Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera Empty
BerichtOnderwerp: Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera   Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera Icon_minitimevr 5 dec 2014 - 17:38

Jef Hofmeister en Kees Scholten van Het Volksoperahuis: “Onze liederen gaan over wat de mens bezielt”

Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera 2csi4uh
Het Volksoperahuis bestaat 25 jaar. Fotograaf: Bart Sparnaaij / Interview


Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera


dec 4

Door: Carolien Verduijn

Jef Hofmeister en Kees Scholten zitten midden in de repetitie van hun jubileumvoorstellingen wanneer ik binnenkom. Ze gaan helemaal op in de muziek en lijken me nauwelijks op te merken. Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis, waar de heren hun hart en ziel hebben ingestoken, bestaat 25 jaar. Dat wordt in december gevierd met twee jubileumvoorstellingen. Tot hier en verder is het thema. Maar wat is er tot hier gebeurd en hoe gaat het Volksoperahuis verder?

Sinds 1989 maakt Het Volksoperahuis volksopera’s, een genre dat Hofmeister en Scholten zelf hebben ontwikkeld. Met liedjes en een stukje toneel worden verhalen verteld. Hofmeister legt de keus voor de naam ‘volksopera’ uit: “Met ‘volks’ bedoel ik dat het niet intellectueel is. ‘Opera’ gaat voor mij over de grote dingen van het leven. Ik vond het leuk om die twee termen bij elkaar te brengen. Opera wordt gezien als onderdeel van de hoge cultuur, maar wij brengen het naar de mensen met ons muziektheater.”

Kees vult aan: “Volksopera is eigenlijk geen genre, maar een attitude. Het lied geeft iets weer van de ziel en de gedachtes van een personage.” Een volksopera is dan ook absoluut geen musical. In een musical zingt een personage bijvoorbeeld “Ik ga nu weg”. Er wordt verteld wat er gebeurt. In onze liederen gaat het juist over wat de mens bezielt.”

Volgens Kees zou je de liederen van het Volksoperahuis kunnen vergelijken met aria’s uit een opera. “De handeling wordt in een aria stilgezet, en de ziel staat centraal. Dat is de oervorm van de volksopera.”

Het begin

Bijna melancholisch kijken de mannen terug op de begintijd van het Volksoperahuis. “In 1989 waren we gewoon een cafébandje”, vertelt Kees. “Jef had daarnaast gewoon een baan, en ik ook. De Dood en de Zee, onze eerste volksopera, hebben we drie jaar lang gespeeld. In die tijd deed ik het licht nog zelf. Gaandeweg werden we organisatorisch gezien steeds professioneler. We stopten steeds meer tijd in de voorstellingen. Sinds 2000 maken we elk jaar een voorstelling. En doordat we nu structurele subsidie krijgen kunnen we verder vooruit plannen.”

Jef vertelt verder: “In de beginjaren werden we soms gevraagd om op een verjaardag te komen spelen. Maar onze muziek hoort in een theater, mensen moeten stil zijn en luisteren. Toen we nog in cafés speelden moesten we veel moeite doen om mensen stil te krijgen. Dat hoeft nu niet meer.”

Het jubileum

In december wordt De Dood en de Zee opnieuw gespeeld als jubileumvoorstelling. Het verhaal over Kapitein van der Decken die weigert de zeilen te reven wanneer een zware storm zijn schip teistert, is gebaseerd op de legende van de Vliegende Hollander. Hofmeister en Scholten vonden het mooi om terug te keren naar hun allereerste volksopera. Kees: “Veel mensen wilden deze voorstelling graag nog een keer zien. Daarnaast is er ook een publiek dat De Dood en de Zee nooit meegemaakt heeft.”

Het Volksoperahuis brengt ook de jubileumvoorstelling Greatest Hits met speciale gasten. Op het programma staat een selectie van liedjes uit de afgelopen vijfentwintig jaar. Er wordt medewerking verleend door allerlei collega’s met wie Het Volksoperahuis in het verleden heeft samengewerkt. “Doordat we in de voorstelling werken met de thema’s Geloof, Liefde, Zijn en Verlangen hebben we rond die onderwerpen de liedjes uit kunnen zoeken”, aldus Jef. “Het is zonde dat bepaalde liedjes nooit meer gespeeld worden. Dat liedjes niet meer te horen zijn, betekent niet dat ze geen bestaansrecht hebben. Het is mooi om ze nog een keer te kunnen spelen. We herontdekken zo de kracht van de liedjes. ”

En verder

Hoewel in de jubileumvoorstelling wordt teruggekeken op de afgelopen vijfentwintig jaar, is dit zeker geen einde. In januari bezoeken Scholten en Hofmeister Java. Once upon a time in the east, de voorstelling die zij dit jaar op theaterfestival de Parade hebben gespeeld, zal dan worden uitgebreid tot de theatervoorstelling Hete Peper. Deze zal vanaf maart 2015 in de theaters te zien zijn. Deze volksopera speelt zich af tegen de achtergrond van het voormalige Nederlands-Indië. Scholten vindt het een rijkdom om met andere culturen kennis te maken. “Ik groei ervan, ik heb er vrienden door gemaakt en nieuwe mensen ontmoet.”

Scholten kijkt met een goed gevoel terug op vijfentwintig jaar Volksoperahuis. “Wat een rijkdom eigenlijk, wat hebben we veel mensen ontmoet. We zijn al die tijd vooruit gegaan, maar nu staan we voor het eerst even stil en kijken we terug. Daarom heet ons jubileumprogramma ook Tot hier en verder. We kijken even terug, maar daarna gaan we verder.”


Wie Wat Waar

Wie: Jef Hofmeister en Kees Scholten van Het Volksopera
Wat: Het Volksopera bestaat 25 jaar! Dat wordt in december gevierd met twee jubileumvoorstellingen.
Wanneer: De jubileumvoorstellingen The Greatest Hits en zijn van 6 t/m 14 december te zien.
Website: Website Het Volksoperahuis

Cultuurbewust.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Carolien Verduijn Het Volksoperahuis Interview Jef Hofmeister Kees Scholten volksopera
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Honderdjarige mevrouw Carolien Smit-Jüch geniet van muziek
» Het Volksoperahuis presenteert de Paradevoorstelling Once upon a time in the East
» Interview met Guus Paat
» Kees 'tippelde' in 1865 op Java
» Interview Liesbeth List in NRC

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: