Vandeput gaf zelf fiat voor omstreden privéreis koning Filip 24 december 2014 04:00
Wim Van De Velden
De kritiek van de N-VA op de privéreis van koning Filip op kosten van het leger komt als een boemerang terug in het gezicht van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).
Ondanks alle ontkenningen van de voorbije dagen keurde minister Vandeput zelf het omstreden gebruik van een Falcon-jet van het leger goed voor de privéreis van koning Filip en zijn familie, die overigens niet naar Indonesië maar wel naar India zijn vertrokken voor de kerstvakantie.
Na de forse kritiek van zowat alle politieke partijen, en niet het minst van de N-VA, dat privéreisjes van de koning niet langer op kosten van Defensie kunnen gebeuren, waste Vandeput zijn handen in onschuld. Tot dinsdag werd volgehouden dat de reis van de koning met een Falcon, op kosten van het leger, al was gepland nog voor Vandeput minister van Defensie was geworden. ‘Dat is op het vorige kabinet gebeurd’, klonk het, met een vingerwijzing naar gewezen minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Ook al was in militaire kringen te horen dat het wel degelijk minister Vandeput was die het fiat had gegeven voor de vlucht met een Falcon naar Delhi.
© RV DOC Dat blijkt nu ook zwart op wit uit een brief van 21 oktober, die De Tijd in handen kreeg. ‘Ik heb met de meeste aandacht kennis genomen van uw schrijven hernomen in referte betreffende het ter beschikking stellen van een militair vliegtuig voor een verplaatsing van de Vorsten op 20 en 31 december 2014 naar Delhi. Met genoegen deel ik u mee dat de nodige richtlijnen aan de Luchtcomponent gegeven werden om deze zending uit te voeren’, luidt het in de brief aan generaal Jef Van den Put, hoofd van het militair huis van de koning. De brief is ondertekend door minister Steven Vandeput. Aan de vlucht met de Falcon naar India - en dus niet naar Indonesië, zoals al die tijd werd gedacht - hangt een prijskaartje van zo’n 75.000 euro.
In een reactie van zijn kabinet luidde het dinsdag dat het de minister was ‘ontgaan’ dat hij die brief had ondertekend. ‘En eigenlijk is dit een non-discussie’, merkt zijn woordvoerder op, ‘want als hier vandaag weer een vraag komt van de koning om op vakantie te gaan, dan zal de minister dat ook goedkeuren. De minister kan zo’n vraag van de koning niet afwijzen, want om veiligheidsredenen kan de koning zich enkel met militaire vluchten verplaatsen.’
Of zulke privévluchten in de toekomst nog voor rekening van Defensie moeten gebeuren, wil de minister bekijken bij de opmaak van een strategisch besparingsplan voor heel het leger. Zowat alle politieke partijen, en zeker de N-VA, vinden dat de koning daarvoor moet putten uit zijn eigen dotatie. ‘We nemen actie van die signalen vanuit het parlement’, klinkt het op het kabinet-Vandeput.
Sowieso is al gepland dat 40 procent zal worden bespaard op de zogenaamde Witte Vloot van het leger, die gebruikt wordt voor verplaatsingen van vips en de koninklijke familie. En op de kredietlijn van Defensie die is toegevoegd aan de dotatie van de koning voor zijn verplaatsingen met een legervliegtuig, wordt volgend jaar 20 procent bespaard, zo werd eerder al vastgelegd. Dit jaar gaat het nog om een kredietlijn van 240.000 euro, terwijl dat bedrag voor volgend jaar wordt beperkt tot 190.000 euro.
De Tijd