Singapore geeft boete tot 60.000 euro per dag voor luchtvervuiling
07-08-2014 om 13:43 door lavs | Bron: Reuters
Singapore was in juni 2013 omhuld met smog. Luchtvervuiling vormt al jarenlang een probleem in Singapore.
Bedrijven die voor smog zorgen in Singapore, moeten een boete betalen. Dat geldt ook voor bedrijven die zich niet eens in Singapore bevinden. Dat wetsvoorstel heeft het Singaporese parlement dinsdag goedgekeurd.
Het wetsvoorstel kwam er nadat Singapore vorig jaar de ergste smog tot dan toe te verduren had gekregen. De luchtvervuiling was toen het gevolg van ontbossingen in buurland Indonesië. De bomen werden daar niet gekapt, maar verbrand. Daarom wil Singapore ook bedrijven beboeten die zich in het buitenland bevinden, als zij de Singaporese lucht vervuilen. Het gaat dan voornamelijk om bedrijven in buurlanden Maleisië en Indonesië.
Voordat de wet in werking treedt, moet president Tony Tan Keng Yam die eerst nog ondertekenen. Wanneer dat gebeurt, moeten bedrijven die schuldig worden bevonden aan luchtvervuiling, een boete betalen tot 60.000 euro per dag dat ze vervuilen. In totaal kan de boete oplopen tot bijna 1,2 miljoen euro. Bedrijven kunnen ook aangeklaagd worden door burgerlijke partijen die beweren dat ze schade hebben opgelopen door de smog.
‘Deze wet zal strafrechtelijke en burgerlijke aansprakelijkheid creëren voor bedrijven die smog veroorzaken door bossen en veenvelden te verbranden. We moeten bedrijven aansprakelijk maken voor de schade die ze berokkenen aan onze gezondheid en ons milieu’, zei de Singaporese minister van Milieu Vivian Balakrishnan op Facebook.
De regelgeving is zeer moeilijk op te leggen aan bedrijven die zich in het buitenland bevinden, maar de wetgevers hopen dat die bedrijven zullen meewerken om zo de toegang te behouden tot Singapore, dat het centrum is van Zuidoost-Azië’s banken- en bedrijfswereld. Bovendien zal het niet eenvoudig zijn om te bepalen welke bedrijven juist verantwoordelijk zijn voor de smog.
‘Toch is het cruciaal dat de wet geïntroduceerd wordt, omdat het een van de vele middelen is die noodzakelijk zijn om een heel moeilijk milieuprobleem te bestrijden’, zegt Kala Anandarajah van het advocatenbureau Rajah & Tann LLP, dat overheidsinstellingen onder zijn cliënteel telt.
De Standaard