NIOD lanceert Kenniscentrum Oorlogsbronnen
Geschiedenisnieuws
Tweede Wereldoorlog
Redactie 15 januari 2015
Het NIOD heeft donderdag het Kenniscentrum Oorlogsbronnen gelanceerd. Dit samenwerkingsverband van verschillende erfgoedorganisaties, archieven en ontwikkelaars gaat werken aan de bundeling van activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
Het doel van het Kenniscentrum Oorlogsbronnen is dat vanuit thematische samenwerking met vele organisaties in Nederland de Tweede Wereldoorlog- en Holocaustcollectie beter de weg vindt naar de gebruiker. Het centrum streeft naar een betere afstemming van vraag en aanbod.
Het NIOD coördineert het programma en wordt bijgestaan door Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).
Het instituut:
“Hoewel de interesse voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust 70 jaar later nog altijd groot is, staan we op een omslagpunt. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust verdwijnen, de belangstelling in deze thema’s verandert en door alle digitale ontwikkelingen zijn de mogelijkheden om informatie te vinden en te verspreiden eindeloos.”
In het samenwerkingsverband gaan instellingen volgens het instituut meer profiteren van elkaars expertise. Ook zullen er gezamenlijk producten en diensten ontwikkeld worden die aansluiten op de interesse van de moderne gebruiker.
“Als eerste stap worden in 2015 in verschillende werkgroepen verkenningen uitgevoerd naar gedeelde beleidsspeerpunten, al voor handen zijnde diensten en
producten en strategieën om collecties beter vindbaar te maken voor de gebruiker.”
Een van de eerste projecten van het kenniscentrum is een grootschalig marktonderzoek naar deze gebruikers. Men probeert onder meer in kaart te brengen wie deze gebruikers zijn en welke behoeftes er zijn.
De volgens organisaties participeren in het project:
Archief2020, Atria, Bevrijdingsmuseum Zeeland, DANSKNAW, Digitale Collectie, Erasmus Universiteit Rotterdam, Fries Verzetsmuseum, Historisch Centrum Overijssel, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Indisch Herinneringscentrum, Kennisland, Koninklijke Bibliotheek, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nationaal Archief, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Oorlogsmuseum Overloon, Reinwardt Academie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Seecr, Sociaal en Cultureel Planbureau, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, TNS NIPO, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam en Wikimedia Nederland.
Historiek