Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Empty
BerichtOnderwerp: Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono   Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Icon_minitimeza 2 okt 2010 - 22:53

Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono
Gepubliceerd: 2 oktober 2010 09:45 | Gewijzigd: 2 oktober 2010 09:47
Door onze redacteur Frank Vermeulen

Rotterdam, 2 okt. Nederland moet president Yudhoyono van Indonesië bij zijn staatsbezoek volgende week arresteren wegens moord en zware mishandeling. Dit eist de regering-in-ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in een kort geding tegen de Nederlandse Staat. President John Wattilete van de RMS eist ook antwoord op twee brieven, aan demissionair premier Balkenende en aan koningin Beatrix. Hij wil dat Balkenende de Indonesische president oproept het recht van politieke meningsuiting van RMS-aanhangers in zijn land te eerbiedigen.

Ook moet Indonesië volgens Wattilete ophouden met het arresteren en martelen van RMS-aanhangers. In Indonesië zijn 93 RMS-sympathisanten opgesloten. Vorige maand overleed een van hen, Jusuf Sapakoly, volgens mensenrechtenorganisaties aan de gevolgen van marteling en inadequate medische behandeling.

Dekolonisatieproces

Wattilete roept Nederland, als vroegere kolonisator, op het dekolonisatieproces af te ronden. De RMS-president wil dat Nederland moet er voor zorgt dat het Zuid-Molukse volk het recht op zelfbeschikking kan verwezenlijken zoals afgesproken in de zogeheten Ronde Tafel Akkoorden waarin Nederland en Indonesië in 1949 de soevereiniteitsoverdracht vastlegden.

In een tweede brief vraagt Wattilete Balkenende de Indonesische president ertoe te bewegen bekend te maken waar oud-RMS-president Chris Soumokil is begraven. Soumokil werd in 1966 door Indonesië geëxecuteerd.

Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de brieven van de RMS-regering doorgestuurd naar Buitenlandse Zaken en VROM. De RMS-regering zet haar eisen volgende week donderdag kracht bij met een betoging op het Haagse Malieveld.

NRC
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Empty
BerichtOnderwerp: Re: Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono   Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Icon_minitimema 4 okt 2010 - 21:32

ma 04 okt 2010, 20:41
'Kort geding is zinloos'

RIJSWIJK - Het kort geding dat president in ballingschap John Wattilete tegen de Nederlandse staat heeft aangespannen over de arrestatie van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, is zinloos. Dat heeft hoogleraar internationaal recht aan de universiteit van Maastricht Menno Kamminga maandag gezegd.


Volgens Kamminga maakt de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) geen enkele kans het kort geding te winnen omdat een land niet zomaar een staatshoofd van een ander land kan arresteren. Alleen internationale tribunalen, zoals het Internationaal Strafhof in Den Haag, kunnen buitenlandse staatshoofden vervolgen, benadrukt Kamminga.

Kamminga verwijst naar de immuniteit van staatshoofden, volgens de jurisprudentie van het Internationaal Gerechtshof een oud volkenrechtelijk gewoonterecht.

Wattilete wil dat president Yudhoyono, die woensdag samen met zijn vrouw in Nederland arriveert voor een officieel bezoek, wordt gearresteerd. De Indonesische president zou moeten worden opgepakt wegens het schenden van mensenrechten en zware mishandeling, aldus de RMS-president.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Empty
BerichtOnderwerp: Re: Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono   Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Icon_minitimewo 6 okt 2010 - 22:00

Uitspraak in kort geding Republiek der Zuid-Molukken (RMS) tegen de Staat

Den Haag, 5 oktober 2010 - De voorzieningenrechter van de rechtbank te 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat was aangespannen door de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) tegen de Staat der Nederlanden. De RMS eiste onder meer dat de Indonesische president onmiddellijk wordt gearresteerd als hij voet op Nederlandse bodem zet. Het gevorderde is afgewezen. In de loop van volgende week volgt de motivering van dit vonnis.

Rechtsspraak.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Empty
BerichtOnderwerp: Re: Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono   Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Icon_minitimewo 6 okt 2010 - 22:05

wo 06 okt 2010, 15:24

Molukkers verrast door effect kort geding

DEN HAAG - De Republiek der Zuid-Molukken (RMS) had niet verwacht dat de president van Indonesië zijn geplande staatsbezoek aan Nederland zou afzeggen om het kort geding vanwege misdrijven tegen de mensheid op dinsdag. ?Het overtreft onze stoutste dromen?, aldus president in ballingschap John Wattilete van de RMS woensdag.

De RMS had in het kort geding tegen de Nederlandse staat geëist dat president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië zou worden gearresteerd als hij voet op Nederlandse bodem zou zetten. „Wie had kunnen denken dat wij in staat zouden zijn het staatsbezoek van de Indonesische president te kunnen verhinderen?”, aldus Wattilete.

De rechtbank wees woensdag de eis van de RMS af. De verdediging had betoogd dat president Yudhoyono als zittend president van Indonesië absolute immuniteit van strafvervolging geniet. De rechtbank maakt de motivatie van de afwijzing komende week pas bekend.

Volgens Wattilete heeft de RMS ondanks het verloren geding met behulp van de wapens van de democratische rechtsstaat laten zien waartoe zij in staat is. „Met het recht aan onze zijde kunnen we het onrecht dat de Molukken al jaren ten deel valt, bestrijden”, aldus Wattilete. „We zijn van plan op deze weg door te gaan.”

Ondanks het uitgestelde staatsbezoek van de Indonesische president gaat de manifestatie van Molukkers op het Malieveld in Den Haag donderdag gewoon door. Met de protestactie willen de organisatoren aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen die volgens hen in Indonesië plaatsvinden. Het staatsbezoek van de Indonesische president aan Nederland was voor initiatiefnemer stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's aanleiding om actie te voeren tegen zijn bewind.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat de organisatie uit van zo'n duizend betogers op het Malieveld. Of dit aantal ook wordt gehaald nu president Yudhoyono niet in het land is, is nog even afwachten, aldus de zegsman.

De Indonesische president zou van 6 tot 8 oktober op staatsbezoek in Nederland komen. Het zou het eerste staatsbezoek van een Indonesische president aan Nederland in veertig jaar zijn.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Empty
BerichtOnderwerp: Re: Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono   Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Molukkers eisen in kort geding arrestatie president Yudhoyono
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Molukkers dreigen met nieuw kort geding
» Kort geding over sluiten Moluks Museum
» Uitspraak kort geding 6/10-'10 RMS tegen de Staat
» Demonstrerende Indonesiërs eisen aftreden Yudhoyono
» Verkiezingsnieuws Indonesië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: