Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 6 juni 2012: dialezing met rondleiding bij Bronbeek

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

6 juni 2012: dialezing met rondleiding bij Bronbeek Empty
BerichtOnderwerp: 6 juni 2012: dialezing met rondleiding bij Bronbeek   6 juni 2012: dialezing met rondleiding bij Bronbeek Icon_minitimedo 22 maa 2012 - 16:48

Landgoed Bronbeek, koninklijk geschenk voor veteranen


donderdag, 22 maart 2012 16:29


6 juni 2012: dialezing met rondleiding bij Bronbeek Bronbeektekeninggedenkb
Bewoners tehuis Bronbeek bij tuinbeeld Mars op landgoed Bronbeek - Gravure uit 1881

Bij Landgoed Bronbeek in Arnhem wordt op 6 juni een dialezing met rondleiding gegeven. Titel van middagvullende presentatie luidt Landgoed Bronbeek, koninklijk geschenk voor veteranen De presentatie op het landgoed wordt gegeven in het kader van het Themajaar van de Historische Buitenplaats 2012. .

Bronbeek wordt al bijna 150 jaar bewoond door oud-militairen. De geschiedenis van het landgoed gaat echter verder terug. De rentenier Steygerwalt liet omstreeks 1820 een buitengoed ter grootte van ruim acht hectare inrichten bij een natuurlijke bron en beek tegenover het landgoed Het Lange Water in de Veluwezoom bij Velp. Hij veranderde de naam Het Nieuwe Lange Water na korte tijd in het toepasselijke ‘Bronbeek’.

Het eenvoudige buitenhuis werd twee keer ingrijpend uitgebreid en verfraaid. De laatste keer op last van koning Willem III, die het goed vijf jaar in bezit had maar het slechts sporadisch gebruikte. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de Staat der Nederlanden. Hij stelde daarbij als voorwaarde dat deze er een tehuis zou bouwen voor militairen die gediend hadden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Het Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek werd gebouwd naar ontwerp van W.N. Rose en geopend op 19 februari 1863. De tehuisbewoners hielden bijna een eeuw lang een gemengd agrarisch bedrijf op het landgoed in stand. Daarnaast onderhielden zij in hun tehuis een collectie militaire en volkenkundige voorwerpen uit Nederlands-Indië. In 1960 is het landgoed naar ontwerp van de toenmalige ‘Heidemij’ getransformeerd in een park, met behoud van de historische structuur en gebouwen. Nog steeds wonen er oud-militairen in het tehuis op het landgoed, maar nu van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht.
Dialezing en rondleiding
Tijdens de dialezing en rondleiding wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van het landgoed. De presentatie beslaat uit twee delen. Tijdens een rondleiding ontdekken de deelnemers bijzondere bomen, de bron en de beek met zijn watervalletjes, beelden en de beroemde ‘plantenkalender’. Ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden belicht. Na de wandeling brengt Niek Ravensbergen - sinds vijftien jaar verbonden aan Bronbeek - met een lezing met veel dia’s het gebruik van het landgoed in de loop van ruim 190 jaar in beeld.

De dialezing met rondleiding is onder meer interessant voor mensen met interesse in buitenplaatsen en landgoederen en voor de Nederlandse koloniale geschiedenis. Na 6 juni wordt de themamiddag nog vier keer gehouden: op 11 juli, 8 augustus, 5 september en 3 oktober, steeds van 14.00 tot 16.30 uur. Kaarten reserveren kan via telefoonnummer (026) 3763555 of nb.ravensbergen@mindef.nl.

Historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
6 juni 2012: dialezing met rondleiding bij Bronbeek
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Ontmoetingsmiddag in Kulturhus EGW - 24 juni 2012
» Kelapa Mudaparty juni 2012
» 15 januari 2012: Themazondag Bronbeek - 'De VOC in Oost-Indië'
» Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012, Bronbeek
» 9 februari 2012: symposium 'Omstreden geschiedenis', Bronbeek

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: