Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten Empty
BerichtOnderwerp: Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten   Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten Icon_minitimewo 18 sep 2013 - 12:16

Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten

18-09-2013 10:16 | Jan Lepeltak


Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten Ql5p

Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten - Zulkifly. Beeld Jan Lepeltak


In Jakarta staat de kleine wijk Lenteng Agung plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Reden van het rumoer is de benoeming van de christelijke Susan Jasmine Zulkifly tot ”lura”, oftewel buurt­hoofd. Zulkifly is niet onder de indruk van de betogingen. „Het protest is niks bijzonders en een recht van bewoners”, zegt ze.

Zulkifly is protestants in een buurt waar het overgrote deel van de bevolking moslim is. Haar benoeming leidde de afgelopen weken tot de nodige protest­demonstraties voor haar kantoor. De islamitische betogers eisten dat de gouverneur van Jakarta Zulkifly naar een andere buurt overplaatst.

Maar Zulkifly laat zich na twee maanden in het subdistrict Lenteng Agung niet uit het veld slaan. De 43-jarige ambtenaar heeft het naar haar zin in de wijk, waar ruim 5000 mensen wonen. Lenteng Agung telt één kerk.

Het bezwaar is onder meer dat Zulkifly vanwege haar protestantse geloof niet deel kan nemen aan islamitische feestelijkheden en ceremonies. „Onzin”, zo reageerde de gouverneur van Jakarta. Zulkifly probeert zich zo veel mogelijk aan te passen. Zo deed ze onlangs uit solidariteit mee aan de vastentijd ramadan. Over zes maanden volgt een eerste evaluatie en kan ze zo nodig vervangen worden. „Ik zie het allemaal wel. Het belangrijkste is dat ik mijn buurtbewoners bijsta”, zegt ze.

Het nieuwe buurthoofd is onder meer verantwoordelijk voor de verstrekking van identiteits­kaarten en het aansturen van de ruim honderd buurthoofden in ‘haar’ district. De eerste indrukken zijn positief. Haar protestantse komaf heeft tot flinke discussies geleid in Lenteng Agung, maar veel bewoners vinden dat ze het goed doet. „Zulkifly kan niet stilzitten”, zegt een gesluierde bewoonster. „Ze gaat constant op werkbezoek bij wijkbewoners.”

„De protesten zijn niks bijzonders en een recht van de bewoners zolang ze geen wetten overtreden”, zegt Zulkifly ontspannen. Ze wijt de protesten niet alleen aan haar christelijke achtergrond. „Ik wil een transparanter bestuur in Lenteng Agung bewerkstelligen, en die vernieuwing valt niet bij iedereen in goede aarde.” Op haar kantoor heeft ze inmiddels de nodige veranderingen doorgevoerd en alle sectiehoofden in kamers dicht bij haar kantoor geplaatst.

Ze denkt ook dat er afgunst meespeelt bij de ophef. In april nam Zulkifly deel aan een nieuw trainingsprogramma voor ambte­naren. Dit was een initiatief van de nieuwe gouverneur, Joko Widodo, die de kwaliteit van het ambtenarenapparaat in de Indonesische hoofdstad wil verbeteren. Tot haar verrassing behaalde Zulkifly uitstekende resultaten tijdens diverse computertests.

Hierdoor maakte ze een enorme carrièresprong van afdelings- naar buurthoofd. Ze maakte hier geen vrienden mee binnen de lokale bureaucratie. Kwade tongen beweren dat dit ook een reden is voor het protest tegen haar benoeming. Zulkifly maakt zich er mede daarom niet te druk om en meent dat de tegenstand bij haar carrière­sprong hoort.


Het is zeven uur in de avond als Zulkifly nog alleen in haar werkkamer zit. Ze moet nog identiteits­kaartaanvragen ondertekenen. „Het is secuur werk, dus ik ga me niet haasten”, zegt ze.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten Empty
BerichtOnderwerp: Re: Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten   Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten Icon_minitimema 30 sep 2013 - 12:28

Nieuwe protesten tegen christelijk buurthoofd in Indonesië

30-09-2013 09:47 | Van onze correspondent


De controverse rond de benoeming van het Indonesische christelijke buurthoofd Susan Jasmine Zulkifli neemt steeds grotere vormen aan.

Niet alleen protesteerden honderden islamitische buurtbewoners in het stadsdeel Lenteng Agung in het zuiden van Jakarta afgelopen woensdag. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Gamawan Fauzi, mengde zich vorige week in het debat.

„De gouverneur deed niets verkeerds en overtrad geen enkele wet door Zulkifli op deze positie te benoemen. Maar het zou slimmer zijn als Zulkifli in een niet-islamitische gemeenschap zou worden geplaatst, zodat met de gevoelens van de mensen zou worden rekening gehouden en de gouverneur nog steeds Zulkifli als buurthoofd zou hebben”, aldus de minister tegen de Indonesische televisiezender Liputan 6 News.


Gouverneur Widodo en zijn christelijke vicegouverneur Basuki Tjahaja Purnama houden hun poot stijf en blijven Zulkifli steunen. Purnama reageerde gepikeerd op het commentaar van de invloedrijke minister vorige week, en zei dat Fauzi nog maar een keer de Indonesische grondwet moest doorlezen.

Hiermee lijkt de lokale Jakartaanse kwestie een nationale politieke zaak te worden. De verkiezingskoorts, tien maanden voor de parlementsverkiezingen, stijgt met de week. De Jakartaanse gouverneur, beter bekend als ”Jokowi”, is de grote kanshebber voor het presidentschap.

Het debat rondom het buurthoofd vormt dan ook een belangrijke testzaak voor de 52-jarige Widodo. Deze week wil hij de betogers ontmoeten. Widodo staat erom bekend een sterk onderhandelaar te zijn die urenlang doorpraat met alle partijen om consensus te vinden.


De voormalige burgemeester van Solo in Midden-Java wist op deze manier veel te bewerkstelligen, zonder vijanden te maken. In Solo toonde hij ook zijn religieus tolerante en pluralistische signatuur.

Zijn locoburgemeester in Solo was de rooms-katholiek Rudyatmo. Na het vertrek van Widodo naar Jakarta, heeft hij het burgemeesterschap overgenomen in de Javaanse stad die bekendstaat om zijn radicaalislamitische groeperingen.

In Jakarta is de lokale politiek harder en ligt immer onder het vergrootglas van de nationale politiek en media.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Christelijk buurthoofd Jakarta ligt niet wakker van protesten
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» VOC-archief ligt te rotten in depots Jakarta
» Derde bom in Jakarta ging niet af
» Jakarta houdt niet zo van interne opstanden
» Surabaya...Surabaya.... Niet alleen in Jakarta valt de regen
» Jakarta niet veilig voor vrouwen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: