Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014
3 plaatsers
Auteur
Bericht
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 ma 17 feb 2014 - 19:02
Tempo doeloe in Haags Gemeentemuseum
DEN HAAG (ANP) - Mensen die nostalgisch willen terugkijken op tempo doeloe, de tijd in Indonesië van voor de Eerste Wereldoorlog, kunnen hun hart ophalen in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het museum opent 5 april een tentoonstelling met Aziatische kunst, waaronder Balinees houtsnijwerk, zilverwerk, krissen en schilderijen uit Java. De expositie geeft de bezoeker de gelegenheid om zich ,,volledig onder te dompelen in de rijke cultuurgeschiedenis van Nederlanders in Azië'', belooft het museum. De getoonde voorwerpen komen uit de particuliere collectie van Jan Veenendaal, aangevuld met stukken van het museum.
Tijd Gepubliceerd op: 17.02.14 13:15 Dagblad de Limburger
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 za 1 maa 2014 - 9:59
.
15 april 2014: Elise Lengkeek en Wouter Muller bij Tjideng-reünie
Dinsdag 15 april 2014 vindt er in de Kumpulan op landgoed Bronbeek een reünie plaats voor degenen die in het Tjidengkamp hebben gezeten. Deze duurt van 10.30 uur tot ongeveer 16.00 uur.
Het Indisch Herinneringscentrum verzorgt het programma na de lunch. Dan zal Elise Lengkeek voorlezen uit haar boek 'De hel van Tjideng' en een gedicht voordragen. Wouter Muller zorgt (de hele dag) voor de muzikale omlijsting. Na de voordracht van Elise is er gelegenheid om de expositie 'Het Poppenkind' te bezoeken.
Meer informatie en het aanmeldingsformulier voor deelname aan deze dag zijn te vinden op www.tjidengkamp.nl Organisatie: Hans Freiboth, tel: 0546 – 49.29.44 freiboth@home.nl , m.m.v. de heer Ko van Halteren, die tot 1995 de reünies heeft georganiseerd.
IHC
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 vr 7 maa 2014 - 10:10
De tentoonstelling 'Aanpassen! komt naar Amstelveen
Bron: Conchita Willems 06-03-2014
De reizende tentoonstelling 'Aanpassen!' over de integratie van Indische Nederlanders is door de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië naar Amstelveen gehaald. Dankzij een subsidie van de stichting Theo Janssen kan de tentoonstelling in de openbare centrale bibliotheek worden getoond.
Namens het Onderwijsproject Ontmoeten en (her)denken nodigen wij u graag uit voor de opening van de tentoonstelling Aanpassen!op maandag 7 april 2014 om 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur, in de bibliotheek Amstelveen Stadsplein.
Aanpassen! geeft inzicht in de problemen van aanpassen om goed samenleven mogelijk te maken in de multiculturele samenleving van Amstelveen. Wij achten het belangrijk dat zowel bewoners als scholieren inzicht hebben in het integratieproces van nieuwkomers in de Amstelveense samenleving.
Vele scholieren hebben hun familieroots buiten Amstelveen. Als je verder teruggaat, geldt dat voor bijna alle Amstelveners. Dit inzicht is belangrijk om te begrijpen dat sommige nieuwkomers geruisloos opgaan in de Amstelveense samenleving. Andere groepen willen goeddeels hun eigenheid behouden. In hoeverre kunnen we respect en waardering opbrengen voor het behoud van de eigenheid van culturele en religieuze groeperingen?
Na de Tweede Wereldoorlog zijn er, als gevolg van oorlogsproblemen en arbeidsmigratie, verschillende groepen nieuwkomers in Amstelveen komen wonen. Een plek om met elkaar goed samen te kunnen leven. Gekozen is voor het aanpassingsproces van de Indische Nederlanders, omdat dit in zekere zin een overzichtelijk proces is geweest in de levens van inmiddels 3 generaties. Een proces dat bovendien succesvol voor de nieuwkomers en de Nederlandse samenleving is verlopen en ook de Amstelveense cultuur heeft verrijkt.
Aanpassen! is tot en met 5 mei 2014 te zien in de bibliotheek Amstelveen Stadsplein, met filmfragmenten op de videowall in de Amstelveense raadhuishal. De expositie wordt geopend door wethouder Onderwijs Herbert Raat, voorzitter Vaya Nijhof van Stichting Nasi Idjo, coördinator Edu Dumasy van het Onderwijsproject Ontmoeten en (her)denken en de band Tuxedo Tunes in aanwezigheid van leerlingen van de Martin Luther Kingschool en genodigden van de samenwerkende organisaties.
Wij hopen u op maandag 7 april 2014 te mogen begroeten, met vriendelijke groeten, namens de Onderwijsprojectgroep, Conchita Willems
Met dank aan: de Bibliotheek Amstelland en Gemeente Amstelveen (beschikbaar stellen van de ruimten) - Stichting Theo Janssen M.O.C. (financiële ondersteuning) - Stichting Nasi Idjo voor de tentoonstelling Aanpassen! (concept en realisatie) - Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië (algemene ondersteuning) - Onderwijsprojectgroep Ontmoeten en (her)denken (organisatie)
amstelveenweb
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 za 8 maa 2014 - 20:32
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Veteranenkunst in museum Bronbeek do 20 maa 2014 - 22:46
Veteranenkunst in museum Bronbeek
ARNHEM (ANP) - Museum Bronbeek in Arnhem exposeert vanaf april 69 kunstwerken van veteranen. De kunstwerken zijn gemaakt om de oorlogservaringen te verwerken. In Bronbeek zijn tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en installaties te zien. Oudgedienden hebben volgens de Stichting VeteranenKunst veel baat bij het verwerken van hun ervaringen in kunst. Vaak is het kunstwerk aanleiding voor een gesprek met toeschouwers over de missie. Dat geeft oud-strijders, ook militairen die nog in actieve dienst zijn, een gevoel van erkenning en waardering. In Bronbeek hangen werken van mensen die nog in Nederlands-Indië hebben gediend, tot aan creaties van militairen die werden uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Inspecteur-generaal van de krijgsmacht Ton van Ede komt de expositie op 4 april openen.
Tijd Gepubliceerd op: 19.03.14 16:35 Dablad de Limburger
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 za 22 maa 2014 - 21:31
De reis van Andries Beeckman naar Batavia Door Historiek zaterdag 22 maart 2014 In de Kunsthal in Rotterdam worden de komende maanden zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman tentoongesteld. De tentoonstelling vormt een reconstructie van de reis die kunstenaar Andries Beeckman in de Gouden Eeuw maakte naar Batavia (Jakarta), de belangrijkste handelsvestiging van de VOC.
Tijdens de reis maakt Beeckman een uitvoerig en kleurrijk beeldverslag van de inwoners en dieren van Indonesië. Hij getuigt volgens de Kunsthal in zijn werk van een “opmerkelijk heldere blik op de enorme variëteit aan bevolkingstypen die, met al hun verschillen, nauwkeurig door hem zijn vastgelegd – vele zelfs voor de eerste keer. Beeckman benadrukt hun ‘anderszijn’ zonder stereotypering of waardeoordeel”.
Lees verder bij Historiek.net
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 di 25 maa 2014 - 14:28
IndoFilmcafe 13 april 2014
Op zondag 13 april vertoont het IndoFILMcafe de award-winnende komedie 'Demi Ucok - For Ucok'. Indonesië (2012)
Lengte : 80 min. Regisseur: Sammaria Simanjuntak Engels ondertiteld
Mak Gondut, een Batakse (Sumatra) moeder, is vastberaden een Batak-man voor haar dochter Gloria te vinden. Maar Glo wil liever haar eigen passie en droom volgen en dat is het maken van films. Een hilarische moeder-dochter komedie gebaseerd op het verhaal van de jonge filmer Sammaria Simanjuntak zelf.
Vanaf 2009 is ze, opgeleid als architect, regisseur en in 2011 heeft ze een eigen filmproductiebedrijf opgericht.
U bent van harte welkom bij VillaLUX om 19:30 uur. De kosten zijn 8,50 bij online reserveren en 9,00 aan de kassa. U kunt reserveren via: http://www.lux-nijmegen.nl/agenda/specials/alle-programma%27s/demi-ucok-+-for-ucok-+-indofilmcafe_20361/
Voor meer informatie over IndoFilmCafé kunt u kijken op www.indofilmcafe.nl of kijk op Facebook.
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 zo 30 maa 2014 - 18:47
Het onderwerp van deze lezing is de gang van Indonesië naar onafhankelijk. Spreker is de in Sassenheim wonende heer Gerard Termorshuizen. Hij heeft diverse publicaties geschreven over de Indische geschiedenis. Tevens heeft hij een boek uitgegeven over het leven van Marietje van Oordt, een oplichtster, die algemeen bekend was in de kolonie vanwege haar intigrerende levenswijze.
De alles overheersende drang naar het behoud van de kolonien, maakte Nederland blind voor de tekenen des tijds. De traumatische gevolgen van de oorlog en het verlies van Indië werken door tot op de dag van vandaag. De dekolonisatie-oorlog was een bij voorbaat verloren oorlog, beseffen we achteraf, maar heeft wel veel slachtoffers geëist.
De lezing wordt gehouden in de Blauwe Zaal bij de Juliakerk en begint 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van SOS, niet-leden betalen € 3.--. Wij hopen u te mogen verwelkomen.
Locatie: Julianakerk, Julianalaan 6, Sassenheim
deteyding.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 zo 30 maa 2014 - 18:57
Aziatische kunst en de Nederlandse smaak
Van Balinese houtsnijkunst tot zilver uit Batavia, van Indonesische krissen tot Chinees porselein en van sirihkistjes tot Indische schilderijen: het Gemeentemuseum Den Haag brengt vanaf 5 april de fascinerende wereld van het Verre Oosten tot leven met een enorme diversiteit aan objecten. Aan de hand van de particuliere collectie van Jan Veenendaal, aangevuld met collectiestukken van het Gemeentemuseum, wordt de wisselwerking tussen Oost en West in beeld gebracht. Aziatische kunst en de Nederlandse smaak laat zien dat het samengaan van stijlen en culturen in de afgelopen vierhonderd jaar heeft geleid tot de creatie van bijzondere objecten.
Sinds de zeventiende eeuw hebben Nederlanders zich soms tijdelijk, soms permanent in Azië gevestigd. Eén ding hadden al deze mensen gemeen: ze kwamen aanvankelijk om geld te verdienen en die kansen te grijpen die Europa niet bood. In dienst van de in 1602 opgerichte Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) hebben talloze Nederlanders en buitenlanders hun geluk in Azië gezocht. Hoewel de belangrijkste drijfveer uiteraard de (inter)Aziatische handel betrof, zorgden de contacten met tot dan toe onbekende culturen voor een niet te onderschatten neveneffect dat niet alleen zijn weerslag had op de Nederlandse, maar evenzeer op de Aziatische samenleving. Hoe deze cultuurshock zich vertaalde in de materiële cultuur van zowel het Oosten als het Westen, is het onderwerp van deze tentoonstelling.
Aziatische kunst en de Nederlandse smaak toont aan de ene kant voorwerpen van kunst en kunstnijverheid die voor de Europese, met name Nederlandse, markt waren bestemd. Ze vonden hun oorsprong in een lokale traditie, maar dan vertaald in een Westerse smaak. Aan de andere kant zijn er sier- en gebruiksvoorwerpen te zien die voor de Westerse, Euraziatische en Aziatische huishoudens in Azië zelf zijn vervaardigd. Bij deze objecten is de Westerse traditie juist aan de Oosterse smaak aangepast.
Collectioneur Veenendaal heeft op velerlei gebieden prachtige voorbeelden verzameld. De tentoonstelling beoogt zeker geen compleet overzicht te geven, maar eerder een caleidoscopisch beeld dat bezoekers de mogelijkheid geeft zich volledig onder te dompelen in de rijke cultuurgeschiedenis van Nederlanders in Azië. De kunstwerken vertellen stuk voor stuk een verhaal. De fraai gedecoreerde sirihkistjes zeggen bijvoorbeeld iets over het lokale gebruik om sirih te kauwen. De schilderijen van Jan Daniël Beijnon (1830-1877) tonen het Java van weleer. En dat Nederlanders in de zeventiende, begin achttiende eeuw dol waren op bloemen, is niet alleen te zien aan de decoraties op Bataviaas zilver, maar ook aan de uitgesneden bloemmotieven in kabinetten van ebben- en kaliatoerhout.
Verkeersbureaus.info
vanaf 5 april 2014 Gemeentemuseum Den Haag Stadhouderslaan 41 2517 HV Den Haag
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 wo 2 apr 2014 - 10:56
Topstukken uit atlassenverzameling in het Scheepvaartmuseum
31-03-14 19:00 uur - Bron: Het Parool (Door: Jos Bloemkolk)
Oude atlassen, van Ptolemaeus tot Joan Blaeu, de Amsterdamse meesterdrukker, liggen vanaf vandaag in het Scheepvaartmuseum.
Na een langlopende tentoonstelling over globes zijn vanaf 1 april in het Scheepvaartmuseum de tweedimensionale versies te zien: atlassen. Het museum heeft één van de belangrijkste atlassenverzamelingen ter wereld. De verzameling van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek is weliswaar groter, maar die is alleen toegankelijk voor onderzoekers.
Onwaarschijnlijk mooi blauw Onder het schaarse licht, ter bescherming van het kwetsbare papier, liggen schitterende atlassen uit oude tijden, van de late Middeleeuwen tot het zeventiende-eeuwse hoogtepunt van de kaartenmakerij: de atlassen van de Amsterdamse drukker Blaeu. De kaartenmakerij bereikte vanuit Zuid-Europa de Zuidelijke Nederlanden in de zestiende eeuw. Daar muntte Gerard Mercator de term atlas. Maar de eerste pogingen om de wereld in kaarten te vatten, dateren van veel langer geleden. De oudst bekende werden in de eerste eeuw gemaakt door de Griek Ptolemaeus.
Zijn kaarten zijn niet bewaard gebleven, maar wel de exacte beschrijvingen ervan, die in de veertiende eeuw in Italië werden ontdekt. Die handleiding leidde tot de eerste Europese wereldkaarten. Het Scheepvaartmuseum toont een kaart uit 1482, die is ingekleurd met een onwaarschijnlijk mooi blauw. Het bestaan van Amerika was nog niet bekend. De atlasontwikkeling verliep parallel aan de voortgang van de wereldreizen. In de vijftiende en zestiende eeuw ontdekten de Portugezen en de Spanjaarden onbekende continenten. In 1507 liet men Ptolemaeus los om op grond van eigen waarnemingen de wereld te tekenen.
Uiterst gedetailleerd Het Amerikaanse continent werd qua ligging en omvang al aardig weergegeven, al zat Canada aan Azië vast. Terzijde: de atlassen liggen opengeslagen onder glas, zodat de rest van de atlas in het verborgene zou blijven als een aantal ervan niet gedigitaliseerd was. Ze zijn via een groot liggend scherm pagina voor pagina op te roepen. De kaarten zijn soms niet in één oogopslag te herkennen, doordat bijvoorbeeld de langwerpige Nederlanden een kwartslag zijn gedraaid, waardoor het noorden niet boven, maar links zit. Dat kwam bij een afbeelding over twee bladzijden beter uit. Vreemd genoeg liggen de Waddeneilanden dan links in beeld.
Sommige kaarten zijn uiterst gedetailleerd, zeker als het van oudsher bekende gebieden zijn, zoals de Middellandse Zee. Op een zogenoemde portolaan van dat gebied worden in 1515 de namen van de kleinste havensteden vermeld. De kaart heeft een grote rijkdom aan details: dieren, wapenschilden en gestileerde woestijntenten in Noord-Afrika. Op het Theatrum Orbis Terrarum uit 1597 van de Antwerpenaar Abraham Ortelius ontbreekt Australië nog. Links is al wel Nieuw-Guinea te zien.
Mekka van de atlas Zuidelijk daarvan is een nog onbekend gebied, terra incognita, waarvan de kaartenmakers wel al maar een vermoeden hadden. Ze noemden het Terra Australis, Zuidland. De ontdekking van Antarctica kwam pas in de achttiende eeuw. Kaartenmaker Mercator was zich van zijn onvolledige kennis bewust en gebruikte de term meditationes de fabrica mundi, onderzoekingen naar het samenstel van de wereld. Het was nog zoeken en aftasten. Zijn atlas werd uitgegeven door Hondius in Amsterdam, het zeventiende-eeuwse mekka van de atlas.
De atlassen maakten een grote ontwikkeling door en niet alleen door het voortschrijden van kennis. Voor de scheepvaart werden speciale zeekaarten gemaakt. En uiteindelijk werden atlassen ook luxe prestige-objecten waarmee de gegoede burgerij eer kon inleggen, zoals de negen delen van de Grooten Atlas of Atlas Major (1664) van Blaeu, ook te zien in het Scheepvaartmuseum.
In Amsterdam werden in die tijd meer atlassen gepubliceerd dan waar ook ter wereld. Dat kwam door de positie van Amsterdam als handelscentrum en aanlegplaats voor schepen die de wereldzeeën bevoeren. Maar ook doordat er veel goede drukkers en graveurs woonden. En doordat Amsterdam een vrijer klimaat had dan buitenlandse steden. Londen, Parijs en Madrid hadden veel meer last van censuur dan Amsterdam. Daar profiteerden de drukkers van.
parool.nl
Het Scheepvaartmuseum Kattenburgerplein 1 1018 KK Amsterdam Tel. (020) 52 32 222 www.hetscheepvaartmuseum.nl/
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 wo 2 apr 2014 - 12:07
Museumweekend Bronbeek
Open dag | Museum Bronbeek Datum: 5 april 2014, 12:00- 6 april 2014, 17:00 Locatie: Museum Bronbeek
Wajang, gamelanmuziek en Javaanse dans zorgen voor een Indische sfeer in Museum Bronbeek. De toegang is gratis.
Zaterdag 5 april Op zaterdag kunt u met uw kinderen luisteren en kijken naar de wajangvoorstelling ‘Kantjil en Harimau op strooptocht’, naar een verhaal door Jeroen Steenbeek. Aansluitend kunt u samen een wajangpop maken onder begeleiding van de kunstenares Anneke Ingwersen. En wat is er leuker om daarna met je eigen gemaakte wajangpop te spelen in het aanwezige echt wajangtheatertje? Wie tussendoor zin krijgt om zelf een beetje te gaan lijken op Kantjil (dwerghertje) of Harimau (tijger) of een ander dier kan zich laten schminken.
Plaats en tijd zaterdagprogramma:
wajangvoorstelling ‘Kantjil en Harimau op strooptocht’: 12.30 tot 13.00 uur in de Indische Zaal
workshop Schaduwpoppen bouwen: doorlopend 14.00 tot 16.30 uur in de Indische Zaal
schminken: doorlopend 14.00 tot 16.00 uur in de hal
vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’: 10.00 tot 17.00 uur op de eerste verdieping
tijdelijke tentoonstelling ‘Na de missie. De kunst van het verwerken’: 10.00 tot 17.00 uur op de begane grond
rondleidingen over landgoed Bronbeek: 13.30 en 15.30 uur.
Zondag 6 april Op zondag bespeelt de groep ‘Kusama Budaya’ de Javaanse gamelanorkestopstelling in het museum. Dit orkest is een samenstelling van xylofoons en gongs. De oosterse klanken ervan zijn voor westerse oren even wennen en anders dan anders. Terwijl u luistert naar de muziek kunt u genieten van een optreden van de klassiek-Javaanse dansgroep Kuwung-kuwung II van dr. Clara Brakel. Kom tijdig, want de belangstelling is doorgaans groot, de ruimte klein en reserveren is niet mogelijk.
Op beide dagen kunt u in de vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’ veel te weten komen over de gehele geschiedenis van Nederlands-Indië: vanaf de VOC-tijd en met nadruk op de Tweede Wereldoorlog en zijn gevolgen.
Plaats en tijd zondagprogramma:
rondleiding over ‘Sawah belanda’: 12.00 uur.
gamelan- en dansuitvoeringen: 13.30 tot 14.15 uur en 14.45 tot 15.30 uur in de Indische Zaal
schminken: doorlopend 14.00 tot 16.00 uur in de hal
vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’: 10.00 tot 17.00 uur op de eerste verdieping
tijdelijke tentoonstelling ‘Na de missie. De kunst van het verwerken’: 10.00 tot 17.00 uur op de begane grond
rondleidingen over landgoed Bronbeek: 13.30 en 15.30 uur.
defensie.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 za 5 apr 2014 - 13:58
Rondvaarttochten Indisch Amsterdam 2014
We gaan weer varen!!
De Indische rondvaarten in Amsterdam, de Gordel van Smaragd gaat op 19 april a.s. weer voor het eerst dit jaar van start.
U kunt zich aanmelden voor zaterdag 19 april en 21 juni. Vertrektijd 13.00 uur, aanwezig 12.30 uur vanaf de aanlegsteiger van het stadhuis/muziektheater Stopera.
Vanaf vandaag kunt u zich aanmelden via ceritafakta@gmail.com, ovv. de datum, uw e-mailadres en telefoonnummer. Uw deelname is definitief na ontvangst van uw betaling ad € 49,50,- p.p. op bankrekening 48.97.01.906 van Stichting Cerita Fakta. Tel. 0642812869
http://stichtingceritafakta.blogspot.nl/
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 wo 9 apr 2014 - 16:48
LL Admin
Aantal berichten : 1026 Registratiedatum : 07-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 za 12 apr 2014 - 18:23
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 wo 16 apr 2014 - 15:53
LEVE DE MENS! in Rijksmuseum Volkunkunde
JIMMY NELSON LIVE Author: Jacquelien
Regelmatig is Jimmy Nelson aanwezig in het museum. In de fotostudio, onderdeel van de tentoonstelling LEVE DE MENS! maakt hij portretten van bezoekers. Een steeds wisselende selectie daarvan wordt getoond in de tentoonstelling. Ook komen er bezoekers portretten op groot formaat in de buitenexpositie in de museumtuin.
Jimmy Nelson live in de tentoonstelling: 11.00 - 16:00 uur • Woensdag 16 april • Vrijdag 25 april • Woensdag 14 mei • Zondag 25 mei • Woensdag 4 juni • Zaterdag 28 juni
Lezingen en activiteiten Jimmy Nelson is ook te zien en te horen tijdens diverse lezingen en activiteiten in het museum. • Elke woensdag, zaterdag en zondag tussen 11.00-16.00 uur zijn er assistent-fotografen van Jimmy Nelson die in de tentoonstelling (de fotostudio) bezoekers portretteren. • Zaterdag 17 mei: Museumnacht • Zondag 25 mei: Museum Jeugd Universiteit • Dinsdag 3 juni: evenenement ism AVRO Kunst&Cultuur. Vanaf 8 mei kunt u reserveren via AVRO Kunst & Cultuur magazine. • Zaterdag 7 juni: ZOOM presentatie
Rijksmuseum Volkenkunde Steenstraat 1 2312 BS Leiden Het museum ligt op vijf minuten loopafstand van het NS-station Leiden Centraal. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur vanaf 12 april tot en met 7 september 2014
http://volkenkunde.nl/
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014 ma 28 apr 2014 - 12:11
Annemarie Ruys volgt haar gevoel
28-04-2014 06:06 Van de Redactie
Foto: Monique José Timmermans
MAARN - Nieuwe rijkdom in oude culturen, een mondiaal fenomeen dat documentaire fotograaf Annemarie Ruys uit Maarn treffend weet vast te leggen. Haar foto's van Indonesische vrouwen die hun verworven rijkdom etaleren door westers copycat gedrag zijn te zien in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.
door Monique José Timmermans
''Deze vrouwen willen laten zien wat ze bereikt hebben, terwijl ze nog met één been in de kampong staan waar ze opgroeiden", vertelt Ruys. ''Zes weken ben ik in Indonesië geweest, heb ik vrouwen aangesproken op straat en met twee van hen kreeg ik zo'n goed contact dat ze me echt hebben meegenomen in hun doen en laten. Deze Novi en Bintang stralen uit 'This is Me and I wanna be!' "
Alle portretten zijn gemaakt op plaatsen waar de vrouwen in hun dagelijks leven vaak komen. ''Puur vanuit mijn gevoel heb ik deze cultuurverscheurende welvaartsgroei onder een vergrootglas gelegd."
De expositie in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden is nog te zien tot en met 29 juni.
NieuwsbladDeKaap.nl
Gesponsorde inhoud
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014
Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. april 2014