Bisschop veroordeelt heksenjachten
door KN/CNA/EWTN
Bisschop Arnold Orowae van Wabag op Papua Nieuw Guinea heeft de toenemende heksenjachten in het land scherp veroordeeld.
"Ik vermaan al onze inwoners zich niet in te laten met deze slechte gewoonte om onschuldige en weerloze mensen te beschuldigen van hekserij, wat eindigt in marteling en moord", aldus de bisschop in een verklaring. Hij noemt de heksenjacht daarin een "groot kwaad" dat moet worden vermeden.
Bijgeloof
Veel Papoea's geloven in hekserij en steeds vaker worden vermeende heksen, meestal vrouwen, aangevallen en vermoord. Jaarlijks vinden er rond 150 heksenmoorden plaats. Veel gevallen worden echter niet gerapporteerd uit angst voor represailles. Ook durft de politie vaak niet op te treden.
Hoewel bijna de hele bevolking van Papua Nieuw Guinea christelijk is, 27% is katholiek, vermengen velen hun christelijke geloof met bijgeloof en oude religieuze praktijken.
Zo worden pech en ongelukken toegeschreven aan hekserij, of worden beschuldigingen daarvan geuit om de slachtoffers om andere redenen te schaden.
Machtsspelletjes
Het gaat volgens de bisschop vaak om vrouwen die "kwetsbaar en weerloos zijn en mensen scheppen er plezier in hen lukraak te beschuldigen, te martelen en zelfs te vermoorden."
Hij spreekt er bovendien zijn afschuw over uit dat "niemand deze weerloze vrouwen beschermt".
Uit onderzoek is gebleken dat het geweld vooral wordt gepleegd door jonge mannen die binnen hun eigen rurale gemeenschappen "machtsspelletjes spelen". "In deze tijd kunnen wij ons niet meer gedragen als barbaren die geen respect voor leven hebben en moorden om hun territoria te beschermen", schrijft mgr. Orowae.De heksenjachten ontbranden vaak bij een begrafenis of aan een ziekbed waarbij de naasten het sterven of de ziekte toeschrijven aan hekserij.
Onwetend
"Mensen zijn nog steeds onwetend en willen niet accepteren dat iedereen aan een aandoening kan sterven, ook als je gezond bent", aldus Orowae. De voorzitter van de bisschoppenconferentie voor Papua Nieuw Guinea en de Salomons Eilanden wijst de bevolking erop dat "God ons het leven als geschenk heeft gegeven. Dat moeten wij respecteren en alleen God kan het terugnemen. Hij geeft ons geen toestemming het leven af te pakken van anderen, ook niet van de ongeborenen, de ongewensten, de criminelen en de zieken."
Hij prees de lokale autoriteiten en de politie in een afgelegen dorp die onlangs drie vrouwen uit handen van een woedende menigte redden.
Afgelopen januari organiseerde de katholieke Kerk een seminar om het toenemende geweld tegen vermeende heksen een halt toe te roepen. De enige remedie is massaal en gedegen onderwijs.
Katholiek Nieuwsblad