banden met China en Indonesië versterken'

Nieuwsbericht | 08-11-2013


Premier Rutte blikt tijdens zijn wekelijkse persconferentie vooruit op de handelsmissies naar China en Indonesië. Beide landen zijn een belangrijke handelspartner voor Nederland. ‘Nu is hét moment om de onderlinge banden te versterken.'

Handelsmissies

Minister-president Rutte gaat komende weken op handelsmissie naar China (15 en 16 november) en Indonesië (20 tot en met 22 november). De Chinese economie blijft groeien. Waar buitenlandse investeringen wereldwijd afnemen, zijn de Chinese investeringen de afgelopen jaren gegroeid. Nederland is binnen de Europese Unie de tweede handelspartner van China en wereldwijd de tiende. Rutte benadrukt dat China en Nederland veel van elkaar kunnen leren, met name op het gebied van landbouw, water, creatieve industrie en high tech. 'Als grote politieke en economische wereldspeler maakt China momenteel belangrijke hervormingen door. Nu is dus hét moment om de onderlinge banden te versterken', stelt de minister-president.

Het bezoek aan Indonesië staat vooral in het teken van de toekomst. Rutte gaat er naar toe met de grootste Nederlandse handelsmissie ooit in Indonesië. Meer dan 100 bedrijven hebben zich ingeschreven. Ook Indonesië maakt een snelle groei door, van meer dan 6% per jaar. En daarnaast is Nederland de tweede handelspartner van Indonesië binnen de Europese Unie. Rutte: 'De wederzijdse handel nam in 2012 – tegen de trend in – toe met 18%. Alle reden dus om onze banden verder aan te halen.'

Rijksoverheid
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimeza 9 nov 2013 - 12:48

9 november 2013, 09:23

Rutte vliegt tijdens Azië-reis met enorme omweg naar Indonesië

door onze redacteuren

Premier Rutte vliegt tijdens zijn komende Azië-reis met een enorme omweg naar Indonesië. Na afloop van zijn bezoek aan China op zaterdag 16 november gaat Rutte eerst terug naar Nederland om op maandag weer met het vliegtuig naar Jakarta te reizen. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Naar verluidt ligt rechtstreeks doorvliegen, wat de totale reis op 24.000 kilometer zou houden, of reizen via Singapore gevoelig bij de Indonesische regering. Ze wil niet dat het eerste bezoek van een Nederlandse premier sinds 2006 slechts een etappe is in een grotere Azië-reis. Als gevolg van de korte tussenstop in Nederland zal Rutte in totaal 38.000 kilometer afleggen.

Broze politieke verhoudingen tussen Nederland en Indonesië

Het omslachtige reisschema illustreert de broze politieke verhoudingen tussen Nederland en Indonesië. Het bezoek van Rutte werd uitgebreid voorbereid. De belangen om het bezoek aan Indonesië te laten slagen zijn ook groot: er gaat een delegatie van ruim honderd Nederlandse bedrijven, onder wie veertien ceo’s, mee.

In februari bezocht minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) Jakarta om de banden aan te halen. Vorige maand volgde minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) in Jakarta om haar “persoonlijke maar niet ministeriële excuses” aan te bieden voor het afblazen van de verkoop van Nederlandse tanks na verzet van de Tweede Kamer in 2012. Toen ketste een akkoord om overtollige Nederlandse Leopardtanks aan Indonesië te verkopen af omdat de Tweede Kamer weigerde toestemming te geven. Een Kamermeerderheid, inclusief toenmalig Kamerlid en huidige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), was er niet gerust op dat Indonesië de tanks niet tegen de eigen bevolking zou gebruiken.

In 2010 werd een staatsbezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono afgeblazen. De beweging Republiek der Zuid-Molukken, die zichzelf ziet als de regering in ballingschap van de Molukken, had op de vooravond van het bezoek een rechtszaak aangespannen om Yudhoyono te arresteren wegens mensenrechtenschendingen.

Rutte bezoekt voor Indonesië China

Zowel in China als in Indonesië claimt Nederland de tweede Europese handelspartner te zijn, na Duitsland. Met China was de wederzijdse handel volgens de Rijksvoorlichtingsdienst in 2012 39,5 miljard euro, met Indonesië 3,5 miljard. Bedrijven wereldwijd vinden Indonesië interessant wegens de omvang (met 246 miljoen inwoners het op drie na grootste land ter wereld) en het tempo waarmee de economie groeit (ruim 5 procent).

Rutte zei vrijdag in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad dat hij in China ook de mensenrechten aan de orde zal stellen. Hij vindt dat “normaal” en “dat kan zulke landen ook helpen om investeringen aan te trekken”.

Het is de eerste keer sinds hij in 2010 aantrad als minister-president dat Rutte China en Indonesië bezoekt.

NRC
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimezo 10 nov 2013 - 3:20

Mijn gerespecteerde premier Rutte wil het gewoon niet leren.
Ik gaf hem hierboven enkele adviezen om 's lands kosten te drukken en zo de Nederlandse staat er bovenop te laten komen, maar nee hoor.
Premier Rutte moet perse een extra een aanvullende speciale reis maken, om enigszins de schijn te vermijden, dat het bezoek aan Indonesia slechts "tweedehands" is.

Laat hem meteen subiet á la minuut alsjeblieft de dames/heren Plannenmakers op d'r klo...n geven, dat ze daar niet van te voren aan hadden gedacht om Indonesia als eerste bezoek op de agenda te plaatsen.

Nu moet ie als een speer zijn budget voor volgend jaar bijspijkeren, want de post "Reiskosten Personeel Nederlandse Regering" springt drastisch uit de band, want er zijn meerdere reizen door meerdere Personeelsleden gemaakt of nog gemaakt moeten worden.....

"Geen ministeriële maar persoonlijke excuses...." zet een andere minister... Niet te geloven....
En dat gesprek ging als volgt (Info verkregen via afluisterpraktijken van en via via via NSA).

"Hallo Pak Mantri, apa kabar? Alles ghoed thuis? Zeg, luister 's ff...Vorige keer met die tanks weet je nog? Sorry ja, maar niet verder over lullen en daarom kom ik nu ff maaf setinggi gunung Semeru (Excuus zo hoog en veel als dat de Semeru is) vragen, want ik vond het destijds vreselijk, dat wij zo slecht over jullie dachten en de verkoop niet door lieten gaan. Maaf nogmaals ja, maar ik kon er niets aan doen.
Luister 's Pak Mantri, nu ik toch hier ben, kan uw chauffeur mij vanmiddag rondritje Jakarta rondrijden en misschien ook nog ff mampir bij die oude benteng van de VOC. Kan ik ff fotootjes maken voor mijn albumpje thuis. Enne, waar gaan we eten vanavond? Katanya mijn vrienden in Gholland, dat ik beslist langs de warung van Pak Sunat Kambing moet gaan, wat zijn bakso (incl. de balletjes gehakt erin) schijnt fabuleus te zijn.En dan ook nog ff langs een toko met tetek bengek/souveniertjes voor de meevreters op mijn departement. Kan dat? He Bro, thanks ja....Hier krijg je een kussie van me...Muach Muach Muach, 3x scheepsrecht toch. En ik stuur je wel een ansicht uit Holland met een tafereel Klompendragende dansers uit Ghollaaan ja, samen met een persoonlijk cadeau van me: een asbakje met een molen erop. Meer kan ik niet sturen loh, want mijn budget is beperkt. "

Conclusie: Zet je schrap Jan de Burger en bereid je maar voor op nog meer bezuinigingen toch.

Nog meer commentaar mijnerzijds op de ambtenarij?... Jawel, want ik heb nog andere directe proefondervindelijke bewijzen, dat er onnodig enorm veel kosten gemaakt worden door de dames/heren medewerkers van het Nederlandse Staatspersoneel...
Het kan niet op...
(Te bevragen bij ondergetekende indien men belangstelling heeft. Je wilt het niet weten.)

clown clown clown
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimewo 13 nov 2013 - 19:10

Rutte, Ploumen en Dijksma leiden economische missie naar Indonesië

Nieuwsbericht | 12-11-2013


Minister-president Rutte brengt van 20 tot en met 22 november 2013 een officieel bezoek aan Indonesië. Hij wordt hierbij vergezeld door minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter Wientjes reist een handelsdelegatie van 15 CEO's en ruim 100 Nederlandse bedrijven mee.

Met het Indonesia-Netherlands Business Dinner, diverse seminars en bedrijfsbezoeken worden contacten tussen Nederlandse en Indonesische bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept. In gesprekken met president Yudhoyono en vice-president Boediono staat de verdere invulling van de politieke en economische banden tussen Nederland en Indonesië centraal.

Nederland en Indonesië hebben van oudsher sterke banden. Zowel op politiek, cultureel als economisch vlak. Nederland is de tweede handelspartner van Indonesië binnen Europa. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2012 circa €3,5 miljard. Indonesië is de grootste economie van Zuidoost-Azië. Het land maakt een snelle economische groei door van meer dan vijf procent per jaar. Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er grote kansen in Indonesië, met name in de sectoren land- en tuinbouw, voedselverwerking, water, infrastructuur, logistiek en gezondheidszorg. Dit weerspiegelt zich in de samenstelling van de meereizende delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. De delegatie van meer dan 100 bedrijven en kennisinstellingen is de grootste Nederlandse handelsmissie ooit in Indonesië.

Het programma start woensdagochtend 20 november in Jakarta met een bijeenkomst met alle Nederlandse deelnemers aan de handelsmissie. Aansluitend nemen minister-president Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma deel aan een conferentie met het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven. Hier staat de versterking van de economische samenwerking tussen beide landen centraal. Ploumen en Dijksma wonen na het plenaire programma enkele deelsessies bij over infrastructuur, gezondheidszorg, agrofood en tuinbouw. Rutte spreekt op dat moment met Indonesische oud-studenten die in Nederland hebben gestudeerd. Ploumen bezoekt 's middags een gezondheidscentrum, waar besproken wordt op welke wijze de Nederlandse sector Health & Life Sciences Indonesië kan ondersteunen bij het realiseren van universele toegang tot gezondheidszorg in 2014.

In de middag staat een ontmoeting gepland met president Yudhoyono en leden van zijn kabinet. Tijdens de ontmoeting zullen minister-president Rutte en president Yudhoyono stilstaan bij de hechte diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Indonesië en de verdere invulling hiervan. Na afloop bekrachtigen zij de Joint Declaration on Comprehensive Partnership waarin Nederland en Indonesië uiting geven aan hun wens tot een gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap. De eerste dag wordt afgesloten met een officieel diner op het presidentiële paleis.

Donderdagochtend 21 november begint het programma voor minister-president Rutte en minister Ploumen met een bijeenkomst over de grootschalige kustwerken waarvoor Indonesië met steun van Nederlandse experts plannen ontwikkelt. Het doel is de bevolking te beschermen tegen overstromingen en tegelijkertijd de ontwikkeling van het kustgebied te stimuleren. De minister-president bezoekt vervolgens een baggerschip van Van Oord. Hier krijgt hij uitleg over hun werkzaamheden rond de uitbreiding van de haven van Jakarta. Het programma van staatssecretaris Dijksma begint die ochtend met een rondetafelgesprek over duurzaamheid in de cacaosector. Aansluitend spreekt zij met minister Suswono van Landbouw over samenwerking op het gebied van onder andere tuinbouw, zuivel en pluimvee.

Aan het begin van de middag hebben Rutte, Ploumen en Dijksma een lunch en rondetafelgesprek met onder andere de coördinerend minister Hatta Rajasa van Economische Zaken en dertig CEO's van grote Nederlandse en Indonesische bedrijven. Deze bijeenkomst wordt voorgezeten door VNO-NCW-voorzitter Wientjes, voorzitter Suryo Sulisto van de Indonesische kamers van koophandel KADIN en Sofjan Wanandi, voorzitter van de Indonesische werkgeversassociatie APINDO. Minister-president Rutte bezoekt daarna het kustgebied van Jakarta. Tijdens een rondleiding langs de bestaande zeewering spreekt hij met minister Djoko Kirmanto van Publieke Werken over de waterproblemen waar de stad mee kampt en het belang van goed watermanagement. Minister Ploumen heeft in de middag gesprekken met minister Gita Wirjawan van Handel en minister Armida Alisjahbana van het Nationale Agentschap voor Planning en Ontwikkeling. Staatssecretaris Dijksma spreekt op dat moment met minister Sharif Cicip Sutardjo van Maritieme Zaken en Visserij over samenwerking op het gebied van voedselzekerheid. Ook neemt zij deel aan een bijeenkomst over duurzaam tropisch hout. De bewindslieden ontmoeten elkaar weer in de avond bij een receptie van KADIN, de Benelux Kamer van Koophandel in Indonesië INA en APINDO. Aansluitend vindt het Indonesia-Netherlands Business Dinner plaats waaraan onder meer de Nederlandse bedrijfsdelegatie en Indonesische bedrijven deelnemen. Hier worden diverse contracten en overeenkomsten ondertekend.

Vrijdagochtend 22 november opent minister-president Rutte het forum Duurzame Productie en Handel dat wordt georganiseerd in samenwerking met het Initiatief Duurzame Handel. Minister Ploumen neemt deel aan dit forum en spreekt met vertegenwoordigers van de Indonesische overheid, NGO's en de private sector over het belang van duurzame handel en productie van palmolie en papierpulp. Minister-president Rutte heeft die ochtend verder een gesprek met vice-president Boediono. Ook legt hij een krans bij het Monument of the Heroes of Indonesia in Kalibata en op het Nederlands ereveld in Menteng Pulo. Staatssecretaris Dijksma bezoekt vrijdagochtend East-West Seed Indonesia een vooraanstaand bedrijf op het gebied van de groenteteelt en een fabriek van Friesland Campina. Hier wordt gesproken over het belang van voedselzekerheid en de rol die het Nederlands bedrijfsleven daarbij kan spelen in Indonesië. Na het Forum on Sustainable Production and Trade bezoekt minister Ploumen de nationale meteorologische dienst van Indonesië, BMKG. Hier is onlangs met hulp van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen een systeem opgezet om overstromingen en droogtes beter te kunnen voorspellen. De reis wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch en evaluatie met alle deelnemers aan de Nederlandse handelsmissie.

Rijksoverheid
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedo 14 nov 2013 - 12:08

Ondernemers verwachten kansen tijdens handelsmissie Indonesië


Den Haag, 14 November 2013 /EZPress/ - Woensdag is een zeldzaam grote handelsmissie vertrokken voor een drielandentour naar China, Myanmar en Indonesië. Vooral in het laatste land hoopt het bedrijfsleven goede zaken te doen. . Premier Rutte en de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Van Bijsterveldt (Landbouw en Visserij) reizen met ruim honderd bedrijven in hun kielzog. In de tablet Forum vertellen twee ondernemers over hun verwachtingen. Thema`s van het bezoek zijn onder andere landbouw, infrastructuur en gezondheidszorg.

Economische groeier
Indonesië is het laatste van de drie landen dat wordt bezocht. Sinds 2006 heeft Nederland geen handelsmissie meer gestuurd naar het land dat een van de grootste economische groeiers ter wereld is. Voor Nederlandse bedrijven is Indonesië een markt vol kansen. Gedurende het vierdaagse bezoek worden gesprekken georganiseerd tussen Nederlandse en Indonesische bedrijven en zijn er ontmoetingen met de ministers van Handel, van Visserij, van landbouw en van Transport. Veel aandacht gaat uit naar het Jakarta Coastal Development Project, waar Nederlandse weg- en waterbouwbedrijven bij betrokken zijn.

Extra gewicht
Ondernemers verwachten dat de aanwezigheid van premier Rutte en minister Ploumen hun presentatie extra gewicht zal geven. `Ik probeer zoveel mogelijk gesprekken te voeren met zakenpartners, maar ook met financiers`, zegt Frans Haafkens. Hij is directeur van Resin Products & Technology in Enschede. Het bedrijf maakt kunststoffen met een nadruk op duurzaamheid en veiligheid. Resin heeft al enkele jaren een relatie met een Indonesisch bedrijf en wil nu een gezamenlijke productiefaciliteit opzetten in Indonesië.

//Einde bericht
Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimezo 17 nov 2013 - 10:17

Rutte over kansen in China en Indonesië

Toegevoegd: zaterdag 16 nov 2013, 15:34


Voor het eerst in 5 jaar is er weer een Nederlandse premier in China. Premier Rutte leidt er een Nederlandse handelsmissie en de eerste successen zijn al geboekt. Zo komt er een Nederlands kenniscentrum op het gebied van zuivel en maakte Rutte ook de mensenrechten weer bespreekbaar. Twan Huys sprak met de premier.

Zuivelmarkt

De Wageningen Universiteit en FrieslandCampina gaan de Chinese zuivelsector helpen met het verbeteren van de productie, de kwaliteit en de veiligheid. De vraag naar melk en andere zuivelproducten neemt in China sterk toe. Volgens de topman van FrieslandCampina is het land op weg om 's werelds grootste zuivelmarkt te worden.

Schandalen

Maar de Chinese zuivelsector heeft geen goede naam. In 2011 sloot de regering honderden zuivelbedrijven in het land om het vertrouwen van de consumenten te herstellen. In Chinese melk en melkpoeder werd de afgelopen jaren onder meer melamine gevonden waardoor jonge kinderen ziek werden of zelfs stierven. Melamine, dat kan leiden tot nierbeschadigingen, kan verhullen dat melk is verdund met water.

Melkpoedertekort

De schandalen in China leidden weer tot een grote vraag naar Europees babymelkpoeder. Chinezen kochten op grote schaal melkpoeder in Nederland op waardoor tekorten ontstonden. In mei van dit jaar besprak minister Ploumen dat nog met de Chinese minister Zhi Shuping. De Nederlandse bedrijven zetten nu een kenniscentrum op met de Agricultural University in Peking om meer in de kwaliteit te investeren.

Mensenrechten

Premier Rutte is in China op het hoogste niveau ontvangen door premier Li Keqiang en president Xi Jinping. In het gesprek met de Chinese premier stelde hij ook de mensenrechtensituatie in China aan de orde. Dat onderwerp stond vooraf niet op de agenda. De dialoog lag al drie jaar stil. Volgende maand reist de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer naar China.

Indonesië

Het bezoek van Rutte aan Indonesië staat vooral in het teken van de toekomst, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De premier gaat er naar toe met de grootste Nederlandse handelsmissie die ooit naar Indonesië ging: meer dan 100 bedrijven hebben zich ingeschreven.

Meer handel

Ook Indonesië maakt een snelle groei door, van meer dan 6 procent per jaar. Daarnaast is Nederland de tweede handelspartner van Indonesië binnen de Europese Unie. Rutte zei eerder: "De wederzijdse handel nam in 2012, tegen de trend in, toe met 18 procent. Alle reden dus om onze banden verder aan te halen."

Nieuwsuur
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimezo 17 nov 2013 - 12:00

Anno 2013:...Alle reden dus om onze banden verder aan te halen."

Als het maar weer niet al te strak wordt aangehaald en men besluit om er te blijven. Ik weet het niet zeker, maar is er geen gezegde dat verkondigt: Geschiedenis herhaalt zich?

clown clown clown 
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimewo 20 nov 2013 - 13:30


Handel, niet verleden bepaalt band Indonesië

19-11-2013 18:20 | ANP


De oude koloniale verhoudingen tussen Nederland en Indonesië hebben niet veel invloed meer op de huidige relatie. Maar Indonesië is inmiddels een grote speler in de wereld, waar wij misschien wel meer aan hebben dan Indonesië aan ons. Dat zegt Gerry van Klinken, kenner van de Indonesisch-Nederlandse betrekkingen, over het belang van de economische missie naar het land.

Niet voor niets brengen premier Mark Rutte, minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vanaf woensdag een bezoek. In hun kielzog reist de grootste Nederlandse handelsmissie naar Indonesië ooit mee: 15 topmensen en vertegenwoordigers van meer dan 100 Nederlandse bedrijven.

Net als China, waar Rutte vorige week nog president Xi Jinping ontmoette, is Indonesië een belangrijk land in Azië. Het heeft bijna 250 miljoen inwoners en de economie groeit bovendien jaarlijks met meer dan 5 procent.


Nederland is al de tweede handelspartner van Indonesië binnen de EU. Maar toch lijkt het hoog tijd de banden steviger aan te halen. Wereldleiders zijn kind aan huis in het land. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bracht vorig jaar nog een bezoek, in gezelschap van kopstukken van het Duitse zakenleven.

Premier Rutte - die dinsdag al in het land arriveerde - en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono spreken elkaar woensdag. Ze bekrachtigen dan een gezamenlijke verklaring over een „gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap”.


Donderdag laat Rutte zich informeren over grootschalige kustwerken waarvoor Indonesië plannen ontwikkelt met hulp van Nederlandse experts; juist op het moment dat Jakarta zich voorbereidt op de jaarlijks terugkerende overstromingen.

Toch komt ook de tijd dat Indonesië en Nederland met oorlog uit elkaar gingen aan bod. Rutte legt vrijdag een krans legt bij het kerkhof in Kalibata waar duizenden Indonesische slachtoffers liggen van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland. Ook bezoekt hij het ereveld Menteng Pulo, de rustplaats van 4300 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Indonesië-kenner Van Klinken denkt dat Nederland en Indonesië klaar zijn voor een hechtere band. „Indonesië is een stabiel democratisch land, wat we 15 jaar geleden niet durfden te dromen”, aldus de onderzoeker van het KITLV in Leiden. Hij wijst er wel op dat dat mensenrechten in bijvoorbeeld Papua een rol kunnen blijven spelen. Vorig jaar ging mede daardoor de verkoop van Nederlandse tanks aan Indonesië niet door.


Ref. Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimewo 20 nov 2013 - 13:32


20-11-2013 10:37
Rutte prijst groeitempo economie Indonesië tijdens eerste dag bezoek

door Melle Garschagen


Premier Rutte “bewondert” het groeitempo van de Indonesische economie, ook is hij “onder de indruk” van de “onvoorstelbare” opkomst van de Indonesische middenklasse. Dat zei Rutte op de eerste dag van het handelsbezoek van Nederland aan Indonesië.

Ook sprak Rutte zijn respect uit voor de internationale verantwoordelijkheid die Indonesië neemt als lid van de G20 en ASEAN, het samenwerkingsverband van de Zuidoost-Aziatische staten. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei tijdens de eerste dag dat het goed mogelijk is dat Nederland met Indonesië gaat samenwerken om ontwikkelingslanden als Birma te helpen.


Druk op bezoek van Nederland aan Indonesië is groot

De druk op het bezoek is groot. De verhoudingen tussen de voormalig kolonie en kolonisator zijn doorgaans stroef en pogingen van de afgelopen jaren om een warmere band te onderhouden bleven steken. De handelsmissie, die tot en met vrijdag duurt, moet daar verandering in brengen. In alles wordt benadrukt dat de relatie tussen Indonesië en Nederland op gelijke basis plaatsvindt.

nrc.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimewo 20 nov 2013 - 13:33


wo 20 nov 2013, 12:11


Rutte ontmoet president Indonesië
door Paul Jansen


JAKARTA - Premier Rutte komt een beetje thuis in Indonesië. "Het voelt alsof ik hier heb gewoond", zei de premier vandaag bij zijn ontvangst op het paleis van de Indonesische president Yudhoyono.

 Rutte naar Indonesië  11_rut10
Premier Rutte en de Indonesische president Yudhoyono. Foto: epa

Rutte vertrouwde zijn gastheer ook toe dat zijn ouders in Indonesië hadden gewoond. "Mijn moeder tien jaar, mijn vader dertig jaar", aldus de minister-president tegen een verbaasde Yudhoyono. Die had zijn gast uit beleefdheid gevraagd of het de eerste keer was in Indonesië.

De ouders van Rutte leefden tot 1958 in Indonesië, totdat zij samen met 35000 andere Nederlanders door de toenmalige president Soekarno het land werden uitgeschopt. Zijn vader zat eerder in een Jappenkamp, waar hij zijn eerste vrouw verloor. Na de oorlog hertrouwde hij met haar zus, de moeder van Rutte. Mark werd pas na terugkeer in Nederland geboren, in 1967. De premier was nog nooit in de gordel van smaragd geweest.

Rutte en Yudhoyono spraken tijdens een korte persconferentie, na hun onderhoud achter gesloten deuren, de hoop uit voor een hechtere samenwerking, onder meer op economisch gebied. Rutte leidt een grote handelsmissie. Ook de bewindslieden Ploumen (Buitenlandse Handel) en Dijksma (landbouw) zijn van de partij.


Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimewo 20 nov 2013 - 13:36


Dijksma en Indonesië werken samen aan verhogen visproductie voor meer voedselzekerheid

Nieuwsbericht | 20-11-2013


Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft samen met de Indonesische minister van Visserij een overeenkomst ondertekend om de visproductie voor Indonesische, kleine vissers te vergroten. Zo’n 30% van de visvangst in de archipel van ruim 17.000 eilanden gaat verloren door onvoldoende kennis van onder meer behandeling van vis, opslag, distributie en markttoegang. In totaal dragen Nederland en Indonesië €9 miljoen bij om via verduurzaming van de visserijsector meer voedselzekerheid te creëren en tegelijkertijd ondervoeding tegen te gaan. Dertig miljoen Indonesiërs zijn ondervoed. Dijksma is samen met premier Rutte, minister Ploumen en ruim 100 Nederlandse bedrijven op handelsmissie in Indonesië.


Staatssecretaris Dijksma ondertekent samen met de Indonesische minister van Visserij een overeenkomst om de visproductie voor Indonesische vissers te vergroten.

Visserij vitaal

Dijksma: "Visserij kent een vitale rol in de economie van Indonesië, met 6,5 miljoen mensen die hun inkomsten letterlijk uit het water halen. Daarnaast zijn de zeeën een belangrijke bron om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten. Niet door meer te vissen, maar vooral door anders en vooral duurzamer met vis om te gaan. Die kennis brengen we de komende jaren via onze bedrijven en de wetenschap over op lokale vissers."

Blauwe economie

Nederlandse bedrijven en de Wageningen Universiteit hebben in samenwerking met de Indonesische overheid een voedselzekerheidsprogramma opgesteld om de 'blauwe economie' te versterken: Indonesische vissers kunnen door het verkrijgen van kennis over bijvoorbeeld vistechnieken, betere kwaliteitscontroles, opslag, behandeling en het kweken van vis hun productie verhogen en hun eigen financiële situatie verbeteren. Daarbij wil Indonesië de voedzaamheid van vis onder de bevolking stimuleren. Het land heeft een voedselzekerheidswet in het leven geroepen, om de diversiteit aan voeding onder de bevolking te verbeteren.

Lokale en nieuwe markten

Het verhogen van de productie en het bijbrengen van kennis van Indonesische vissers moet zorgen voor meer beschikbaarheid en toegankelijkheid voor een veilige en een goede kwaliteit van vis voor de lokale markt. Door de kwaliteit van vis en voedselveiligheid beter te garanderen, wordt Indonesische vis bovendien interessanter voor de Europese markt.

Oceans Conferentie

De overeenkomst en samenwerking om de economie van Indonesië via vis middels Nederlandse kennis en kunde te versterken, loopt voor op de wereldwijde Oceans Conferentie die mei 2014 door Nederland wordt georganiseerd. De conferentie in Den Haag staat volledig in het teken van het creëren van meer voedselzekerheid door het verbeteren van de natuurlijke hulpbronnen in oceanen, waaronder een duurzamere aanpak van de wereldwijde visserijsector voor 2030. Ruim 40% van het totale visbestand is uitgeput door overbevissing, terwijl de zee voor een groot gedeelte van de wereld een belangrijke voedingsbron is.


Rijksoverheid.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimewo 20 nov 2013 - 14:13


Ruttes omweg van 14.000 km
woensdag 20 nov 2013, 14:34 (Update: 20-11-13, 14:54)


 Rutte naar Indonesië  11_omw10
Een extra vlucht uit diplomatieke beleefdheid NOS / Foto Rutte (EPA).

Door politiek verslaggever Wilco Boom

Uit de airmiles die Mark Rutte dezer dagen bijschrijft, blijkt dat Nederland er veel aan is gelegen om van de handelsmissie naar Indonesië een succes te maken.

De premier was vorige week in China en had rechtstreeks naar Jakarta kunnen vliegen, een afstand van 5200 kilometer. Maar Rutte kwam eerst terug naar Den Haag (7800 km) en is intussen hier vandaan naar Jakarta (11.000 km) gevlogen.

Reden: Het is diplomatiek onbeleefd om als leider van een belangrijk officieel bezoek de indruk te wekken dat je niet speciaal naar het gastland komt, maar op doorreis bent.

Dat Rutte op zondag en maandag in Den Haag nog wat zaakjes kon afhandelen, was een prettige bijkomstigheid. Een belangrijk gebaar dus om speciaal voor gastheer en president Yudhoyono een kleine 14.000 kilometer om te vliegen.


Gevoeligheden

Premier Rutte is voor het eerst in de republiek Indonesië. In zijn kielzog volgt de komende drie dagen de grootste Nederlandse handelsmissie ooit. En dat in een land waarmee de verhoudingen niet altijd geweldig zijn geweest door postkoloniale gevoeligheden over en weer.

Rutte loopt dus op eieren, terwijl hij zaken komt doen. En het liefst grote zaken. Nederland is al de grootste Europese investeerder in Indonesië en, op Duitsland na, de grootste Europese handelspartner van Indonesië.

Een paar cijfers: Nederland importeerde in 2012 voor ongeveer 2,8 miljard euro uit Indonesië. Nederlandse bedrijven exporteerden in dat jaar voor ruim 600 miljoen euro naar Indonesië. De economie van Indonesië boekt al jaren stevige groeicijfers, 6,2 % in 2012.


Waterkeringen

Kansen dus. De handelsmissie bestaat uit meer dan honderd bedrijven. Jakarta heeft steeds meer last van wateroverlast uit zee. Er moet iets gebeuren met waterkeringen en dijken, dus hopen bedrijven als Boskalis, Haskoning en Structon daaraan te kunnen bijdragen.

Ook de agro-industrie is zwaar vertegenwoordigd, van Go Tan (kroepoek en nog veel meer) tot Frisian Flag en Heineken. Er zijn ook bedrijven en organisaties mee uit de medische sector, zoals het AMC en Philips Healthcare.

Voor de politieke begeleiding zorgt niet alleen Rutte, maar ook minister Liliane Ploumen van buitenlandse handel (en ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw.


Geen garantie

De zware inzet van de handelsmissie garandeert geen successen: Het zou niet het eerste officiële bezoek uit Nederland zijn waarmee iets mis gaat.

Dieptepunt is het bezoek van koningin Beatrix aan Indonesië in 1995. Van het kabinet mocht ze toen niet op 17 augustus arriveren, datum van de Indonesische onafhankelijkheid. Nederland had tot dan toe altijd geweigerd die datum te erkennen.

Daar bestond veel bezwaar tegen, vooral in kringen van Indië-veteranen. Nederland ging altijd uit van de officiële machtsoverdracht in 1949. Beatrix kwam pas op 21 augustus in plaats van de 17de en dat zette veel kwaad bloed in Jakarta. Zo werd de lunch met toenmalig president Soeharto onverwacht afgezegd.


Erkenning

Dat de verhoudingen zijn verbeterd, wordt in hoge mate op het conto geschreven van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Hij vertegenwoordigde Nederland op 17 augustus 2005 bij de viering van de 60ste onafhankelijkheidsdag in Jakarta; een impliciete erkenning van die datum.

Begin vorig jaar blokkeerde de Tweede Kamer de verkoop van onze tweedehands Leopard tanks aan Indonesië. De linkse partijen vreesden dat de tanks zouden worden ingezet tegen naar onafhankelijkheid strevende Papoea's. De PvdA stemde tegen uit oppositie-overwegingen.


Timmermans

Intussen heeft het kabinet, inclusief de PvdA, ingestemd met verkoop van marine-materieel aan Indonesië, en hoopt het kabinet dat het afketsen van de tankdeal Nederland niet langer wordt aangerekend.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, als Kamerlid nog fel tegen de verkoop van de tanks, is begin dit jaar in Indonesië geweest om het pad voor premier Rutte en de handelsmissie te effenen.

NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedo 21 nov 2013 - 12:09


Nederlands innovatieplan voor Jakarta

Economie | Laatst gewijzigd: 21-11-2013 07:29 | Theo Leoné |


Jakarta - Premier Rutte biedt Indonesië aan om grootschalig Nederlandse watertechnologie in te zetten om Jakarta te verlossen van zijn toenemende waterproblemen. De grootste handelsmissie ooit moet vaart brengen in een megaplan van 25 miljard dollar.

Aan het bezoek aan Jakarta nemen topmensen deel van vrijwel alle grote Nederlandse ingenieursbureaus. Ook zijn de baggeraars present, specialist in zwaar hijswerk Mammoet en scheepsbouwer IHC Merwede. Van de bouwers nemen BAM en Strukton deel aan de missie. Bestuursvoorzitter Bertrand van Ee van Royal Haskoning DHV presenteert namens de topsector water een innovatieplan voor de bescherming en economische ontwikkeling van Jakarta.


Cobouw.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedo 21 nov 2013 - 12:10


Indonesische order voor Van Oord

21 november 2013


Baggeraar Van Oord heeft een contract binnengehaald van twintig miljoen euro voor een landaanwinning in de Indonesische haven Surabaya.

Dat gebeurde aan boord van de sleephopperzuiger ‘HAM 310’ in de haven van Tanjung Priok bij Jakarta in aanwezigheid van de minister-president Rutte, die een grote handelsmissie naar Indonesië leidt.
Intensivering van de samenwerking tussen Indonesische en Nederlandse watersector staat daarbij centraal. Volgens ceo Pieter van Oord staat het land voor grote waterbouwkundige uitdagingen. ‘De brede ervaring van de Nederlandse waterbouwers met het beschermen van laagliggende gebieden en het opspuiten van kunstmatig land maakt goede samenwerking mogelijk’, zei hij.

Het project begint in december en duurt tot het voorjaar. Het omvat de winning van vier miljoen kubieke meter zand, het opspuiten van 220 hectare nieuw land in vijf eilanden en het aanleggen van de stenen oeverbekleding. Van Oord is op dit moment al bezig met een veel groter project, de aanleg van een containerhaven ter waarde van 150 miljoen euro in Tanjung Priok, het havengebied van Jakarta.

Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma hebben vandaag nog een rondetafelgesprek met minister Hatta Rajasa van Economische Zaken en dertig toplieden uit het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven. Die bijeenkomst wordt voorgezeten door VNO-NCW-voorzitter Wientjes en de voorzitters van de Indonesische Kamers van Koophandel en de werkgeversorganisatie.

Morgen zijn er nog ontmoetingen over duurzame productie van en handel in hout, palmolie en papierpulp. Dijksma brengt morgen onder meer een bezoek aan een zaadveredelingsbedrijf en een fabriek van Friesland Campina in het kader van een programma over voedselzekerheid. Ook is er een bezoek aan de meteorologische dienst van Indonesië, dat met Nederlandse hulp een systeem heeft opgezet om overstromingen en droogtes beter te kunnen voorspellen.


Nieuwsblad Transport
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimedo 21 nov 2013 - 13:17

wu schreef:

Nederlands innovatieplan voor Jakarta

een megaplan van 25 miljard dollar.
Welnu !! mijn VOC-oogjes tonen beelden van dit soort €€ .
Vandaar dus dat dit kabinet een excessenonderzoek niet wil.
Men is bang dit soort miljarden te verliezen voor Nederlandse bedrijven en indirect wat belastingopbrengsten.
Terug naar boven Ga naar beneden
wujud
Admin
wujud


Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimevr 22 nov 2013 - 13:44

Dijksma: Nederlandse ui mag weer in de nasi


Nederlandse uien mogen vanaf komend jaar weer worden geëxporteerd naar Indonesië.


Dat kan de uiensector tot wel 35 miljoen euro per jaar opleveren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kwam vrijdag met het Indonesische ministerie van Landbouw overeen dat de importban op uien wordt opgeheven.

"De Nederlandse ui kan weer in de Indonesische nasi", zei ze tevreden over de afspraken. "Het is grote winst voor onze bedrijven en economie, dat we nu weer uien kunnen gaan exporteren."

Indonesië sloot eind vorig jaar de deuren voor de Nederlandse uien, uit angst dat het product schadelijke organismen het land in zou brengen. Indonesië heeft nu het voedselveiligheidssysteem van Nederland erkend en dus mogen boeren hun uien weer naar het oosten sturen.


z24.nlwistle 
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wujud
Admin
wujud


Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimevr 22 nov 2013 - 13:48


„Koopman en dominee even belangrijk”

22-11-2013 14:13 | ANP


Handel en mensenrechten zijn even belangrijk. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag in reactie op uitlatingen van werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes dat de Nederlandse politiek nog te vaak de dominee speelt in het buitenland.

Je moet handel blijven drijven, maar je moet ook principes hoog houden, verklaarde de vicepremier op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Premier Mark Rutte is op bezoek in Indonesië. Wientjes leidt in zijn kielzog een handelsdelegatie.


Volgens Wientjes in De Telegraaf mag je „idealen hebben, maar geen geheven vingertje”. Rutte stelde zowel in Jakarta als tijdens een bezoek vorige week aan Peking de mensenrechten aan de orde.

„Nederland vindt mensenrechten heel belangrijk, vindt vrijheid heel belangrijk. Dan past het dus niet als je naar landen gaat om daarover je mond te houden”, stelde Asscher. „Tegelijk is Nederland in de wereld voor een groot deel van z’n economie afhankelijk van de handel. Dus beide zijn belangrijk.”


Ref. Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimevr 22 nov 2013 - 13:58

wujud schreef:

„Koopman en dominee even belangrijk”
Rutte stelde zowel in Jakarta als tijdens een bezoek vorige week aan Peking de mensenrechten aan de orde.
Is dat zo?
Ik ben daar sceptisch over.
Wat heeft hij dan letterlijk gezegd? En tegen wie?
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimevr 22 nov 2013 - 14:30

uhh... scratch ... wie? wat?.. Shocked 


Kamp laat op handelsmissie dominee niet thuis
Gepubliceerd: 22 nov 2013 13:42 Laatste update: 22 nov 2013 13:42

Nederlandse handelsmissies zijn vooral bedoeld om economische activiteiten te ontplooien, maar ook bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden kunnen ter sprake komen. Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag na de ministerraad. "Het zou raar zijn als je oogkleppen op hebt en alleen maar zaken doet en naar de rest niet kijkt."


Kamp reageerde op de uitspraak van voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes, die vrijdag in De Telegraaf zei dat Nederland in het buitenland uit eigenbelang meer de koopman in plaats van de dominee moet zijn.

Als je elkaar serieus neemt en zaken wilt doen, dan bespreek je ook andere dingen, zei Kamp . "Op een redelijke manier, dat hoort er gewoon bij. Het is niet zo dat Nederland daar aankomt met het vingertje, maar we gaan wel in gesprek."

Het kabinet, met name minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft de afgelopen periode tijdens missies aandacht gevraagd voor zaken als arbeidsomstandigheden, zei Kamp. Premier Mark Rutte (VVD) zegt bij zijn bezoeken aan China en Indonesië ook de mensenrechten ter sprake te hebben gebracht.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), die Rutte verving, ging ook op de kwestie in. Hij zei tijdens zijn persconferentie dat de combinatie handel en principes hooghouden 'prima' samengaan.

"Wij zijn goed in handel, maar je moet vasthouden aan je principes en die niet geheim houden." Hij wees erop dat de helft van de minister in het buitenland is voor handelsmissies en zie het goed te vinden dat de minister-president ook in China praat over mensenrechten. "En het vingertje heb ik niet aangetroffen. Volgens mij kan Wientjes tevreden zijn."

Asscher wees op het belang van zowel koopman als dominee. "Nederland vindt handel, maar ook vrijheid en mensenrechten heel belangrijk, dan past het dus niet daarover in het buitenland je mond te houden. Dat hoort ook zo in een volwassen relatie." Hij voegde daaraan toe dat dat ook geldt in het geval van opkomende economieën. "Het is ook in hun belang om duurzame groei te bereiken."

Kamp vertrekt zaterdag voor een handelsmissie naar Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten en zegt daar over allerlei onderwerpen te gaan praten.

Door: Novum
Nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimeza 23 nov 2013 - 11:00

22-11-2013 11:20

 • Mark Rutte op bezoek in Indonesië
  Nederlandse handelsmisse aan Indonesië in beeldmetronieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitimeza 23 nov 2013 - 11:01


22-11-2013 16:52
Premier bezoekt oorlogsgraven Java


Premier Mark Rutte heeft tijdens zijn bezoek aan Indonesië een krans gelegd op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Dit gebeurde tijdens een korte plechtigheid, laat de Oorlogsgravenstichting vrijdag weten.

De eerste vrouw van Rutte’s vader ligt ook begraven op een ereveld op het Indonesische eiland. Zij kwam tijdens de tweede wereldoorlog met haar drie kinderen terecht in jappenkamp Tjideng in Batavia. Daar overleed zij. De vader van de premier hertrouwde later in Nederland met de zus van zijn overleden vrouw. Uit dat huwelijk werd Mark geboren.

De eerste vrouw van de vader van Rutte ligt begraven op een ereveld in Bandung. Vanwege het drukke programma had de premier geen tijd om een bezoek te brengen aan haar graf. De Oorlogsgravenstichting heeft er daarom voor gezorgd dat er tijdens een bloemetje op haar graf werd geplaatst. Hier zijn foto’s van gemaakt en deze zijn tijdens de plechtigheid op Menteng Pulo aan hem aangeboden.


hartvannederland.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud

 Rutte naar Indonesië  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte naar Indonesië     Rutte naar Indonesië  Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Rutte naar Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Rutte weer op handelsmissie naar Indonesië
» Rutte mogelijk in najaar naar Indonesië - Timmermans is er nu..
» Rutte wil samen met Indonesië onderzoek naar scheepswrakken Javazee
» Premier Rutte naar Indië-herdenking in Roermond
» Garuda Indonesië vliegt non-stop naar Indonesië (va. 30 mei '14)

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: