De Australische Raji Sukumaran, moeder van gevangene Myuran Sukumaran bij de Kerobokan gevangenis in Bali © EPA Ex-gevangenen Indonesië pleiten voor Australische ter dood veroordeeldenEx-gedetineerden uit de Kerobokan-gevangenis op het Indonesische eiland Bali willen dat twee ter dood veroordeelde Australiërs worden vrijgelaten. Dat schrijft de Jakarta Post vandaag. Volgens de ex-gevangenen hebben Myuran Sukumaran en Andrew Chan, die sinds 2005 vastzitten, de omstandigheden in de gevangenis verbeterd.
Bewerkt door redactie 1 februari 2015, 08:53 Bron: ANP
Ook hebben ze veel andere gevangenen geholpen met het beteren van hun leven en het voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij. 'Onze vraag aan de regering is om zulke goede mensen clementie te geven, want ze verdienen een tweede kans,' zegt een vroegere medegevangene tegen de krant.
De Australiërs zitten vast voor het smokkelen van heroïne. President Joko Widodo weigert echter clementie, ondanks verzoeken van de Australische premier Tony Abbott.
Geen inmengingEerder deze maand werd ook de Nederlandse gevangene Ang Kiem Soei geëxecuteerd in het Aziatische land. Internationale pleidooien, onder anderen van koning Willem Alexander en van de Braziliaanse president maakten geen enkele indruk op de Indonesische president Joko Widodo. Integendeel. De internationale protesten worden in Indonesië gezien als bemoeienis, en dat druist in tegen de sterke nationalistische gevoelens in het land. De bevolking pikt geen inmenging, en staat als één man achter Widodo, die heeft gezworen 'geen pardon' meer te zullen kennen.
Een andere ter dood veroordeelde Nederlander in Indonesië gaat om herziening van zijn zaak vragen. De 63-jarige Siegfried Mets werd in 2008 gearresteerd vanwege het smokkelen van 600.000 ecstacy-pillen. Mets zal dankzij het verzoek tot herziening in ieder geval nog wat tijd kunnen winnen. Dat is al heel wat, want tijd is iets, wat Indonesië de ter dood veroordeelden ineens niet meer wil gunnen. Het land lijkt vastberaden om in versneld tempo een soort opruiming te gaan houden. De executie van Ang Kiem Soei en vijf anderen was nog maar de eerste van een reeks. Zeker 20 gevangenen zouden dit jaar nog aan de beurt komen bij het vuurpeloton.
Volkskrant