dinsdag 2 juni 2009 door Elske Schouten
Manohara en de boze prinsManohara met haar prins in gelukkiger tijdenNiet alleen soapkijkers leefden mee met Manohara. Toen ik gisteren tijdens een korte vakantie in Yogya praatte met de stoere gitarist van een lokale metalband, vroeg ook die of ik het nieuws over het tienermodel al had gehoord. ,,Ze is ontsnapt hè? Gelukkig!”
Manohara is een 17-jarig model dat de afgelopen maanden hoofdrolspeler werd in een bizarre zaak. In augustus vorig jaar trouwde ze met de 31-jarige zoon van de sultan van de Maleisische provincie Kelantan. Maar al snel zou de prins een maniak zijn gebleken, die haar seksueel en fysiek mishandelde.
Het liep uit de hand toen de families van de echtelieden in maart samen op umroh (een korte versie van de bedevaart naar Mekka) gingen, in het kader van de verzoening. Volgens Manohara’s moeder zouden ze daarna met zijn allen naar Maleisië vliegen. Maar toen het model met de familie van de sultan in het privévliegtuig was gestapt, vloog het toestel weg: Manohara’s zus en moeder verbijsterd achterlatend.
Sindsdien verscheen Manohara’s moeder overal op televisie om aandacht te vragen voor deze ‘ontvoering’. Ze zei dat ze haar dochter niet meer had kunnen spreken, en dat ze vreesde dat ze werd mishandeld. Eerst werd de moeder door velen - vooral in Maleisië - voor gek verklaard. Maar afgelopen weekend wist Manohara te ontsnappen, tijdens een bezoek aan Singapore waar de zieke sultan in het ziekenhuis lag.
Nu vertelt ze overal op televisie over hoe de prins haar ,,behandelde als zijn speelgoed”. Zoals op
dit filmpje, waar het model Engels en Indonesisch door elkaar spreekt:
Inmiddels gaat het lang niet meer alleen over huiselijk geweld. Voor Indonesië is het de zoveelste zaak waarin Maleisië Indonesische burgers mishandelt en misbruikt. Niet geheel onterecht: de Indonesische ambassade in Kuala Lumpur zit permanent vol met zo’n 200 Indonesische dienstmeisjes die mishandeling door hun bazinnen zijn ontvlucht. Ook ligt nu de Indonesische ambassadeur in Maleisië onder vuur, die niet in actie kwam en de Manohara-zaak te lang zou hebben afgedaan als een zaak tussen man en vrouw.
Maar ook in Maleisië krijgt de zaak aandacht. In nauwelijks te volgen redeneringen gebruiken bloggers de zaak als ‘extra bewijs’ voor de perverse slechtheid van de nieuwe premier Najib. Die werd al beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op de Mongoolse vertaalster Altantuya, en hij blijkt nu ook degene te zijn geweest die Manohara en haar prins heeft gekoppeld. ,,Zie je wel!”, roepen zijn tegenstanders op het web.
Ook Indonesië vindt dat de Maleisische regering de zaak heeft geprobeerd te verdoezelen, uit angst de koninklijke familie voor het hoofd te stoten. In elk geval zorgt de zaak voor een verdere verslechtering van de betrekkingen tussen de twee landen. Die was al niet best, dankzij grenskwesties, de huishoudsters en culture geschillen over welk land nu tradities als batik mag claimen.
De Jakarta Globe riep de regering in een hoofdartikel vanochtend al op om de bilaterale betrekkingen met Maleisië te heroverwegen vanwege het tienermodel. ,,Dit is een zaak die nu te maken heeft met onze trots. Het is tijd voor Indonesië om op te staan tegenover Maleisië.”
NRC