Proces Indonesische kerk tegen overheid
Geplaatst: 12 mei 2009 08:10, laatste wijziging: 12 mei 2009 08:31
door onze correspondent Jan Lepeltak
JAKARTA - Een Indonesische kerkorganisatie heeft de burgemeester van de Jakartaanse buitenstad Depok aangeklaagd.
De Sumatraanse kerk Huria Kristen Batak Protestan (HKBP) sleepte de burgemeester Nur Mahmudi Isma'il voor de rechter, nadat de islamitische bestuurder plotseling de bouwvergunning van een nieuw kerkgebouw in Depok introk.
Het besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de HKBP, die sinds 1999 probeert de kerk af te bouwen. De reden die de burgemeester gaf, is volgens betrokkenen onduidelijk en heeft voor grote onvrede gezorgd in christelijke kringen in Indonesië.
''We zijn zeker dat we dit proces gaan winnen, want er is zeer sterk juridisch bewijs waaruit duidelijk blijkt dat de burgemeester de wet overtreedt'', zei Mangaranap Sinaga, voorzitter van de werkgroep die de kerkbouw regelt, in een interview met het persbureau Antara . Mangaranap Sinega zal ook fel protesteren bij de gemeenteraad in Depok. De HKBP is de grootste kerkgemeenschap in Indonesië en heeft veel prominente leden uit overheidskringen. De zaak wordt voorgelegd aan een administratieve rechtbank, die het besluit van de burgemeester kan terugdraaien, wat de HKBP eist.
Omstreden
De brief van burgemeester Isma'il, waarin hij de kerkgemeenschap inlicht over zijn omstreden besluit, dateert van 27 maart. Volgens hem zou de aanwezigheid van een kerk conflicten kunnen veroorzaken in de omgeving. In zijn brief noemt hij het protest van een islamitisch buurtforum.
Op haar beurt is de kerkorganisatie woedend dat de burgemeester het besluit zonder enig overleg of inspraak nam. ''Hij wil alleen naar één kant van het verhaal luisteren'', briest een lid van de HKBP in Depok. Andere christelijke organisaties, zoals het overkoepelende Genootschap van Indonesische Kerken, heeft al solidariteit betoond. Burgemeester Ismai'l ontkent in alle toonaarden dat hij geen nieuwe kerk in zijn gemeente wil of tegen christenen is. ''Voor mij is er geen probleem voor welke godsdienst dan ook, als ze zich maar aan de regels houden die in Depok zijn ingesteld'', sprak de burgemeester in een interview met de gematigd islamitische krant Republika.
Reden voor achterdocht van HKBP-leden is de politieke achtergrond van de burgemeester. Nur Mahmudi Isma'il was de eerste president van de in 1999 opgerichte Partij Voor Gerechtigheid en Welvaart (PKS). De PKS staat bekend als de meest conservatief-islamitische partij in Indonesië, met ideologische wortels in de fundamentalistische Moslimbroederschap uit Egypte.
Villawijk
In de Jakartaanse buurt Depok woont een omvangrijke christelijke gemeenschap. Maar door uitstroom van bewoners uit Jakarta en veel nieuwkomers, is de meerderheid van Depok nu islamitisch. De Cinerekerk in Depok bevindt zich in een rustige villabuurt, vlakbij de hoofdweg van de buurt Cinere, ten zuiden van Jakarta. De bewoners van de villawijk zouden geen probleem hebben met de nieuwe kerk, waarvan slechts de betonnen fundamenten zijn gebouwd. Ook zouden alle documenten in orde zijn.
Sinds 1999 probeert de HKBP de kerk te bouwen. Maar de bouw kwam regelmatig stil te leggen door protest van moslimgroepen. De Duitse zendeling Ludwig Ingwer Nommensen stichtte de HKBP-kerk eind negentiende eeuw in Noord-Sumatra, waar de etnische batakbevolking woont.
--------------------------------------------------------------------------------
Kristianisasi
In Indonesië is circa 88 procent van de bevolking moslim. De meeste moslims in Indonesië zijn gematigd. Sinds de jaren negentig verspreiden conservatieve moslimorganisaties berichten over zogenoemde 'Kristianisasi,' waarbij kerk-missionarissen agressief zieltjes zouden willen winnen onder de lokale bevolking. Hierdoor is de afgelopen jaren de bouw van kerken in islamitische streken steeds moeilijker geworden. Met name in de provincie West-Java is de bouw van nieuwe kerken praktisch onmogelijk gemaakt. Een overheidsbesluit van drie verschillende ministeries bepaalde enkele jaren geleden dat een meerderheid van de buurtbewoners toestemming moet geven voor de kerk. Opgehitst door moslimorganisaties lijken veel Indonesische moslims nu geen toestemming te willen geven.
Nederlands Dagblad