Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Niod bekijkt vergeten groep

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Niod bekijkt vergeten groep Empty
BerichtOnderwerp: Niod bekijkt vergeten groep   Niod bekijkt vergeten groep Icon_minitimedo 13 jul 2017 - 20:44

Niod bekijkt vergeten groep

Een onderzoeker van het Niod gaat bekijken hoeveel Hagenaars na hun terugkeer uit Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog achterstallige belastingen moesten betalen. Zij krijgen dan waarschijnlijk net als Haagse Joden moreel rechtsherstel: ,,Dit is een vergeten groep.''

Niels Klaassen 13-07-17, 08:19

Begin dit jaar reserveerde Den Haag 2,6 miljoen euro voor de families van Joden die bij hun terugkeer na de oorlog door de gemeente werden aangeslagen voor achterstallig erfpacht en straatgeld.

Volgens partijen in de raad kregen veel families uit Nederlands-Indië dezelfde kille bejegening. Naar schatting hielden tientallen ambtenaren en ondernemers tijdens hun uitzending naar de kolonie een huis aan in de stad. ,,Dit gaat om een vergeten groep'', zei PvdE-politicus Arnoud van Doorn dit voorjaar.

Daarop heeft burgemeester Pauline Krikke een onderzoeker van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gevraagd volgende maand een 'beperkt historisch onderzoek' te doen. Daarbij wordt in kaart gebracht hoe groot de groep Hagenaars precies is die tijdens de oorlog geïnterneerd was in Nederlands-Indië en bij terugkeer uit de kolonie alsnog werd aangeslagen voor belastingen over hun Haagse vastgoed.

,,Op basis van de resultaten in september volgen gesprekken met de Indische organisaties'', schrijft Krikke in een brief aan de gemeenteraad. Daarna praten het stadsbestuur en de gemeenteraad over het vervolgtraject.

Het Niod-onderzoek is een 'goed idee', zegt Groep de Mos-raadslid Lex Kraft van Ermel. ,,Een logisch vervolg. Het zullen er niet veel zijn, maar ook als het er slechts één is, moet rechtsherstel plaatsvinden.''

Leidraad
De afspraak die net is gemaakt rond de schadevergoeding voor Haagse Joden vormt dan waarschijnlijk de leidraad. Het college besloot in februari tot compensatie na nieuw onderzoek waaruit bleek dat de gemeente in de jaren 40 'immoreel' heeft gehandeld door bij terugkerende Joden voor tienduizenden guldens aan achterstallige belastingen te innen. Onderzoeker Robin te Slaa constateerde dat Den Haag in de naoorlogse jaren 'welbewust een rigide en bureaucratische uitleg' van de regelgeving hanteerde.

,,Dat wat is misgegaan moet benoemd worden en dat wat rechtgezet kan worden, moet worden rechtgezet'', schreef het stadsbestuur in een reactie.

,,Natuurlijk had het veel eerder gemoeten, maar het is goed dat we nu een millimetertje meer recht doen'', zei burgemeester Krikke hierover begin april in de raad.

AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Niod bekijkt vergeten groep
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: