Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië   Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië Icon_minitimeza 5 nov 2011 - 11:29

Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië

05-11-2011 09:30

Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië 18895889

WAGENINGEN - Sinds acht weken bevindt Thomas van Rossum, student en inwoner van Wageningen, zich op Sumatra in de hoofdstad Medan. Hij werkt daar voor een organisatie dat zich onder andere bezig houdt met Disaster Risk Reduction (DRR). Deze organisatie wil mensen goed voorbereiden op natuurrampen.

Indonesië bevindt zich op de 'Ring of Fire', een gebied dat wordt gekenmerkt door vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Ook op Sumatra is dit het geval. Vooral de tsunami in 2004 staat nog in het geheugen van veel mensen gegrift. Hoge dijken en dure waarschuwingssystemen zijn oplossingen, maar hier is niet altijd geld voor en het is niet de enige oplossing om mensen goed te beschermen. Mensen zijn in staat om ook een hoop zelf te doen.

De 'smong'
Van Rossum ging ondermeer naar Simeulue Island, 150 kilometer ten westen van Sumatra. Dit eiland lag dichtbij het epicentrum van de aardbeving dat ook de tsunami veroorzaakte in 2004. Opmerkelijk is dat maar 7 van de 78.000 inwoners zijn overleden. Hoe kon het zo zijn dat de mensen hier zo goed voorbereid waren? Dat komt omdat ze hier een traditie hebben van het vertellen van verhalen van vroeger. Zo is er de folklore van de 'smong'. Dit is een verhaal uit 1907 toen er op het eiland ook een tsunami plaatsvond. De mensen van toen noemden deze tsunami de 'smong' en sindsdien is dat het lokale woord voor tsunami geworden.

Tijdens de aardbeving van 9.3 op de schaal van Richter in 2004 wisten de mensen op dit eiland precies wat te doen. Door de overlevering van het Smong verhaal wisten de mensen dat ze naar de kust moesten om te kijken of er een tsunami zou komen na de aardbeving. Mensen hier hebben vaak al het instinct dat ze weten of een tsunami komt of niet. Bij een aardbeving rond de 6 of lager van de schaal van Richter doen ze niks. Ze kunnen de schaal niet meten, maar dat is iets wat ze door ervaring en gevoel weten.

Maar komt er een tsunami, dan roepen de bewoners in alle dorpjes dichtbij de kust 'smong, smong' of slaan met bamboe in een bepaald ritme. De inwoners weten dan dat ze meteen naar de heuvels moeten vluchten. De legende van de smong heeft dus vele levens gered, zonder gebruik te maken dure technieken.

Banda Atjeh
Na deze ervaring zal Thomas zijn weg vervolgen naar Banda Atjeh. De stad in het noorden van Sumatra is hard getroffen tijdens de aardbeving en tsunami. Dit geeft het contrast weer tussen de twee verschillende gebieden. Eind januari, na eerst nog een trip naar Kuala Lumpur, keert Thomas weer terug naar Wageningen.

HoogenLaag.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Wageningse student werkt bij aardbevings-organisatie in Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Van Reybrouck werkt aan nieuw boek over Indonesië
» TU-student skypet vanuit Indonesië diploma bij elkaar
» Tante Lien opent Wageningse feestdag
» De Nederlands-Indische-Guerrilla-Organisatie (NIGO)
» Clinton bij 'islamitische reus'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: