Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Ereplicht - Laurens van Aggelen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Ereplicht - Laurens van Aggelen Empty
BerichtOnderwerp: Ereplicht - Laurens van Aggelen   Ereplicht - Laurens van Aggelen Icon_minitimezo 15 jun 2014 - 11:38


Boek 'Ereplicht' wijst op blijvend belang WOII herdenking

15-06-2014 06:52
VAN DE REDACTIE

ARNHEM - In aanloop naar de viering van 70 jaar bevrijding volgend jaar, verschijnt op maandag 16 juni een boek over het blijvend belang van het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. In 'Ereplicht' beschrijft de Arnhemse auteur Laurens van Aggelen hoe de gevolgen van die oorlog voor velen nog altijd voelbaar zijn en schetst de schrijver op een aangrijpende manier een beeld van wat oorlog met mensen doet. Maar ook welke impact het heeft wanneer je je vrijheid en alles wat je dierbaar is, wordt ontnomen en hoe moedig mensen kunnen zijn in hun strijd om vrede en veiligheid.

''Na 70 jaar is het goed om stil te staan bij de vraag waarom we de Tweede Wereldoorlog moeten blijven herdenken. Maar ook om onszelf nog eens af te vragen wat we herdenken, hoe we dat doen en wat we daarmee als individu en maatschappij beogen. Herdenken verbindt het verleden met het heden en daarom is herdenken zoveel belangrijker dan we ons vaak realiseren", aldus Van Aggelen.

Persoonlijke verhalen
Het boek 'Ereplicht' laat zien welke impact de oorlog had in Nederland en Nederlands-Indië. Dit alles aan de hand van persoonlijke soms zeer indringende verhalen van burgers, militairen, veteranen, geestelijken, kunstenaars en nabestaanden. Zo interviewde Van Aggelen priester Antoine Bodar en rabbijn Soetendorp die als kind werd gered door degenen die hem een schuiladres boden.

Ook is er het interview met Jip Wijngaarden die in een film en op het toneel in de huid van Anne Frank kroop; het verhaal van de KNIL-militair die in het jappenkamp onder de meest zware, mensonterende omstandigheden levens wist te redden en de visie van Jan Hovers (directeur van het Airborne Museum in Oosterbeek) op de wijze waarop je bij jongeren kunt overbrengen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De verhalen in 'Ereplicht' laten zoveel meer zien dan veel geschiedenisboeken met kille cijfers en feiten die niet tot de verbeelding spreken.

''Van Aggelen maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat er nooit hoeft te worden getwijfeld aan de noodzaak tot het gedenken en herdenken van oorlogsslachtoffers. Daarom bevelen wij het lezen van deze publicatie, die de heer Van Aggelen met grote inzet en zorg tot stand heeft gebracht en waar wij veel waardering voor hebben, van harte aan", meldt G. Flieringa, directeur-bestuurder van de Oorlogsgravenstichting.

Laurens van Aggelen (Arnhem, 1964) is schrijver en heeft diverse boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en militaire geschiedenis. Van deze schrijver verschenen eerder boeken zoals: 'De Nederlandse Rode Baretten', '150 jaar Koninklijk Bronbeek', 'Airborne Memorial Service', 'Airborne Forever', 'Veteranenzorg sinds 1945' en 'Van huis en haard'. Van Aggelen is daarnaast als vrijwilliger actief in de veteranenzorg. Als hoofdbestuurslid van diverse organisaties ijvert hij voor de zorg, erkenning en waardering voor (oud)militairen, alsmede voor tweedegeneratieoorlogsgetroffenen.


Ereplicht - Laurens van Aggelen Buk_er10 Ereplicht - Laurens van Aggelen
224 pagina's,
full colour,
gebonden, hardcover.
ISBN: 978-90-79763-10-8.
Prijs : 27,50 euro.
Meer info: www.aggelen.com/ereplicht


HoogenLaag.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Ereplicht - Laurens van Aggelen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: