Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De generaals zijn terug aan de top

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

De generaals zijn terug aan de top Empty
BerichtOnderwerp: De generaals zijn terug aan de top   De generaals zijn terug aan de top Icon_minitimewo 20 mei 2009 - 9:01

De generaals zijn terug aan de top


ACHTERGROND, Van onze correspondent Michel Maas
gepubliceerd op 19 mei 2009 21:10, bijgewerkt op 21:13

JAKARTA - Na de val van Soeharto zou Indonesië vrij en democratisch worden. Maar het lijkt wel of wat onder zijn bewind gebeurde elf jaar later al is vergeten.

De nog jonge democratie in Indonesië staat op 8 juli voor een merkwaardige keuze: het mag kiezen uit drie (ex-)generaals uit de tijd van de afgezette dictator Soeharto. Een van die drie is de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono. De andere twee zijn Wiranto en Prabowo Subianto, allebei behept met een dubieus mensenrechtenverleden. Yudhoyono gaat zelf voor het presidentschap, Wiranto en Prabowo doen alleen mee als ‘running mate’, maar toch.

Indonesië lijkt elf jaar na de val van dictator Soeharto al te zijn vergeten wat er tijdens diens bewind, en vooral in de nadagen ervan, allemaal gebeurde. Tien jaar geleden stonden studenten en arbeiders zij aan zij op de barricaden om een einde te maken aan het dictatoriale bewind van president Soeharto. De strijdkreet was: ‘Reformasi’, hervorming; en een vrij, democratisch Indonesië was het doel. De overwinning kostte veel bloed: militairen openden het vuur op ongewapende studenten, actieleiders werden ontvoerd en gemarteld, en een onbekend aantal van hen verdween voorgoed.

Wiranto was tijdens de omwenteling opperbevelhebber van de strijdkrachten, en daarmee de hoogste verantwoordelijke voor het bloed dat door de militairen werd vergoten. Prabowo was in de roerige dagen van 1998 bevelhebber van ‘Kostrad’, de nationale strategische legermacht, én schoonzoon van Soeharto. Hij wordt rechtstreeks verantwoordelijk gehouden voor de ontvoeringen, martelingen en verdwijningen. Na Soeharto’s val is hij met vervroegd pensioen gestuurd.

Beide generaals zijn volgens de Verenigde Naties ook verantwoordelijk voor het bloedbad dat pro-Indonesische milities in 1999 aanrichtten in Oost-Timor, nadat de bevolking daar in een referendum had gekozen voor afscheiding van Indonesië. De milities waren getraind en gewapend door Indonesische militairen. Nooit is er een hoge officier gestraft voor het geweld, en de kandidatuur van de twee hoogste verantwoordelijke militairen laat zien hoe ver de cultuur van straffeloosheid in Indonesië nog altijd gaat.

Die straffeloosheid werpt een smet op het nieuwe imago waaraan Indonesië de afgelopen jaren begon te bouwen: een imago dat werd bepaald door de vrede in Atjeh, de vreedzame wijze waarop de laatste verkiezingen zijn verlopen en de manier waarop het land, met buitenlandse hulp, een einde heeft gemaakt aan het moslimterrorisme.

Historicus Baskara Wardaya lucht teleurgesteld zijn hart in de engelstalige krant The Jakarta Post: ‘Het feit dat deze mannen aan de race om het vicepresidentschap meedoen, is een bevestiging van de nederlaag van de strijd voor mensenrechten, en van de families van de slachtoffers.’ Junaidi Simun, onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie Imparsial, zegt in een andere krant, de eveneens engelstalige Jakarta Globe: ‘Deze verkiezingen bevestigen dat Indonesië lijdt aan geheugenverlies als het gaat om zijn eigen geschiedenis.’

Maar de terugkeer van de generaals aan de politieke top is niet slechts te wijten aan geheugenverlies. Hij is ook het gevolg van een doelbewuste politiek van de grote, oude partijen. Die hebben een kieswet doorgedrukt die bepaalt dat alleen kandidaten die gesteund worden door minstens 20 procent van de kiezers of een kwart van de parlementszetels, mogen meedoen aan de presidentsverkiezingen. Dat betekent dat alleen de grote partijen uitmaken wie zich kandidaat stelt, en dát betekent dat de macht voor een belangrijk deel verdeeld wordt door dezelfde kliek die de macht altijd al heeft verdeeld. En in die kliek spelen de militairen van weleer nog altijd een belangrijke rol.

Yudhoyono haalde, met zijn Democratische Partij, tijdens de parlementsverkiezingen in zijn eentje de 20 procent, en heeft daardoor zijn running mate vrij kunnen kiezen. Hij koos Boediono, ex-minister van Economische Zaken, ex-directeur van de Indonesische Bank en vooral: loyaal aan de president. Yudhoyono’s tegenspelers, zijn huidige vicepresident Jusuf Kalla en ex-president Megawati Soekarnoputri, haalden de 20 procentsgrens niet, en moesten een coalitie smeden om toch over de hoge drempel te komen.

Veel keus was er niet voor hen. De moslimpartijen hadden hun steun aan Yudhoyono gegeven, en eigenlijk bleven toen alleen Wiranto en Prabowo over. Zij waren goed voor enkele tientallen zetels, en dat was precies waar Kalla en Megawati om verlegen zaten. Kalla ging in zee met Wiranto, zijn oud-partijgenoot bij Golkar – ooit het politieke voertuig van Soeharto – en voor Megawati bleef toen alleen Prabowo over. Zaterdag, de laatste dag van de kandidaatstelling, maakte ook dit tweetal officieel zijn kandidatuur bekend.

Yudhoyono is in de peilingen nog huizenhoog favoriet, maar er wordt al aan de poten van zijn stoel gezaagd. De moslimpartijen, die hem eensgezind steunden, voelen zich verraden door Yudhoyono’s keuze voor de ‘a-religieuze’ technocraat Boediono als running mate. Als hun kiezers hem in de steek laten, kan de zittende president het nog moeilijk krijgen. Bovendien mogen zijn tegenstanders niet worden onderschat. De Jakarta Post belooft een ‘all out fight’, een gevecht tot het uiterste.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Kesasar

Kesasar


Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

De generaals zijn terug aan de top Empty
BerichtOnderwerp: Re: De generaals zijn terug aan de top   De generaals zijn terug aan de top Icon_minitimewo 20 mei 2009 - 20:58

Oh dat Eikeltje Maas h`e, weet hij niet over wat anders te praten? Hij zou toch moeten weten dat Rome niet in een dag gebouwd is! En dat zaken onder de huidige president verder gevorderd zijn naar democratie dan sinds de laatste 400 of zo jaren! Niet te vergeten dat als je met de vinger naar iemand wijst, er gebruikelijk drie aan de zelfde hand naar jouw wijzen Ware democratie (volgens mij dat is) is moeilijk te vinden, ook niet in Nederland! Da batty bat Laughing
Terug naar boven Ga naar beneden
OmSid
Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

De generaals zijn terug aan de top Empty
BerichtOnderwerp: Re: De generaals zijn terug aan de top   De generaals zijn terug aan de top Icon_minitimedo 21 mei 2009 - 7:18

Bro K ,
Ik denk dat toean moeda Maas wel genoodzaakt is om af en toe voor zijn krant te schrijven.
Het is tenslotte zijn beroep .

Wat ik jammer vind is dat hij te weinig weet over de Indonesische geschiedenis en de politiek.

De generaals , de oude vested interest is nog nooit weggeweest .
Sommigen staan nog steeds of aan de macht of achter de schermen hun macht uitoefenen.
Dat komt omdat men bij de machtswisseling van 1998 ook niet alle "foute mensen" mensen(is relatief begrip) hebben vervolgd of vervangen.
Dezelfde verhaal speelde ook na de omwenteling van 1965 en 1966 , de oude garde van Soekarno zaten nog steeds op de belangrijke positie .
Als 1 van die vele scholieren en studenten uit die tijd die "actief"was geweest had ik ook ooit gedacht waarom ik en met mijn vrienden zo gek zijn geweest om te demonstreren tegen de OrLa .
Sommige van de studenten van de "Angkatan 98 " (Reformasi) zullen ook zo denken.
Aan de andere kant zonder hun protest en kritische houding zal er ook niet veel veranderen.

Hun doel , Reformasi is ook min of meer bereikt.
Er zijn vele zaken veranderd , De KKN (Korupsi-Kolusi-Nepotisme) wordt ook bestreden.
Democratie begin ook te komen.
Dat zie je ook aan de vorige en huidige verkiezingen.

Het is ook niet juist om te schrijven dat de Indonesiers zo snel kunnen vergeten , ze gaan gewoon verder kijken naar de toekomst.
Dus , toean Maas een beetje sabar (geduld) kan geen kwaad .
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud

De generaals zijn terug aan de top Empty
BerichtOnderwerp: Re: De generaals zijn terug aan de top   De generaals zijn terug aan de top Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
De generaals zijn terug aan de top
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Gio keert terug naar zijn roots
» Marc wil met zijn Indische gerechten 'terug naar de basissmaak van oma Miet'
» President Yudhoyono moest zijn bezoek wel afzeggen. Zijn ’goodwill’-bezoek was bij voorbaat mislukt.
» Alles draait om drie oud-generaals
» Vrouw knijpt echtgenoot zo hard in zijn kruis dat zijn balzak scheurt

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: