Weblog
Harry van Bommel
Woordvoerder energie en wonen in de Tweede-Kamer
zaterdag 16 november 2013, 12.45 uur – Harry van Bommel
Categorie: Algemeen, Harry schrijft
Het leven van Kiss Riemvis
Gisteren mocht ik uit handen van de auteur de levensgeschiedenis van Kiss Riemvis ontvangen. Het boek “Rozen aan de Horizon” is gebaseerd op de dagboeken van deze levenskunstenares en draagt als ondertitel “De hel overwonnen…” Paul van Bemmelen, auteur en weduwnaar van Kiss, heeft met dit boek een indringend verslag van het bijzondere leven van Kiss Riemvis geschreven dat wordt gekenmerkt door veel liefde maar ook groot verdriet, tegen de achtergrond van de Nederlands-Indonesische koloniale oorlog. Hij had me gevraagd een voorwoord bij het boek te schrijven. Dat lees je hier:
Voorwoord
Rozen aan de horizon is een boek over geluk en verdriet, geloof en bijgeloof, over oorlog en vrede, en over Nederland en Indonesië. Het is het persoonlijke verhaal van Kiss Riemvis, dochter van het Javaanse meisje Nonni en de Nederlandse dekschrobber Immie. Lezing van dit boek maakt de lezer tot lid van haar familie. Tussen de regels door geeft Rozen aan de horizon een beeld van het leven in de koloniale tijd in Nederlands-Indië en de verschrikkingen van de interneringskampen van het Japanse bezettingsleger.
Na de Japanse aanval op de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor in 1941 verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap de oorlog aan Japan. De verwachting was dat de parate eenheden van het Koninklijk Nederlands Indische Leger Nederlandse met gemak de Japanse strijdkrachten uit Nederlands-Indië zouden kunnen weren. Die verwachting kwam niet uit. De Japanners vielen Java binnen en het KNIL-leger bleek geen partij voor het moderne en gedisciplineerde Japanse leger. Kiss en haar man Rudy ontkomen niet aan de verschrikkingen van de oorlog en de bezetting. Rudy wordt na het uitbreken van de oorlog meteen voor militaire dienst opgeroepen en ook andere familieleden doen dienst in het KNIL-leger. Na de capitulatie wacht ze een tijd in interneringskampen. Hollanders en Indo’s, militairen en burgers, werden massaal geïnterneerd in kampen. Naar schatting zaten er 42.000 militairen van het KNIL en de Koninklijke Marine en 100.000 Nederlandse burgers -mannen, vrouwen en kinderen- in interneringskampen.
Lees verder bij SP.nl