Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Manifestatie “Tifa Tjakalele”

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Empty
BerichtOnderwerp: Manifestatie “Tifa Tjakalele”    Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Icon_minitimezo 3 okt 2010 - 18:45

Manifestatie “Tifa Tjakalele” Donderdag 7 oktober 2010 Malieveld Den Haag 14:00 uur tot 17:00 uur
Gepost door: Comité "Tifa Tjakalele" ()
Datum: 02 oktober 2010 13:26


Op donderdag 7 oktober 2010 wordt op het Malieveld te Den Haag de manifestatie “Tifa Tjakalele” gehouden.De manifestatie wordt georganiseerd door het Molukse ontvangst Comité “Tifa Tjakalele”. Op onze eigen wijze wordt de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono welkom geheten door de Molukse gemeenschap bij zijn staatsbezoek aan Nederland. Het programma is afwisselend. Naast diverse sprekers, is er muziek, zijn er gedichten, en wordt er een korte film over de schending van de mensenrechten op de Molukken vertoond. Het programma wordt hier en daar nog voorzien van aanvullingen. Zo gauw het programma 100% rond is, plaatsen we het hier.

Het doel van de manifestatie
Massaal en met elkaar gaan we ons ongenoegen laten horen bij de wandaden die onder verantwoordelijkheid van Yudhoyono in ons vaderland werden verricht en nog steeds plaatsvinden. Gezamenlijk maken we een statement dat het niet zo langer kan doorgaan! Maar bovenal willen we laten zien dat de RMS er is en blijft.

Dat doen we in een manifestatie waarin onze Molukse culturele en politieke identiteit ons belangrijkste wapen is en in de vorm van de “Tifa Tjakalele”, omdat
-Nog niet eerder het recht op vrije politieke meningsuiting van Molukkers op deze grote schaal werd geschonden;
-Nog niet eerder vreedzaam protesterende Molukkers genadeloos in de boeien werden geslagen, mishandeld en gemarteld;
-Nog niet eerder zoveel (100) Molukse RMS activisten achter slot en grendel vastzaten;
-Nog niet eerder zoveel Molukkers voor hun vreedzame acties tot tien, vijftien, twintig jaar gevangenisstraf werden veroordeeld;
-Nog niet eerder door gerenommeerde mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International en de Human Rights Watch werd vastgesteld dat Indonesië de rechten van Molukse politieke gevangenen op grote schaal schendt;

Met “Tifa Tjakalele”, omdat
-We vorm en uiting geven aan onze wil vrij en onafhankelijk te willen zijn. Net zoals de grondleggers van de vrije Zuidmolukse Republiek, onze founding fathers, dat op 25 april 1950 voor ogen hadden. Een land, waar vrede en welvaart, vrijheid en gerechtigheid de normaalste zaak van de wereld zijn;
-We gehoor geven aan de oproep van de “Tifa Tjakalele”, zoals we dat van generatie op generatie hebben meegekregen, wanneer een volk in haar bestaan en diepste wezen wordt bedreigd;
-We weten dat de enige echte eenheid in verscheidenheid al eeuwen geleden door Pata Siwa en Pata Lima werden ingegeven;

Daarom eisen wij, dat
-Het Molukse volk zijn recht op Zelfbeschikking kan benutten;
-Het Molukse volk zijn recht op vrije meningsuiting terugkrijgt;
-Het schenden van de mensenrechten stopt;
-De 100 Molukse politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten!;

Oproep
Het Comité “Tifa Tjakalele” roept u op om 7 oktober 2010 naar de manifestatie op het Malieveld te komen. Neem vrij en maak gebruik van uw recht van vrije meningsuiting. Omdat zij op de Molukken dat niet kunnen!

Neem een Tifa mee!
Neem een tifa mee, want met elkaar gaan we het grootste Tifa orkest vormen;
Samen slechten we de muur van onderdrukking en minachting voor ons lot, met een orkaan van geluid, omgeven met Molukse symboliek, trots en eigenheid.
Neem daarom ook zoveel mogelijk Zuid-Molukse vlaggen mee;
Maak spandoeken waarop je je ongenoegen kenbaar maakt; blijf daarbij wel binnen de thema's;

Thema's voor de Spandoeken
Schendingen van mensenrechten
Recht op Zelfbeschikking
Politieke gevangenen
Vrijheid
Vrijheid van meningsuiting

Houdt in de uitingen rekening met de in Nederland geldende wet- en regelgeving;

Wat niet mag
Vlaggenstokken worden niet toegestaan. Gebruik in plaats daarvan panlatten of gele elektro pvc pijpen.
Het Malieveld is een Alcoholvrij gebied. Alcoholgebruik op het Malieveld wordt niet toegestaan.

Volg altijd de aanwijzingen van de organisatie en de Ordedienst op!

LET OP!
Laat je door niemand provoceren;
Laat je niet gebruiken door de tegenstanders van de RMS;
Breng de RMS niet in diskrediet;
Schaadt het imago van de strijd niet!

Veel succes
Het Comité “Tifa Tjakalele” wenst iedereen een geslaagde manifestatie toe. Met de medewerking van een ieder gaat dat zeker lukken. “Want we zijn”, zoals president John Wattilete zei, “een waardig volk, dat slechts opkomt voor zijn politieke rechten en politieke vrijheid”.

Het Comité "Tifa Tjakalele"
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Manifestatie “Tifa Tjakalele”    Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Icon_minitimedo 7 okt 2010 - 9:43

Molukse manifestatie op Malieveld gaat door
Geplaatst: 06 oktober 2010 15:37

ANP

DEN HAAG - Ondanks het uitgestelde staatsbezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gaat de manifestatie van Molukkers op het Malieveld in Den Haag donderdag gewoon door.


Dat liet de organisatie van de bijeenkomst woensdag weten. Met de protestactie willen de organisatoren aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen die volgens hen in Indonesië plaatsvinden. Het staatsbezoek van de Indonesische president aan Nederland was voor initiatiefnemer stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's aanleiding om actie te voeren tegen zijn bewind.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat de organisatie uit van zo'n duizend betogers op het Malieveld. Of dit aantal ook wordt gehaald nu president Yudhoyono niet in het land is, is nog even afwachten, aldus de zegsman. Het bezoek van president Yudhoyono aan Nederland werd dinsdag afgezegd. Reden was dat in Nederland de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken, John Wattilete, een kort geding had aangespannen om Yudhoyono's arrestatie te eisen. De rechtbank verwierp die eis woensdag.

ND
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Manifestatie “Tifa Tjakalele”    Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Icon_minitimedo 7 okt 2010 - 10:14

Molukkers blij met gevolg kort geding
door Geert Nijland. woensdag 06 oktober 2010 | 19:55 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 06 oktober 2010 | 19:57


BREDA - De rechter heeft de eis van de RMS om de Indonesische president Yudhoyono te arresteren tijdens het geplande staatsbezoek aan Nederland gisteren afgewezen.


Maar nu Yudhoyone het bezoek heeft afgezegd, boekt de RMS alsnog een overwinning.

Dat laatste zegt RMS-stafmedewerker Crams Nikijuluw uit Breda. "Dit is een stunt. We waren er echt niet op uit om de president buiten de deur te houden. We wilden enkel aandacht. Nu krijgen we veel meer dan dat. De president haakt af en dat is een succes. We treffen hem in zijn ziel."

Volgens Nikijuluw schendt Indonesië de mensenrechten op grove wijze. Na een bijeenkomst in 2007 op Ambon, waarbij Molukkers de vlag van de RMS toonden, arresteerde de ani-terreureenheid van Indonesië 93 demonstranten. "Zij hebben allemaal tien tot vijftien jaar gevangenisstraf gekregen en worden sindsdien met regelmaat ernstig gemarteld. Amnesty en Human Rights Watch hebben dat erkend. Moet je je voorstellen: vijftien jaar de cel in voor het tonen van een vlag! "

Nikijuluw zegt dat de gang naar de rechter vooral ingegeven werd door deze schending van de mensenrechten op de Molukken. De inzet was niet zozeer het zelfbeschikkingsrecht waar de Molukken al decennia naar streven. De RMS (Republik Maluku Selatan) is sinds 1950 de regering van de Molukken in ballingschap. Het hoofdkwartier is in Nederland, het land waar veel Molukkers hun toevlucht zochten toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd van Nederland.

Volgens Nikijuluw is Indonesië er alles aan gelegen om het onafhankelijkheidsstreven van de Molukken de kop in te drukken. "De angst is dat de eenheid van Indonesië gevaar loopt. Dat leidt tot dit soort excessen", zegt hij.

De spanningen in de zuidelijke Molukken zijn al jaren groot, omdat Jakarta Javanen aanzet tot migratie naar de oostelijke eilandengroep. Toenemende conflicten tussen de islamitische Javanen en de in meerderheid christelijke Molukkers zijn hiervan het gevolg. Nikijuluw: "Het wordt nog eens erger, omdat de Molukken niet profiteren van de groeiende welvaart in de rest van Indonesië."

Nikijuluw is niet bang dat de Nederlandse overheid haar oren te veel naar Indonesië laat hangen en de RMS op termijn zal verbieden. "Nederland is een rechtsstaat en dat is Indonesië bepaald niet. Wij kunnen zeggen wat wij willen. Daar komt bij dat de zaak van de RMS juridisch sterk staat."

De demonstratie van de Molukkers op het Malieveld in Den Haag gaat donderdag gewoon door.

BNdeStem
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Manifestatie “Tifa Tjakalele”    Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Icon_minitimevr 8 okt 2010 - 10:34

Rust keert terug op Malieveld


DEN HAAG (ANP) - De manifestatie op het Malieveld van Molukkers tegen het bewind van de Indonesische president Yudhoyono is donderdag grotendeels rustig verlopen. Rond vijf uur was het even onrustig toen enkele tientallen jongeren politiebusjes aanvielen, maar dit was van korte duur.
Op het hoogtepunt van de demonstratie waren naar schatting zeshonderd tot zevenhonderd mensen aanwezig. Ze vroegen aandacht voor de schending van mensenrechten die volgens hen in Indonesië plaatsvindt. Tegen half zes liep de manifestatie ten einde.

Gepubliceerd op: 07.10.10 17:45

De Limburger
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Manifestatie “Tifa Tjakalele”    Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Icon_minitimevr 8 okt 2010 - 10:38

Manifestatie “Tifa Tjakalele”  1286522123-110

Enkele honderden Molukkers protesteerden gisteren op het Malieveld in Den Haag tegen de Indonesische president Yudhoyono. Foto Roel Rozenburg

Relletjes aan slot Molukse manifestatie
Gepubliceerd: 7 oktober 2010 17:18 | Gewijzigd: 8 oktober 2010 09:34
ANP

Den Haag, 8 okt. Een Molukse manifestatie op het Malieveld in Den Haag is gisteren geëindigd in ongeregeldheden. Tussen de 100 en 150 voornamelijk jongeren zochten aan het slot van de protestbijeenkomst de confrontatie met de politie.
Die werd bekogeld met stenen en vuurwerk. De politie hield twaalf mensen aan voor openlijke geweldpleging en mishandeling van politiepersoneel. Enkele agenten raakten lichtgewond.

Molukse groeperingen vroegen met de manifestatie aandacht voor de mensenrechtenschendingen die volgens hen in Indonesië plaatsvinden. Directe aanleiding was het aangekondigde staatsbezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland. Dinsdag werd het bezoek afgezegd omdat de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken, John Wattilete, een kort geding had aangespannen om Yudhoyono's arrestatie te eisen.

Zeshonderd Molukkers

Op het Malieveld waren ongeveer zeshonderd Molukkers en sympathisanten bijeen. Volgens de politie verliep alles lange tijd rustig. Aan het eind van de bijeenkomst ontstonden echter relletjes. De mobiele eenheid werd ingezet, die volgens de politie „hard en consequent optrad en daarmee voorkwam dat grotere ongeregeldheden ontstonden”.

Tijdens de ongeregeldheden wist een van de relschoppers een politieman zijn portofoon te ontfutselen. Het apparaat werd later teruggevonden in een van de bussen waarmee de Molukkers naar Den Haag waren gekomen.

De manifestatie leidde tot files op en rond de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. De politie had na de rellen de toerit naar de A12 afgesloten. Rond zeven uur waren de grootste verkeersproblemen voorbij.

NRC
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Manifestatie “Tifa Tjakalele”    Manifestatie “Tifa Tjakalele”  Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Manifestatie “Tifa Tjakalele”
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee
» Indisch-Molukse Muziek Manifestatie

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: