Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Zin in 'ontdekkingsreisje' à la De Houtman en Tasman op een historisch schip.. in 2013?

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Zin in 'ontdekkingsreisje' à la De Houtman en Tasman op een historisch schip..  in 2013?  Empty
BerichtOnderwerp: Zin in 'ontdekkingsreisje' à la De Houtman en Tasman op een historisch schip.. in 2013?    Zin in 'ontdekkingsreisje' à la De Houtman en Tasman op een historisch schip..  in 2013?  Icon_minitimema 9 jan 2012 - 11:49

Toerist in het spoor van Nederlandse ontdekkingsreizigers

Door: Bram de Vrind
Gepubliceerd: dinsdag 3 januari 2012 16:30
Update: woensdag 4 januari 2012 10:18


In het spoor van Nederlandse ontdekkingsreizigers als Cornelis de Houtman en Abel Tasman reist een aantal historische schepen in 2013 langs beruchte kapen op het Zuidelijk Halfrond. Toeristen kunnen mee.

Met een historisch zeilschip als Cornelis de Houtman van Kaap de Goede Hoop naar Java reizen, onderweg een duik nemen bij de Australische Wallabi Eilanden waar de Batavia in 1629 op de klippen liep en een bezoek brengen aan Fremantle op het vasteland waar het wrak van het vermaarde schip is te bewonderen.

Dit is niet alleen weggelegd voor avonturiers als zeilmeisje Laura Dekker, maar mogelijk voor elke toerist - met een goedgevulde spaarrekening. "Zie het als een doe-vakantie, waarbij je leert zeilen en in de mast klimmen", zegt directeur Reinoud van der Heijden van Rederij Bark Europa.

'Zijn' gerenoveerde driemaster Europa (uit 1911) maakt in 2013 met de 'Oosterschelde' (1918) en Tecla (1915) een reis langs drie beruchte kapen: Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika, Kaap Leeuwin (Australië) en Kaap Hoorn (Zuid-Amerika) .

Zin in 'ontdekkingsreisje' à la De Houtman en Tasman op een historisch schip..  in 2013?  01_ont10


Doel van de reis is het bezoeken van 'historische plekken die in de Nederlandse geschiedenisboeken verschijnen'. Zoals de naar Cornelis Houtman vernoemde eilandengroep Houtman Abrolhos (waar de Wallabi Eilanden deel van uit maken) voor de Australische kust, waar beroemde Nederlandse schepen als de ‘Batavia’ en de ‘Zeewijk’ op de klippen liepen. Van der Heijden: "We willen naar de plek varen waar de Batavia is gezonken."

Ervaring op zee is geen vereiste voor de passagiers, een avontuurlijke instelling wel. "We vragen iedereen deel te nemen aan het reilen en zeilen op het schip, zoals mastklimmen en navigeren. Ook worden er workshops navigeren op de sterren gegeven", zegt Van der Heijden. "Een zwembad als op een cruiseschip hoef je niet te verwachten, maar we leggen het schip bij rustig water wel stil, zodat je op open zee kunt zwemmen."

De schepen varen in etappes van twee tot vijf weken, passagiers varen mee voor zo'n 1500 euro tot 4000 euro per etappe. 'Volpension' voegt Van der Heijden daar aan toe.

De 'Europa' vaart sinds 1994 toeristen de wereld rond. De directeur ziet in het organiseren van dergelijke reizen 'een goede manier om historische schepen in de vaart te houden." Wat de passagiers ervoor terugkrijgen? "Voor velen is het een 'life changing experience'. Passagiers zitten voor langere tijd zonder gsm, zonder krant en televisie op zee. Dat biedt momenten van bezinning. Sommigen wisselen bijvoorbeeld van baan als ze met ons hebben gevaren."



Route
Topzeilschoener Oosterschelde en de Tecla varen eind 2012 vanuit Rotterdam naar Kaapverdië, Brazilië en verder naar het zuiden. De bark ‘Europa’ zeilt vanuit Antarctica naar het oosten en begin mei 2013 ontmoeten de drie schepen elkaar in Kaapstad.

Via Madagascar, Mauritius en Reunion zeilen de schepen door naar Fremantle (Australië) en de eilandengroep Houtman Abrolhos, waar beroemde Nederlandse schepen als de ‘Batavia’ en de ‘Zeewijk’ zo jammerlijk aan hun eind kwamen. Op weg naar Nieuw Zeeland wordt de tweede beroemde kaap (Kaap Leeuwin) gerond.

In Auckland maken de schepen zich op voor een reis - zonder gebruik van motor - van meer dan 5300 zeemijlen op de zuidelijke Oceanen, rond de beruchte Kaap Hoorn naar de Falkland-eilanden. De wereldreis wordt besloten met een gezamenlijke expeditie naar Antarctica.


De Batavia
Onderkoopman Jeronimus Cornelisz was met een aantal bemanningsleden tijdens een handelsreis in 1629 van plan om het schip de Batavia met zijn kostbare lading te kapen.
Maar het schip sloeg op 4 juni lek op een koraalrif en de bemanning zocht een veilig heenkomen op de Wallabi Eilanden voor de westkust van Australië.
Toen bemanningsleden met een grote sloep naar de stad Batavia op Java voeren om hulp te halen, besloot Cornelisz zijn muiterij door te zetten. Hij voerde op een eiland een schrikbewind waarbij circa 120 bemanningsleden werden omgebracht. Uiteindelijk werd Cornelisz opgepakt en ter dood veroordeeld.


het artikel in DePers.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Zin in 'ontdekkingsreisje' à la De Houtman en Tasman op een historisch schip.. in 2013?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 27 juni 2013: Reggie Baay in Haags Historisch museum (Indisch Zwijgen? Me Hoela)
» Frederik de Houtman
» Cornelis de Houtman (ca. 1565-1599)
» Themaleeskring: verhalen uit Indië, 21 januari 2013 14:00 tot 18 maart 2013 16:00
» Historisch Nieuwsblad (HN)

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: