Indonesië: Een archipel aan toekomstkansen
Indonesië leeft én groei een beetje in de schaduw van de Aziatische grootmachten China en India, maar heeft de ambitie om op eigen merites erkend te worden als een van de opkomende machten van de 21ste eeuw. Met 250 miljoen inwoners, een economische groei van 5,7 procent dit jaar en een bruto binnenlands product van meer dan een biljoen dollar heeft Jakarta recht van spreken. Maar wat echt telt, is dat het grootste moslimland ter wereld een levendige democratie geworden is en dat het de motor vormt van de Zuidoost-Aziatische regio.
Kris Vanslambrouck en Gie Goris | 1 mei 2014
Cijfers zeggen niet alles, maar ze spreken toch erg luid, zeker als het over grote en volkrijke landen zoals Indonesië gaat. De Indonesische economie was volgens het McKinsey Global Report 2009 de zestiende grootste van de wereld – wat meteen de aanwezigheid van Indonesië als enige Zuidoost-Aziatische in de G-20 verklaart. Andere berekeningen plaatsen het land op de 27ste plaats. In een rapport van 2012 (The Archipelago Economy: Unleashing Indonesia’s Potential) verwachtte McKinsey dat Indonesië tegen 2030 de zevende economie zou zijn. In elk geval verdubbelde Indonesië zijn bruto nationaal product (bnp) de voorbije tien jaar.
Een belangrijke verklaring voor de recente groei is de sterk toegenomen binnenlandse consumptie, goed voor 60 tot 70 procent van het bnp. De vastgoedsector boert goed, maar vooral de verkoop van motorfietsen en auto’s groeit spectaculair. Door onvoorstelbaar goedkope kredieten worden er jaarlijks 7 miljoen nieuwe moto’s verkocht, wat het totale motorpark vandaag op 65 miljoen tuffende tweewielers brengt. In 2010 telde het land ook al 220 miljoen geregistreerde mobiele telefoons. Indonesië behoort dan ook tot de top vijf van landen op het vlak van sociale media, samen met India, Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten. Deze consumptieboom werd mogelijk door een sterk toegenomen arbeidsproductiviteit, een lage inflatie en de toename van de koopkracht van een overwegend jonge bevolking.
De achillespees van de archipel
Hoewel de economie heel sterk steunt op de eigen consumenten, raakt de economie meer en meer in buitenlandse handen. Heel wat lokale ondernemers hebben bankrekeningen in het buitenland, onder meer in het naburige belastingparadijs...
lees verder op MO*