Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Islam-hervormster komt praten over vrouwelijk leiderschap

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Islam-hervormster komt praten over vrouwelijk leiderschap Empty
BerichtOnderwerp: Islam-hervormster komt praten over vrouwelijk leiderschap   Islam-hervormster komt praten over vrouwelijk leiderschap Icon_minitimedo 29 aug 2013 - 16:03

Islam-hervormster komt praten over vrouwelijk leiderschap

DO 29 aug 2013 | 13.48

De meermalen onderscheiden islam-hervormster Musdah Mulia uit Indonesië komt naar Nederland in het kader van een programma van het Platform Vrouwen en Duurzame Vrede over de rol van religie als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap. in het debatcentrum De Nieuwe Liefde te Amsterdam zal ze spreken over de koran als inspiratiebron voor vrouwelijk leiderschap in vredeswerk.

Mulia gelooft dat de essentie van de islam intrinsiek humanistisch is. Deze godsdienst zou volgens Mulia, docent islamitisch politiek denken aan de Islamitische Universiteit van Jakarta, dan ook sterk het beginsel van gelijk(waardig)heid tussen alle mensen moeten propageren. Het enige dat de mensen van elkaar onderscheidt, is hun individuele kwaliteit in de aanbidding van God, en "de Enige die de kwaliteit van de menselijke aanbidding kan beoordelen, is God Zelf", aldus Mulia. Vanuit deze overtuiging komt zij niet alleen op voor de rechten van vrouwen, maar ook voor die van gemarginaliseerde groepen als homo’s, prostituees en buitenechtelijke kinderen.

Zij is voor velen een rolmodel, omdat ze zich actief inzet binnen de vrouwenbeweging en zelf ook een getrouwde vrouw, academica én toegewijde moslim is. Hoewel er binnen Indonesië tegenwerking is van bijvoorbeeld traditionele islamitische geleerden, krijgt ze ook steun. In 2007 kende de Amerikaanse regering haar de International Women of Courage Award toe voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de gematigde islam en de bevordering van democratie en mensenrechten in Indonesië.

Een van haar belangrijkste doelen op dit moment is vrouwen te stimuleren om zich, vanuit hun religieuze overtuiging, actief in te zetten voor vredeswerk. Sinds 2007 is zij voorzitter van de Indonesian Conference on Religion for Peace (ICRP).

Mulia wordt in De Nieuwe Liefde geïnterviewd en er is ruimte voor vragen uit de zaal. Haar co-referent is Abdulwahid van Bommel, schrijver van Islam en de rechten van vrouwen, handboek voor de empowerment van moslimvrouwen (Forum/Bulaaq). Gespreksleider is Manuela Kalsky, bijzonder hoogleraar aan de VU vanwege de Edward Schillebeeckxleerstoel voor Theologie en Samenleving.

Bron: De nieuwe liefde
Kerknieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Islam-hervormster komt praten over vrouwelijk leiderschap
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: