Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 4 januari 2015 v.a. 18.00 uur TV West: Sporen van Smaragd

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

4 januari 2015 v.a. 18.00 uur TV West: Sporen van Smaragd Empty
BerichtOnderwerp: 4 januari 2015 v.a. 18.00 uur TV West: Sporen van Smaragd   4 januari 2015 v.a. 18.00 uur TV West: Sporen van Smaragd Icon_minitimevr 2 jan 2015 - 21:23

Zondag 4 januari: Sporen van Smaragd


30-12-2014 | 14:02

Sporen van Smaragd is een documentaire waarin schrijfster Yvonne Keuls op zoek gaat naar zichtbare en minder zichtbare sporen van de koloniale band tussen Den Haag en het voormalig Nederlands- Indië. Zondag 4 januari vanaf 18.00 uur op TV West en daarna elk uur herhaald.


De tocht van Yvonne Keuls voert langs veel onbekende plekken die dankzij de herinneringen en verhalen van de schrijfster nieuwe betekenis krijgen. Maar ook bekende gebouwen uit het Haagse stadslandschap krijgen hierdoor een nieuw historisch verband.

De film bevat unieke beelden van het bezoek dat Yvonne Keuls bracht aan ‘De Indische Zaal’ in Paleis Noordeinde. Deze Zaal was een collectief geschenk van Nederlands-Indië aan Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar huwelijk (1901) en bevat schitterende houtbewerkingen en gouden en zilveren geschenken. Daarnaast bezoekt Yvonne Keuls ondermeer Hotel des Indes, het oudste Indische restaurant van Den Haag Tempat Senang, Sociëteit De Witte en de ‘Regentenkamer’ in het voormalig Ministerie van Koloniën. Haagse gevels en portieken komen op een geheel nieuwe wijze in de belangstelling, met de historische informatie en verhalen van Yvonne Keuls, die meer dan 15 locaties bezocht voor deze film. Intrigerende filmbeelden uit de jaren 30 van de vorige eeuw tonen een uniek inkijkje in het alledaagse leven in de voormalige kolonie. De film Sporen van Smaragd’ is een visuele ontdekkingstocht langs de historische band tussen Den Haag en het voormalig Nederlands-Indië. “Vaak een verhaal van pracht en praal, maar ook van ontworteling en heimwee van de zeebaboe” Aldus Yvonne Keuls.

Achtergrond van Sporen van Smaragd
Omdat deze Indische kenmerken bij verbouwing, sloop en stadsvernieuwing verloren kunnen gaan, startte de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de Gemeente Den Haag het project Sporen van Smaragd. Gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in de Hofstad uit de periode 1853-1945 is nu in kaart gebracht en in 2013 in boekvorm uitgebracht als ‘Sporen van Smaragd. Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945’. De documentaire van regisseur Ida Does is gebaseerd op deze publicatie.

Bekijk de trailer bij Omroep West
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
4 januari 2015 v.a. 18.00 uur TV West: Sporen van Smaragd
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: