Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee

Ga naar beneden 
AuteurBericht
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee Empty
BerichtOnderwerp: Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee   Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee Icon_minitimema 5 nov 2012 - 9:48


Tjakalele en carnaval: door Tonny van der Mee
Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee 2012-110
ISBN:
Uitgeverij:
Genre:
Uitgavedatum:
Aantal pag.:
9789074352000
Stichting Moluks Historisch Museum
Regionale en stadsgeschiedenis
01-11-2012
300

Brabant had een belangrijk aandeel in de opvang van de Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen die in 1951 naar Nederland kwamen. Er waren zeven ‘woonoorden’. Het gros werd opgevangen in het voormalige Duitse concentratiekamp Vught, dat onder de naam Lunetten uitgroeide tot het grootste Molukse woonoord van Nederland. Op het hoogtepunt in de jaren ’50 telde Brabant ongeveer 3000 Molukkers. Brabant is een smeltkroes van verschillende geloofsgemeenschappen (moslims, katholieken en protestanten), belangenorganisaties en eilanden van herkomst. Daarmee is de provincie een afspiegeling van de Molukse gemeenschap als geheel, waarin de etnische, religieuze en politieke diversiteit een belangrijke rol spelen.

Deze studie vertelt hoe de Molukse gemeenschap in de afgelopen 60 jaar de Brabantse geschiedenis extra kleur heeft gegeven. Hoewel het ontslag uit de militaire dienst lange tijd de relatie met de Nederlandse overheid verstoorde, hebben de Molukkers op lokaal niveau hun weg gevonden in de samenleving. Wel is er voortdurend een spanningsveld tussen integratie en behoud van de eigen identiteit. Nu Molukkers in het overheidsbeleid hun bijzondere positie hebben verloren en hun voorzieningen wegvallen, is zelfredzaamheid de uitdaging voor de toekomst.

Deze studie hoort bij een onderzoek naar de geschiedenis van Molukkers in Nederland dat het MuMa sinds 2001 heeft uitgevoerd. In deze reeks verschenen eerder de hoofdstudie ‘In Nederland gebleven’ en de deelstudies ‘Andere verhalen’ en ‘Molukkers in Zeeland’.

Buat


Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee   Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee Icon_minitimema 5 nov 2012 - 9:50


Boek over Molukkers in Brabant
Geplaatst op: 04 november 2012

BREDA - In verzorgingshuis Raffi in Breda is zaterdagmiddag het boek 'Tjakalele en carnaval, 60 jaar Molukkers in Brabant' gepresenteerd.

Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee 11_cak12
In het verzorgingshuis Raffi kreeg mevrouw Licumahuwa het eerste exemplaar uitgereikt door de auteur van het nieuwe boek van Tonny van der Mee.

Het boek van AD-verslaggever Tonny van der Mee beschrijft de geschiedenis van de Molukse gemeenschap die begin jaren vijftig naar Nederland kwam en ondermeer op verschillende plaatsen in Brabant werd ondergebracht waaronder Breda en Wouw. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan de 87-jarige mevrouw 87-jarige Beth Licumahuwa-Sahetapy die lang in Wouw woonde.

© BNdeStem, op dit artikel rust copyright.

BN deStem
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Tjakalele en carnaval - door Tonny van der Mee
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Manifestatie “Tifa Tjakalele”
» Molukse prins carnaval in 'Wildersland'
» Het verhaal van Tonny Bouwmans uit Nederlands-Indië
» 'Simon Tahamata; en de andere Molukse voetbalhelden in dienst van Oranje' - Tonny van der Mee
» Arm meisje - door MM.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: