Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'

Ga naar beneden 
4 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimedo 18 sep 2014 - 19:40

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'

18 september 2014

Reacties

ARNHEM - Het Indisch Herdenkingscentrum verhuist mogelijk van Bronbeek in Arnhem naar Nijmegen.


De stichting Vrijheidsmuseum WO2 wil het Herdenkingscentrum een plek bieden in een nieuw museum dat in het Nijmeegse Vasim-gebouw gevestigd moet worden.

Gehele verhaal
Het Indisch Herdenkingscentrum zou in een groot oorlogsmuseum beter tot zijn recht komen, omdat daar dan het gehele verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld kan worden.

Het Herinneringscentrum wil praten over verhuizing als er een apart Indisch paviljoen komt, als in het museum expliciet aandacht voor de oorlog in Nederlands Indië komt alsmede aan de gebeurtenissen daarna.

Keuken
Daarnaast moet er een Indische keuken komen in het museum. Het Vrijheidsmuseum gaat er vanuit dat die wensen vervuld kunnen worden en gaat in de plannen uit van de komst van het centrum.

de Gelderlander
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimevr 19 sep 2014 - 12:36Directeur Indisch Centrum bevestigt gesprekken over verhuizing

Geplaatst op 19 september 2014

ARNHEM - Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum bevestigt dat er gesprekken zijn om het centrum naar het nieuwe Vrijheidsmuseum in Nijmegen te laten verplaatsen. Het IHC zit nu nog gevestigd op landgoed Bronbeek.


Helemaal vol
Sinds 2009 is het centrum op Bronbeek gevestigd. "Een prachtige locatie. Het landgoed is echter helemaal vol. Wij kunnen ons als herinneringscentrum op Bronbeek niet verder ontwikkelen. Op dit moment zijn we niet meer dan een kantoor. In het Vrijheidsmuseum kan een Indisch paviljoen komen en kunnen we kleine presentaties houden en verwijzen naar Bronbeek als side-museum."

Niet op de hoogte
Bronbeekcommandant Michiel Dulfer zegt niet van de plannen op de hoogte te zijn.


de Gelderlander
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimema 22 sep 2014 - 7:41

Arnhemse politiek overdonderd door vertrek Indisch Herinneringscentrum Bronbeek

ARNHEM - De Arnhemse politiek is verrast over de mogelijke verhuizing van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek van Arnhem naar Nijmegen. Het centrum huurt nu nog een ruimte op het landgoed Bronbeek, maar is van plan om naar het nog nieuw te bouwen Vrijheidsmuseum WO2 te verhuizen. De plannen zijn te lezen in het bedrijfsplan van het nieuwe Nijmeegse museum dat zondag wordt gepresenteerd.

Veeg teken
D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg is overdonderd door het nieuws van de verhuizing. "Ik geloof in het Vrijheidsmuseum als trekker in de regio, maar het is een veeg teken dat het eerste nieuws dat naar buiten komt is dat het Indisch Herinneringscentrum uit Arnhem weggaat. Willen we de regio versterken of gaat het om de vestigingsplaats?"

'Indisch Herinneringscentrum hoort in Arnhem'
VVD-fractievoorzitter Combée was niet blij toen hij het nieuws hoorde. Volgens hem was ook het college van B&W  niet op de hoogte van de plannen. "Het gaat om een klein onderdeel van het landgoed Bronbeek dat gaat verhuizen, maar als het centrum te weinig ruimte heeft dan moeten wij ervoor gaan zorgen dat die ruimte er komt. Het hoort bij Arnhem en het ligt in een mooi gebied."

Combée gaat maandag vragen stellen in de Arnhemse gemeenteraad. Hij zal in ieder geval gesteund worden voor D66, Pvda en CDA die ook niet op de hoogte waren van het plan. SP maakt zich nog niet zo'n zorgen. "Er is nog een groot gat te dichten in de financiering van het Vrijheidsmuseum WO2, dus eerst maar eens kijken of het museum er ook daadwerkelijk gaat komen in Nijmegen", aldus fractievoorzitter Lenting.  Burgemeester Kaiser van Arnhem wil nog niet reageren.

'Dit aanbod krijg je maar één keer'
Het Indisch Herinneringscentrum wil zich verder ontwikkelen en heeft daarvoor meer ruimte nodig dan dat het centrum nu in Bronbeek heeft. "Wij hebben nu een kantoor bij Bronbeek en de tentoonstelling. De tentoonstelling blijft, maar wij willen gaan verhuizen naar het Vrijheidsmuseum. In juni is er voor het eerst een echt serieus gesprek geweest met het vfonds. Wij willen ons graag verder ontwikkelen en wij hebben het aanbod gekregen om dat daar te kunnen doen. Dat aanbod krijg je maar één keer", zegt directeur Yvonne van Genugten.
Het centrum wil zich richten op educatie voor jeugd en volwassenen. Er moet ruimte komen voor ontmoeting, om documentatie in te zien en voor kleine presentaties. "Het is nog niet zeker dat het Vrijheidsmuseum er komt, maar het is een prachtig plan waar wij graag onze ambities waar willen gaan maken."

Reactie Bronbeek
Museum Bronbeek zegt te betreuren dat het Indisch Herinneringscentrum weg zal gaan. Volgens Bronbeek zou er voldoende ruimte op het terrein moeten zijn voor het centrum. "Het is in ieder geval zo dat de verhuizing geen gevolgen heeft voor de veteranen of voor museum Bronbeek. Het Indisch Herinneringscentrum heeft een zelfstandig bestuur en is alleen huurder bij ons", aldus Wouter Kalkman, woordvoerder van het ministerie van Defensie.

vrijdag 19 september 2014 | 15:53 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 19 september 2014 | 22:56 Omroep Gelderland

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimedi 23 sep 2014 - 20:16

Kaiser 'verbolgen' over vertrek Indisch Herinneringscentrum naar Nijmegen

Laatste update
23 september, 07:04


ARNHEM - Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem is 'zeer verbolgen' over het plan om het Indisch Herinneringscentrum (IHC) van Bronbeek te verhuizen naar het nog te bouwen Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen.

Kaiser zegt dat burgemeester en wethouders van Arnhem woensdag op de hoogte zijn gesteld van het voornemen.

Motieven
Hij betreurt het dat Erry Stoové, voorzitter van het IHC, zijn motieven niet eerder heeft gedeeld met hem en dat hij er nu nog steeds naar moet raden. Kaiser heeft volgens zijn zeggen eerder 'verschillende linten' doorgeknipt met Stoové bij Bronbeek. Tegenover de gemeenteraad van Arnhem zei hij maandagavond in het stadhuis: "Ik zal de woordspeling door het lint gaan maar niet gebruiken maar het scheelde niet veel bij het horen van dit nieuws."

Kannibaliseren
Kaiser gaat er vanuit dat het Vrijheidsmuseum er komt en laat zich niet uit over de huidige discussie over de haalbaarheid van de plannen. "Onze boodschap is en blijft hetzelfde: het nieuwe museum mag niet kannibaliserend werken. Het moet een voorpost zijn voor onze musea rond Market Garden ten noorden van de Rijn, ondersteunend en aanvullend."

de Gelderlander
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimewo 24 sep 2014 - 19:53


wo 24 sep 2014, 16:05|
Vrijheidsmuseum rekent op 'erg veel' bezoek

ARNHEM - Het Vrijheidsmuseum WO II dat in Nijmegen de deuren moet openen, rekent op „een ambitieus hoog” aantal bezoekers. In het bedrijfsplan gaat het museum uit van 200.000 tot 250.000 bezoekers per jaar, maar er zijn in Nederland maar erg weinig musea die dit bezoekersaantal halen.

Dat stelt adviesbureau ZKA, dat in opdracht van Nijmegen, de provincie Gelderland en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) het bedrijfsplan van het museum heeft doorgelicht.
Daar staat tegenover, aldus de adviseurs, dat Nederland nog geen vergelijkbaar museum heeft. Het bezoek aan Memorial Caen in Frankrijk en Flanders Fields in het Belgische Ieper laat zien dat zoveel bezoekers trekken niet onmogelijk is. Gezien de enorme belangstelling voor de wereldoorlogen heeft het Nederlandse museum internationale potentie.
Het Vrijheidsmuseum moet het hele verhaal over de Tweede Wereldoorlog gaan vertellen, vanaf de aanloop tot en met de wederopbouw in Nederland. Maar er is nog een gat van zo'n 10 miljoen euro op de begroting. Daarvoor is volgens de onderzoekers wel geld te vinden, als er een goede lobby op gang komt. Het is volgens ZKA geen goed idee om de presentatie te beperken, want dan komen er ook minder bezoekers.Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimezo 2 nov 2014 - 21:05

Vfonds trekt miljoenensteun voor Vrijheidsmuseum WO2 in

Geplaatst op
01 november 2014
Laatste update
02 november, 10:49

Reacties

NIJMEGEN - Het Vfonds ziet alsnog af van een bijdrage voor de start van het beoogde nieuwe nationale Vrijheidsmuseum WO2 in het oude industriecomplex de Vasim aan de Waal in Nijmegen.

Daarmee is de realisering van dit museum feitelijk kansloos geworden. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg stond vanaf 2012 garant voor een bijdrage van tenminste 6 miljoen euro. Het fonds steunde het initiatief zelfs vanaf het allereerste begin in 2009. Onder meer met bijdragen voor de uitwerking van de plannen.

Duurt te lang
Het Vfonds trekt de toegezegde miljoenensteun nu in omdat de besluitvorming veel te lang duurt. Zo tilde provincie het slotbesluit recent over de komende statenverkiezingen heen. Het Vfonds drong eerder aan op een beslissing eind 2013 en verlengde dat later naar eind 2014.

Geen besluit
"We zijn nu 6 jaar bezig en nog steeds is er geen besluit, Dat accepteren we niet langer¨, zegt directeur Ton Heerts van het Vfonds die het basisidee van het nationale Vrijheidsmuseum echter nog steeds als 'goed' bestempelt.

Teleurgesteld
De Nijmeegse wethouder Bert Veldhuis en de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk reageren teleurgesteld, maar zien toch nog een opening. Zij houden zich vast aan de toezegging van het vfonds dat deze in de toekomst alsnog over een bijdrage wil nadenken als het een financieel sluitend plan krijgt voorgelegd.

de Gelderlander
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimezo 2 nov 2014 - 21:13

Mooi, dan kan het Indisch Herinneringscentrum niet naar Nijmegen.


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ol' Kesas

ol' Kesas


Aantal berichten : 1355
Registratiedatum : 05-12-13
Woonplaats : Bungaville-Down Under

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimema 3 nov 2014 - 20:49

Tjonge bro. K'nijn! lange tijd niets van je gehoord, holletje in de duinen in gestort of jouw "Gps" verloren Wink. Alles nog goed?

Sampai strakkies!

siK.*
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimedi 4 nov 2014 - 1:19

Dank je wel Ol'Kesas voor de bezorgdheid.
Tja Om Kesas, konijntje heeft geeft geen GPS, maar toch alles goed hier in de duinen.
Ach als het holletje in stort, dan graaf ik toch weer een nieuw holletje?
Als de vossen mij maar niet vinden, want die eten mij op, haha ha
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ol' Kesas

ol' Kesas


Aantal berichten : 1355
Registratiedatum : 05-12-13
Woonplaats : Bungaville-Down Under

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimewo 5 nov 2014 - 8:58

Ik denk dat je je toch niet te veel zorgen moet maken over die vossen bro. K'nijn, maar meer over mas Henri die mischien zijn recept voor " jugged hare" op jou wil uit proberen gezien dat er niet te veel verschil is tussen haas en konijn!

siK.*
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimewo 5 nov 2014 - 23:28

Oh, Kesas, lust bro Henri hazenpeper? Dan moet ik toch maar uit kijken voor die aardige bro Henri !
Bedankt voor de tip!


Dk
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ol' Kesas

ol' Kesas


Aantal berichten : 1355
Registratiedatum : 05-12-13
Woonplaats : Bungaville-Down Under

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimedo 6 nov 2014 - 1:58

Yup, al bezig zijn messen te slijpen affraid !!!!!


siK.*
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimevr 7 nov 2014 - 1:27

Nou, Kesas, dan moet ik maar gauw verhuizen, toevallig weet ik waar bro henri woont.
Andere duinen opzoeken en een nieuw holletje graven. Is er in down under ook duinen?

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ol' Kesas

ol' Kesas


Aantal berichten : 1355
Registratiedatum : 05-12-13
Woonplaats : Bungaville-Down Under

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimeza 8 nov 2014 - 2:13

Duinen hier in "Down-under"? Ja hoor, en konijnen ook, te veel, ze worden hier als ongedierte beschouwd! (zo als kakkerlakken)

siK.*
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimezo 9 nov 2014 - 0:18

Aduh ampun in Down Under ook al gevaarlijk voor die kelinci !
Te errug, seg !

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitimewo 26 nov 2014 - 9:45

VrijheidsmuseumWO2 komt definitief niet meer

Gepubliceerd: 25 november 2014 16:45


Er komt definitief geen nationaal VrijheidsmuseumWO2 in Nijmegen.

Dat hebben het stichtingsbestuur van het museum in oprichting, de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen dinsdag besloten.

Reden is dat er zo veel discussie over het plan is ontstaan, dat het op dit moment niet lukt om voldoende financiers te vinden.

De bouw van een VrijheidsmuseumWO2 was een plan van het Airborne Museum in Oosterbeek, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Oorlogsmuseum in Overloon.

Ruzie

De initiatiefnemers kregen echter gaandeweg ruzie. Kortgeleden trok het fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) daarom de toegezegde 6 miljoen euro steun in.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'   'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen' Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
'Indisch centrum van Arnhem naar Nijmegen'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: