Eerbetoon aan een Molukse vrijheidsstrijder Geplaatst op: 11 december 2014
De samenstellers van het boek over Frank Pentury in het voormalige Molukse woonoord Koudekerke (vlnr): Joram Lawalata, Alfaro Pentury, Jim Pentury en Eldridge Pentury. ©Lex de Meester VLISSINGEN - Middelburger Frank Pentury was in 1970 het brein achter de bezetting van de Indonesische ambassadeurswoning in Wassenaar. Ter herinnering aan de vorig jaar overleden Molukse activist stelden zijn broer Jim en drie neven een boek over hem samen.
In de zomer van 1970 is hij even wereldnieuws. Franklin Julius Pentury (1946-2013) uit Middelburg blijkt de bedenker en één van de bezetters van de residentiewoning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar. Franklin Julius, Frank of Franky voor familie en vrienden, is dan 23 jaar en rechtenstudent.
Hij heeft zich binnen de Molukse jongerengemeenschap van die tijd ontwikkeld tot de 'filosoof', de man die de strijd voor een onafhankelijke Molukse staat theoretisch kan onderbouwen. 'Het Molukse volk zal lijden, maar het zal overwinnen', is het devies dat hij onder zijn revolutionaire pamflet schrijft. Frank is één van de 33 Molukkers die de woning op 31 augustus 1970 bezetten. Bij die actie komt één agent, die de woning bewaakt, om het leven.
GevangenisstrafDe Middelburgse student krijgt anderhalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Na zijn vrijlating dooft het revolutionaire vuur snel. Hij gaat in Amsterdam wonen, zijn studie maakt hij niet af, hij vindt geen vaste baan. Aanvankelijk onderhoudt hij nog wel contacten met de familie in Zeeland. Maar de latere jaren zondert hij zich meer en meer af.
Op 25 juni 2013 krijgt de familie het bericht: Franklin Julius Pentury is overleden.
Zijn tien jaar jongere broer Jim Pentury (1956) is op dat moment op Ambon. Hij is daar actief voor de Stichting Mobilae Maluku Foundation, die zich inzet voor de oprichting van een voetbalschool op de Molukken. Jim: ,,Ik was in Ambon-stad en kreeg te horen dat mijn oudste broer was overleden. Dat heeft me enorm aangegrepen, ja, ik had het er erg moeilijk mee. Na de uitvaartdienst en de begrafenis had ik heel sterk het gevoel: er moet wat gebeuren, hij mag niet in de anonimiteit heengaan.''
PamfletIn eerste instantie dacht Jim aan de uitgave van het pamflet, dat zijn broer in 1970 over de Molukse vrijheidsstrijd schreef. Maar daarmee zou vooral het gedachtegoed en niet de man zelf voor het voetlicht komen. Daarom nam Jim het initiatief voor een boek, waarin mensen 'van toen en nu' hun verhaal over de overleden revolutionair vertellen. Hij vond zijn zoon Eldridge (1973) en neven Joram Lawalata (1979) en Alfaro Pentury (1987) - mannen van de derde generatie Molukkers - bereid om Rudy de Queljoe, Sam Pormes en andere betrokkenen te interviewen.
Lees het hele verhaal in de PZC van donderdag.
Franklin Julius Pentury, ter herinnering 1946-2013 - Eigen uitgave, samenstelling Jim Pentury, Eldridge Pentury, Joram Lawalata, Alfaro Pentury; 56 pagina’s, via e-mail te bestellen: boek.fjpentury@gmail.com