Indisch Nijmegen in canonkast
vrijdag 13 januari 2012 | 07:00 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 13 januari 2012 | 07:24
NIJMEGEN - Vanaf dit weekeinde is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) weer een nieuw 51e canonvenster te zien. Het venster is dit keer gewijd aan de Indische Nijmegenaren: een stille minderheid met een rijke historische achtergrond.
Het 51e canonvenster is gemaakt door Pieke Hooghoff, bekend van het boek Bandoeng aan de Waal, en de historicus Humphrey de la Croix. De expositie is te zien tot half april te zien.
De ruim 6.500 Indische Nederlanders vormen ongeveer 4 procent van de Nijmeegse bevolking. Hun geschiedenis valt in twee delen uiteen: de geschiedenis van de Indische Nijmegenaren van vóór 1945 en die van erna. In de eerste periode gaat het om Indische Nederlanders die zich na hun verblijf in Indië vaak als (rijke) gepensioneerden in de Waalstad vestigden.
De tweede periode, die van na 1945, betreft die van een gedwongen 'repatriëring'. Doordat in de nieuwe staat Indonesië geen plaats meer was voor de Indische Nederlanders, moesten zij verhuizen naar Nederland. Het gaat om een verborgen geschiedenis én om veel verzwegen leed. Het canonvenster over 'Indisch in Nijmegen' is de vierde invulling van de 51e canonvenster. Eerder werd het venster gevuld met presentaties over 'Nijmegen en de regio', 'De roze geschiedenis van Nijmegen' en 'De geschiedenis van Hees'.
Alle presentaties uit het 51e canonvenster krijgen een blijvende plek op de site van Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
© Gelderlander 2012, op dit artikel rust copyright.