Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Herdenkingen

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Kranslegging Indië-Korea Monument 10 mei 2009   Herdenkingen Icon_minitimezo 3 mei 2009 - 11:45

Gemeente Schiedam


April 2009

Kranslegging Indië-Korea Monument 10 mei 2009

Op zondag 10 mei zal om 10:30 uur een herdenking gehouden worden bij het Indië en Korea Monument op crematorium en begraafplaats Beukenhof aan de Burgemeester van Haarenlaan.

Burgemeester Verver-Aartsen zal namens het gemeente bestuur als eerste een krans leggen ter nagedachtenis aan de Schiedammer militairen die in Indië en Korea gesneuveld zijn.

De organisatie is in handen van het Comité Herdenking Indië-Korea militairen Schiedam. Contactpersoon is de heer C.G. de Bruin. (010-4701929)

Nieuwsbank
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitimezo 3 mei 2009 - 12:02

Weststellingwerf herdenkt op 4 mei slachtoffers WOII
zaterdag 2 mei 11:13

WOLVEGA – Op verschillende plaatsen in Weststellingwerf wordt maandag stilgestaan bij de miljoenen slachtoffers die in Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in het belang van onze vrijheid. Namens het gemeentebestuur woont wethouder Wiepke Schukken de bijeenkomst in Wolvega bij. Belangstellenden kunnen zich om 19.30 uur verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats. Om 19.40 leidt de stille tocht langs de graven van burgers en militairen.
Schukken legt een krans bij de graven van de zeven geallieerden die op 16 december 1943 als bemanning van een bommenwerper zijn neergestort in de landerijen aan de Sas in Oldetrijne. Schoolkinderen dragen een gedicht voor. Gelijktijdig vindt er een officiële kranslegging plaats bij het Indië-monument.

Nijeholtwolde
Om 19.00 uur is er een kranslegging bij het verzetsmonument aan de Stadburen in Nijeholtwolde. Dit monument, dat naast de spoorlijn ligt, is op 4 mei 1981 onthuld ter nagedachtenis aan Nicolaas Veltman, Roelof Algra en Marcel Leicer, die daar op 12 oktober 1944 zijn gefusilleerd. De leerlingen van openbare basisschool ‘De Drie Dorpen’ hebben het monument geadopteerd en leggen er op vier mei een krans. Ook wethouder Cor Trompetter komt een krans leggen.

Spanga
Om 19.45 uur verzamelen de deelnemers aan de herdenking in Spanga bij het monument aan de Zeedijk (tussen Slijkenburg en Schoterzijl, waar om 20.00 uur de kranslegging is bij het herdenkingskruis van opperwachtmeester Harmen Visser, die daar op 16 april 1945 door de Duitse SS is doodgeschoten. De leerlingen van de Wethouder A. Heidaschool in Munnekeburen, die het monument hebben geadopteerd, leggen een krans. Tevens zal er een krans gelegd worden door wethouder Trompetter.

Noordwolde
De deelnemers aan de stille tocht in Noordwolde komen om 19.30 uur bijeen op het parkeerterrein voor de Rabobank, waar om 19.45 uur de stille tocht naar de begraafplaats begint. Bij de monumenten ter nagedachtenis aan verschillende slachtoffers uit en rond Noordwolde, legt wethouder Wim Plekkenpol een krans namen het gemeentebestuur.

Stellingwerf.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Arnhemse doden 'in de Oost' herdacht   Herdenkingen Icon_minitimezo 3 mei 2009 - 12:12

Arnhemse doden 'in de Oost' herdacht
zaterdag 02 mei 2009 | 17:15 | Laatst bijgewerkt op: zondag 03 mei 2009 | 09:38


ARNHEM - Twee veteranen wrijven over hun knieëen en zoeken op landgoed Bronbeek in Arnhem even een bankje op. Ze hebben, met veertien anderen, een erewacht gevormd bij het monument ter herinnering aan de Arnhemse soldaten die tussen 1945 en 1962 sneuvelden in voormalig Nederlands-Indië.


"Mijn knieën doen zeer, dat is niet erg", zegt Henk van Mierlo (80) uit Arnhem. "Het is goed deze mensen te gedenken. Vrijheid is niet iets van zelfsprekends. Dat zag je van de week maar weer in Apeldoorn."

Bij het monument met 51 namen van Arnhemmers die het leven lieten bij de strijd in Nederlands-Indië werden zaterdagmiddag enkele kransen gelegd. "De uitzending heeft u gevormd voor het leven" , zegt J. Bolderman, commandant van het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen Bronbeek. "Ik hoop dat u met plezier terugdenkt aan de goede dingen van de uitzending en dat het u lukt afstand te nemen van de slechte ervaringen."

Zo'n dertig mensen zijn naar Bronbeek gekomen voor de herdenking. "Je gedachten gaan toch weer even terug naar die tijd", zegt Van Mierlo. " Er staan namen op het monument van mensen die ik heb gekend, uit Klarendal en uit de binnenstad."

de Gelderlander
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Geen sirenetest vanwege Dodenherdenking 4-05-09   Herdenkingen Icon_minitimema 4 mei 2009 - 12:05

Geen sirenetest vanwege Dodenherdenking 4-05-09
Omdat het vandaag 4 mei is, was er om 12:00 uur geen landelijke sirenetest. Normaal is er iedere eerste maandag van de maand zo'n test.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de noodsirenes vandaag niet laten horen, omdat het geluid bij mensen negatieve herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kan oproepen.

Op verschillende plekken in het land worden vandaag alle oorlogsslachtoffers herdacht die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Dam
Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is vanavond minder plaats voor belangstellenden. Het is een gevolg van de extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag op Koninginnedag.

Burgemeester Cohen verwacht wel dat er dit jaar door de gebeurtenissen op Koninginnedag extra veel mensen naar Amsterdam zullen komen. In de directe omgeving van de Dam is voldoende plaats.

Bij de dodenherdenking zullen vanavond zoals gebruikelijk koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig zijn, net als leden van het kabinet.

Premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden vandaag ook al een krans op het Binnenhof.

Eregroet
Vanmiddag brengt een Britse Lancaster-bommenwerper op verschillende plekken in Nederland een eregroet aan geallieerde bemanningen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De bommenwerper is onder meer te zien boven Brunssum, Arnhem en Oosterbeek.

De vlucht is georganiseerd door de oprichters van het Lancaster-monument in Heythuysen (Limburg). De bommenwerper die de eregroet brengt, is de enige nog luchtwaardige Lancaster ter wereld.

In de oorlogsjaren maakten talloze Lancasters bombardementsvluchten van Engeland naar Duitsland. Sommigen verongelukten boven Nederland.

Oorlogsslachtoffers
Behalve op de Dam is er een herdenking op de erevelden in Loenen en Bloemendaal, maar ook op onder meer de Nederlandse erebegraafplaatsen in Londen, Hamburg, Oslo en Jakarta.

Op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag wordt zoals elk jaar een eerbetoon gebracht aan de omgekomen verzetsstrijders.

Joodse gezinnen
In Zuidlaren worden de omgekomen joodse gezinnen uit het dorp voor het eerst sinds de oorlog herdacht. De geschiedenis van de joodse gemeenschap was verloren gegaan, totdat er dit jaar enkele spullen werden gevonden van de joodse gezinnen die tot 1940 in het dorp woonden. Zij werden allen vermoord tijdens de oorlog.

Lees ook het weblog van het Radio 1 Journaal over Zuidlaren.

MOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Gemeentebestuurders herdenken oorlog   Herdenkingen Icon_minitimema 4 mei 2009 - 18:37

Gemeentebestuurders herdenken oorlog
maandag 4 mei 2009, 14:48 uur

Herdenkingen 2hhdg09
Monument Dwangarbeiders bij het Provinciehuis in Den Haag.

Maandag, 4 mei, zijn overal in het land herdenkingen gehouden ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zo ook in onze regio, waar gemeentebestuursleden op vele plaatsen kransen legden bij oorlogsmonumenten.

Zo legde de Haagse wethouder Henk Kool kransen bij het monument op het Tesselseplein, het monument Dwangarbeiders bij het Provinciehuis en het monument Englandspiel in het Van Stolkpark.
Wethouder Bolle van Den Haag was aanwezig bij de kranslegging bij het Indië monument aan de Prof. Teldersweg.

Deze herdenkingsmomenten gingen vooraf aan de plechtigheden van maandagavond, met toespraken van onder andere Burgemeester van Aartsen, meer kransleggingen en de landelijke 2 minuten stilte om 20.00 uur.

Imfo Thuis
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Zonnige dag, donkere herinneringen   Herdenkingen Icon_minitimema 4 mei 2009 - 18:41

Zonnige dag, donkere herinneringen
Gepubliceerd op 04 mei 2009, 17:35
Laatst bijgewerkt op 04 mei 2009, 17:43

BEVERWIJK - Op drie plekken in Beverwijk kwamen gisteren oorlogsveteranen, gegijzelden, familieleden en bewoners bij elkaar om de gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog te herdenken. Dodenherdenking op een zonnige maandagmiddag.

Herdenkingen Jsox87
Op het Kuenenplein bij het Indië-monument wappert zachtjes de halfstok gehangen Nederlandse vlag. Het briesje doet een enkeling rillen, in de schaduw van de bomen is het bepaald niet warm. Alleen de oorlogsveteranen die plaats hebben genomen op de klapstoeltjes vangen een paar zonnestraaltjes op. Ze kijken naar het met bakstenen omhulde zwart marmeren plakkaat.

Eerder op de dag hadden er ook elders in Beverwijk herdenkingen plaats. Zoals op het zojuist opgeruimde Stationsplein, waar de dag even voor twaalven begon met stemmige muziek van het Beverwijkse Harmonie Kapel. De bij de razzia van 1944 gegijzelde bewoners van Beverwijk en Velsen-Noord worden herdacht. Van de 468 meegenomen jongemannen keerde een aantal niet meer terug. Adriaan Schellevis, nu 90 jaar oud, had wel ’het geluk’. Hij kijkt nu toe hoe burgemeester Han van Leeuwen een krans neerlegt. ,,Ik kom hier elk jaar bij de herdenking, het roept weer speciale emoties en herinneren op. Die kun je niet onderdrukken. Dit mag nooit vergeten worden.’’

Een groepje ouderen vervolgt de dag met een kop koffie, terwijl het Harmonie Kapel - net als de burgemeester en zijn collegae - zich verplaatst naar het Westerhoutplein. Voor het kalkstenen beeld van een man met samengebonden armen staan enkele tientallen mensen op het grasveld. Er mag even geen verkeer rijden over het plein, waardoor de minuut stilte enkel door tjilpende vogels en een zachtjes brabbelende baby onderbroken wordt.

Noordhollands Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Applaus voor de Koningin   Herdenkingen Icon_minitimedi 5 mei 2009 - 6:20

ma 04 mei 2009, 20:14 |

Applaus voor de KoninginAMSTERDAM - Een opmerkelijk moment tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. “Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met de aanwezigheid van de Koningin”, zei burgemeester Job Cohen van Amsterdam in zijn toespraak, waarna een applaus losbarstte.

Cohen doelde op het besluit van koningin Beatrix de herdenking bij te wonen, ondanks de mislukte aanslag op de koninklijke familie op koninginnedag in Apeldoorn, afgelopen donderdag.

,,Zoals ieder jaar komen wij op tal van plaatsen in ons land op 4 mei bijeen om te herdenken. Ieder jaar op de Dam in aanwezigheid van onze vorstin. Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met haar aanwezigheid'', sprak Cohen. Zijn woorden deden het publiek spontaan applaudisseren, waarop voor een moment een glimlach op het gezicht van de vorstin verscheen.

Cohen stond in zijn toespraak stil bij de slachtoffers in Nederland en Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. „En wij gedenken, met het grootste respect, diegenen die tegen de bezetters in opstand kwamen. En dat met hun leven moesten bekopen. Aan hen danken wij onze vrijheid.”

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Herdenking deels in teken tragedie   Herdenkingen Icon_minitimedi 5 mei 2009 - 6:31

Herdenking deels in teken tragedie
door Wim Schluter. dinsdag 05 mei 2009 | 07:00

KAMPEN - Nog nét op tijd weet Jan de Groot van het 4 mei-comité de trompettiste van het Kamper Trompetterkorps naar de juiste kant van de vijver in het stadspark te dirigeren.

Gelukkig maar, want al om zeven uur worden hier in kleine kring de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië herdacht in aanwezigheid van enkele veteranen.

Die zijn al ruim voor zeven uur aanwezig, opgelucht elkaar nog even te kunnen begroeten. Want ook hier gaat de leeftijd een rol spelen. "Het gaat hard", constateert één van de veteranen na een onderlinge opsomming van de namen die er vorig jaar nog wel, maar nu niet meer bij zijn.

Een uur later is het als vanouds druk bij het monument op de La Sablonièrekade. Een groeiende groep heeft kort daarvoor de wandeling gemaakt vanaf het Van Heutszplein naar het monument, onderweg onder andere stilhoudend bij het onlangs uitgebreide monument aan de Prinsenstraat.

In een toespraak stond loco-burgemeester Bert Boerman stil bij de aanleiding voor deze herdenking, maar ook bij de slachtoffers van Koninginnedag in Apeldoorn. "Een grove inbreuk op het samenleven in vrijheid", noemde Boerman die tragische gebeurtenis. "Op zo'n moment besef je hoe broos onze vrijheid eigenlijk is. Vrijheid is kostbaar, maar bovenal kwetsbaar."

De gebeurtenissen in Apeldoorn hadden overigens geen effect op de herdenkingen in Kampen en de afzetting van de IJsselkade. "Je kunt ook niet op elk incident reageren", aldus Jan de Groot van het 4 mei-comité.

Ondertussen blijkt dat de herdenking van de gevallenen in Kampen mag rekenen op een aanhoudend grote belangstelling. "Het lijkt of het er ieder jaar meer worden", aldus De Groot die het aantal bezoekers rond de 1700 schat. "Het worden er in ieder geval niet minder. Hoe dat komt? Ik denk omdat de jeugd erbij betrokken wordt. Maar ook omdat er nog regelmatig slachtoffers in bijvoorbeeld Afghanistan vallen, helaas."

deStentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Herdenkingsdienst JWF kazerne druk bezocht   Herdenkingen Icon_minitimedi 5 mei 2009 - 16:59

Herdenkingsdienst JWF kazerne druk bezocht
dinsdag 5 mei 12:52

ASSEN - De herdenkingsdienst gisteravond in de Johan Willem Friso kazerne in Assen is druk bezocht. Er werden meer stoelen geplaatst dan voorgaande jaren, alle 475 stoelen waren bezet met voornamelijk Indië-gangers die vanuit deze kazerne en vanuit Zuidlaren naar voormalig Nederlands-Indië vertrokken.
Aangetreden stonden ongeveer 80 militairen van de 13e luchtmobiel Stoottroepen "Prins Bernhard". Dit bataljon vertrekt binnenkort voor een uitzending naar Afghanistan. De veteranen en het bataljon stonden op het exercitieterrein in V-vorm, de V van 'Veteraan'.

De aanwezigen stonden tijdens de dienst uitgebreid stil
bij de uitzending in de jaren veertig van dienstplichtigen naar Indië. Het aantal gesneuvelde militairen in die periode is boven de 6.000.

De commandant van de aangetreden eenheid, Luitenant-kolonel A.M.J. Wagemakers, benadrukte in zijn toespraak het een grote eer te vinden gastheer te mogen zijn. Ook hij haalde de uitzending naar Indië aan, maar ook latere uitzendingen naar Korea, Libanon, Nieuw-Guinea, Irak en nu naar Afghanistan.

Drenthe journaal
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Dodenherdenking in Boxmeer   Herdenkingen Icon_minitimedi 5 mei 2009 - 17:03

Dodenherdenking in Boxmeer

BOXMEER - Ook in de gemeente Boxmeer was het gisteren twee minuten stil. Ieder dorp had zijn eigen programma om overleden burgers en militairen te herdenken.

Herdenkingen Sq36za

Onthulling van de stèles

Comité Anders Denken organiseerde in Boxmeer het programma. Om 18.55 uur werden gedenkplaten (stèles) door de Stichting Boxmeerse Oorlogsslachtoffers (SBO) overgedragen aan de gemeente Boxmeer. Op de stèles staan de namen van 27 slachtoffers van oorlogsgeweld of nazi-terreur, negen slachtoffers die gevallen zijn voor het vaderland en vier Boxmerenaren die overleden zijn in Nederlands-Indië. Na een stille tocht werden de stèles aan de Rapenstraat onthuld, gevolgd door de traditionele stilte van twee minuten.

Boxmeer Kliknieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Indië-veteranen leggen krans   Herdenkingen Icon_minitimewo 6 mei 2009 - 12:13

Indië-veteranen leggen krans

Redactie - 5 mei 2009

Herdenkingen 29ygwty
Veteranen herdenken gevallen kameraden.(Foto: Wil Kokelaar)

ALPHEN - Militaire veteranen kwamen maandag 4 mei naar het Indiëmonument aan het Hazeveld. Zij herdachten naast alle slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies ook hun eigen in Indië gesneuvelde kameraden.

Naast oude en jonge veteranen, familie, vrienden en zo'n vijftigtal belangstellenden waren ook burgemeester Wim de Gelder, wethouder Hans Groen in 't Wout en raadsleden van diverse politieke partijen aanwezig tijdens deze herdenking van de in voormalig Nederlands Indië gesneuvelde militairen. 'Militairen die dachten dat ze werden uitgezonden om de bevolking te helpen maar terechtkwamen in een wrede oorlog. Een oorlog waar ze totaal niet op waren voorbereid', aldus Jan Vitters, voorzitter van de vereniging van veteranenvrienden, in zijn toespraak. 'En bij terugkomst kwamen ze in een land in opbouw zonder aandacht voor wat ze hadden meegemaakt in een oorlog waarvan 6900 van hun kameraden niet meer terug kwamen. Maar hier staan namen onuitwisbaar in harde steen gebeiteld. Namen die ook onuitwisbaar in de harten en hoofden van hun dierbaren en vrienden staan gebeiteld.'

Op de grote gedenksteen van het Indië-monument staan de namen van de acht Alphenaren die in Indië sneuvelden. Sinds een jaar staat er ook een kleinere gedenksteen met de naam van de enige Alphense militair die in Korea sneuvelde.

De plechtigheid werd traditioneel afgesloten met het Taptoesignaal, twee minuten stilte, het Wilhelmus, een kranslegging en een defilé. De diverse bloemstukken lieten zien dat deze militairen, die voor het vaderland vielen, in Alphen nog steeds niet vergeten zijn.

Witte Weekblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Plaquette met namen gevallenen onthuld   Herdenkingen Icon_minitimedo 7 mei 2009 - 13:32

Plaquette met namen gevallenen onthuld
WO 06-05-2009

VROOMSHOOP - Onder overweldigende belangstelling van jong en oud is op 4 mei direct voor de jaarlijkse herdenking op het Vredesplein de herdenkingsplaquette onthuld. In glas staan de tien namen gegraveerd van de Vroomshopers, die hun leven gaven voor vrede, vrijheid en recht in Vroomshoop, Neuengamme, Varsseveld, Nederlands Indië en Afghanistan.
Veel nabestaanden waren aanwezig en legden bloemen bij de plaquette, die is geschonken door de Oranjevereniging Vroomshoop en de organisatie 150 jaar Vroomshoop. Tijdens de herdenking sprak wethouder Oordt over het landelijke thema 'vrijheid en identiteit'. Kinderen van de adoptieschool Nieuwoord stonden in een gedicht stil bij het herdenken.

Delta FM
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

Herdenkingen Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenkingen   Herdenkingen Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenkingen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Herdenkingen
» Herdenkingen 2018
» aankomende herdenkingen Papua
» 15 augustus herdenkingen 2012
» Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: