Garuda: KLM is partner, maar ook concurrent
— Luchtvaart
09/09/2014
Erik-Meijer
Tot vijf jaar geleden nog verbannen uit de EU, verbindt de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda sinds gisteren Londen Gatwick met Jakarta. Opvallend genoeg via een tussenstop in Amsterdam.
Londen stond, na Amsterdam, al bovenaan het lijstje toen Garuda in 2010, na zes jaar afwezigheid, weer vluchten ging uitvoeren naar Europa. “Britse toeristen vormen de grootste markt voor Indonesië,” zegt Erik Meijer, de Nederlandse vicepresident van Garuda. “We zien aan de boekingen voor dit najaar al dat voor elke vlucht circa 40 procent Groot-Brittannië als eindbestemming heeft.”
Dat de maatschappij nu zelf vanuit Amsterdam naar Londen doorvliegt – een kostbare operatie met een Boeing 777-300ER die eigenlijk voor lange afstanden is bedoelt, is dan ook opmerkelijk. Garuda werkt al sinds haar terugkeer naar Europa in 2010 nauw samen met KLM. Eerder dit jaar sloot de maatschappij, die tussen 2004 en 2009 vanwege de deplorabele vliegveiligheid in Indonesië op de zwarte lijst van de Europese Commissie stond zich ook aan bij de Skyteam-alliantie.
“Natuurlijk hebben we overwogen Londen vanuit Amsterdam via KLM te blijven aan te bieden,” zegt Meijer, “Maar onze vluchten van en naar Jakarta sloten in Amsterdam niet goed aan op de KLM-vluchten naar Londen, die op dat tijdstip vaak vol zaten.” En, ondanks het partnerschap beschouwt Meijer KLM ook als concurrent. “Zelfs binnen een alliantie is het soms gunstiger zulke vluchten zelf uit te voeren. KLM vliegt per slot van rekening zelf ook vanuit Amsterdam naar Jakarta.”
Garuda wilde Londen al eerder aan haar groeiende netwerk toevoegen. Maar eind vorig jaar moesten plannen voor rechtstreekse vluchten nog de ijskast in, omdat de startbanen in Jakarta het gewicht van een volbeladen Boeing 777 niet konden dragen. Toen dat met nieuw asfalt was opgelost, lukte het dit voorjaar niet de benodigde landingsrechten op de overvolle Londense vliegvelden binnen te halen. Uiteindelijk bleek dat volgens Meijer een geluk bij een ongeluk. “De vluchten vanuit Amsterdam zaten deze zomer zo vol, dat we moeite zouden hebben gehad onze Britse reizigers er bij te kunnen vervoeren. Nu het najaar komt, is die ruimte er wel.”
Garuda koos er bovendien voor Londen via een tussenstop van bijna twee uur in Amsterdam te ontginnen. “Als we meteen rechtstreeks waren gaan vliegen dan hadden we misschien wel twee jaar verliezen moeten accepteren. Door het via een tussenstop te doen, kunnen we in alle rust werken aan ons aanbod en onze naamsbekendheid in Groot-Brittannië. Zo hebben we Amsterdam de afgelopen jaren ook ontwikkeld.”
Sinds mei vliegen de Indonesiërs rechtstreeks van Jakarta naar Amsterdam, na bijna vier jaar lang een tussenstop in eerst Dubai en later Abu Dhabi. Over de ontwikkeling van de route Amsterdam is de topman, die een jaar geleden vanuit de Indonesische telecomsector overstapte naar het beursgenoteerde luchtvaartbedrijf, alleen maar tevreden. “Sinds mei zitten onze vluchten eigenlijk elke dag vol. Het is afwachten of dat houdbaar is. We moeten het einde van het hoogseizoen afwachten of we deze statistieken volhouden.”
Volgens Meijer bevalt de veertien uur durende vlucht nu ook veel beter. “We vertrekken ‘s middags uit Amsterdam, dan kan de klant nog een maaltijd eten, een film kijken en gaan slapen. Als hij wakker wordt is hij er al bijna.” Vanuit Jakarta naar Nederland geldt, vanwege het tijdsverschil, een vergelijkbaar voordeel. “We vertrekken rond middernacht en komen ‘s ochtends vroeg aan. Eigenlijk komt dit voor iedereen beter uit, behalve voor de klant die tussendoor wil roken.”
Met de huidige Britse animo verwacht Meijer volgend jaar rond deze tijd de keuze te kunnen maken of het tot een rechtstreekse verbinding naar de Britse hoofdstad komt. “Maar dat hangt ook samen met de groei van onze vloot. We hebben nu vijf Boeings 777, de zesde komt volgende week. Maar we hebben deze toestellen ook nodig voor onze expansie in Azië. Zo gebruiken we de ‘triple seven” voor vluchten naar Japan en naar Saudi-Arabië.”
Over andere Europese bestemmingen doet Meijer dan ook ‘nog geen mededelingen’ zolang de volgende serie van vijg 777′s nog niet is afgeleverd. Wel laat de 44-jarige topman doorschemeren dat markten als Duitsland en Italië dan mogelijk eerder op het programma kunnen komen te staan, dan bijvoorbeeld Skyteamhub Parijs. “Air France biedt nu al vluchten naar Jakarta aan. Dan is het wellicht voordeliger om eerst vanuit andere markten te beginnen.”
Zakenreis.nl