Vrouw slaat Indonesisch dienstmeisje dood in Saudi-Arabië
donderdag 28 mei 2009
BRUSSEL - Het geweld tegen huispersoneel in Saudi-Arabië lijkt onuitroeibaar, hoewel eind vorig jaar nog een mediacampagne tegen het fenomeen plaatsvond.
Een Saudische vrouw heeft haar dienstmeisje uit Indonesië doodgeslagen. Volgens de Saudische media moet de lerares op 14 juli terechtstaan, maar heeft ze de familie van het meisje intussen bloedgeld betaald. Daardoor kan ze aan een doodvonnis ontsnappen. Haar man, een legerofficier, is al tot negen maanden cel veroordeeld omdat hij niet ingreep toen hij zag hoe zijn vrouw het Indonesische meisje dagenlang afroste.
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laakte in juli vorig jaar in een lijvig rapport het wijd verspreide misbruik van buitenlands huispersoneel in Saudi-Arabië. Naar schatting werken er anderhalf miljoen mensen bij Saudi's thuis, vooral uit Indonesië, Sri Lanka, de Filipijnen en Nepal.
Uit gesprekken met dienstmeisjes stelden de onderzoekers een waslijst van misbruiken op: ze moeten tot 18 uur per dag werken, zeven dagen op zeven, hun lonen worden soms maanden- of jarenlang niet betaald, ze worden soms opgesloten of fysiek en seksueel misbruikt.
'In het beste geval hebben ze goede werkomstandigheden en vriendelijke werkgevers, in het slechtste geval worden ze als virtuele slaven behandeld. De meesten vallen daar ergens tussen', aldus Human Rights Watch. Door het visumsysteem is het huispersoneel gebonden aan de werkgevers, die vaak hun paspoorten afnemen.
Het is niet de eerste keer dat een dienstmeisje aan haar verwondingen bezwijkt. In augustus 2007 stierven al eens twee Indonesische meisjes die door de leden van een Saudische familie waren mishandeld, terwijl twee anderen zware verwondingen opliepen en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. De vier waren door de familie verdacht van 'zwarte magie' op een tienerzoon.
Human Rights Watch klaagde vorig jaar aan dat de daders zelden of nooit gestraft worden door het Saudische gerecht. En als het zover komt, riskeren de slachtoffers soms een tegenklacht wegens hekserij, diefstal of overspel.
Als gevolg van de toenemende internationale druk liep er eind vorig jaar een mediacampagne tegen het misbruik van huispersoneel in Saudi-Arabië. De tv-spotjes lieten onder meer een dienstmeisje zien in een kennel met een leiband om de nek en een buitenlandse chauffeur met een paardenbit, terwijl een Saudische vrouw de teugels vasthield. In een andere spot schreeuwde een Saudische man tegen zijn dienstmeisje omdat ze zijn kleren niet netjes gestreken had.
De campagne was gefinancierd door een groot Saudisch bedrijf, dat anoniem wilde blijven. Maar belangrijke Saudische kranten weigerden de campagnebeelden af te drukken, wegens te shockerend. Journalisten en schrijvers boden ook weerwerk en stelden dat de campagne de Saudische bevolking als harteloos en hard voorstelde.
DS