Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Compagniesdochters - Michel Ketelaars

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Compagniesdochters - Michel Ketelaars Empty
BerichtOnderwerp: Compagniesdochters - Michel Ketelaars   Compagniesdochters - Michel Ketelaars Icon_minitimeza 8 maa 2014 - 14:53


Compagniesdochters
Vrouwen en de VOC (1602-1795)

Compagniesdochters - Michel Ketelaars 2014-012


De geschiedenis van de VOC was niet alleen maar een mannenaangelegenheid. Vrouwen hebben als echtelieden, moeders, ronselaars, zielverkoopsters en avonturiersters wel degelijk een rol gespeeld in de Compagnie. Een verrassende geschiedenis over vrouwen en de VOC.

In het najaar van 2013 opent het Nationaal Archief, dat als ‘nationaal geheugen’ meer dan 100 kilometer archiefmateriaal, foto’s en kaarten beheert, een nieuwe publieksruimte, waar het de unieke en veelzijdige collectie op verschillende manieren zal presenteren. In de openingstentoonstelling ‘Het geheugenpaleis’ worden aan de hand van documenten uit de collectie elf historische verhalen verteld. Zes van deze bijzondere verhalen, die variëren in thema en tijdperk, verschijnen bij uitgeverij Balans in boekvorm.

Auteur: Michel Ketelaars
Uitgever: Uitgeverij Balans
Verschijningsdatum: Voorjaar 2014
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 256
Uitvoering: Paperback
ISBN: 9789460036903
Prijs: € 19,95


gahetNA
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Compagniesdochters - Michel Ketelaars Empty
BerichtOnderwerp: Re: Compagniesdochters - Michel Ketelaars   Compagniesdochters - Michel Ketelaars Icon_minitimema 10 maa 2014 - 16:19

Like a Star @ heaven  Like a Star @ heaven  Like a Star @ heaven 


Het kwam voor dat op de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie stiekem vrouwen aanmonsterden, in matrozenpak. Vrouwen die met hun geliefde meereisden of hem achterna reisden; of vrouwen die het avontuur zochten of hun oude levens wilden achterlaten. Michel Ketelaars  schrijft over hen in zijn boek Compagniesdochters.

Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw, stelt hij, was er geen aandacht voor de rol van vrouwen in de roemruchte VOC; nu is er een inhaalbeweging gaande.
Ketelaars deed zelf geen onderzoek, zegt hij er eerlijk bij, maar verzamelde gegevens uit bestaand onderzoek.

De VOC-vrouwen lieten sporen na in liedjes, zoals Daar was laatst een meisje loos. Dat liedje, over een meisjesmatroos, eindigt omineus met de ontdekking van haar bedrog, en haar straf: ‘Zij moest komen in de kajuit, Kreeg een pak ransel en toen was het uit.’ Het liedje vertelt ook hoe zij haar straf trachtte te ontlopen: ‘Ach kapteintje sla me niet, Ik ben uw liefste zoals u ziet’.
Misschien werd zij eerst verkracht en daarna alsnog ontslagen. In elk geval, schrijft Ketelaars, werd het bedrog bestraft. Ontdekking viel ook nauwelijks te voorkomen: er was weinig fysieke privacy op zo’n schip. Vrouwen aan boord, tussen al die hunkerende mannen, bracht volgens een oude zeemanswet ongeluk.

Compagniesdochters vertelt mooie verhalen. Over het verschijnsel ‘zielverkoopsters’ bijvoorbeeld: vrouwen die werkzoekenden, arme drommels, ronselden voor de VOC-schepen, hen een tijdje herbergden en te eten gaven. De hoogopgelopen rekeningen, vastgelegd in ‘transportbrieven’, moesten de mannen betalen  als ze terugkwamen – áls ze levend terugkwamen. Om het risico te spreiden verkochten de zielverkoopsters de transportbrieven door aan ‘zielkoopsters’. Als een schip verging stortte de handel even in.

Ketelaars beschrijft ook het leven van vrouwen in Indië. Niet alle vrouwen die naar het Oosten gingen waren van onberispelijk allooi. Vaak leidden de echtgenotes van hooggeplaatsten er een leven in grote weelde en luxe. Of de mannen trouwden een inlandse vrouw. Om ervoor te zorgen dat er genoeg import was van degelijke, christelijke vrouwen, stuurde de Compagnie een tijdlang nette jonge meisjes, die in  gastgezinnen en op internaten werden klaargestoomd. Dat waren de ‘compsagniesdochters’.

Ketelaars’ boek is inhoudelijk interessant; je kunt er twintig leuke geschiedenislessen  mee vullen. Jammer genoeg is hij geen meeslepend verteller.


Uit de Volkskrant
08-03-2014
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Compagniesdochters - Michel Ketelaars
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: