Indonesië zinkt door stijgende Indo-Australische Plaat
Monday, 10 January 2011 15:03
Indonesië brokkelt langzaam af en steeds meer gebieden komen onder water te staan. Ook vinden veel landverschuivingen plaats.
Afgelopen maand december alleen al zijn veel verschillende stukken van Indonesië gezonken. De regering houdt sinds 2006 een kaart bij van risicogebieden.
Verzakkingen door heel Indonesië
Op diverse plaatsen langs de Trans-Sumatra route, Trans-Kalimantan (Borneo) route en Trans-Sulawesi route hebben zich landverschuivingen voorgedaan of zijn bepaalde gebieden verzakt.
Sommige stukken van het Bukit-Barisan gebergte in Sumatra barsten of verzakken, een berg in West-Java scheurt momenteel en staat op het punt in elkaar te zakken. Sommige huizen werden opgeslokt door zinkgaten die tot wel 15 meter diep waren.
Het verzakken van stukken land, heuvels, bergen, bruggen en wegen is een fenomeen wat zich de laatste jaren door heel Indonesië in een steeds hoger tempo heeft voorgedaan. Meestal ging het gepaard met zware regenval. In het meest extreme geval zonken stukken land 50 meter naar beneden.
Indo-Australische Plaat stijgt
Java begon op 23 december 2010 te zinken, maar dit werd aanvankelijk alleen gemeld als overstromingen. Het zuidelijke gedeelte van Java wordt omlaag getrokken. Op 25 december 2010 begon de Indo-Australische Plaat aan de oostelijke zijde omhoog te komen. En op 26 december 2010 kantelde ook de Filipijnse Plaat.
De boeien in de Filipijnse Zee tot aan Tasmanië laten dit onomstotelijk zien. Queensland (Australië) en de Filipijnen kregen plots te maken met enorme overstromingen omdat het water naar de lagere kant van de hellende platen werd gestuwd. Op sommige plaatsen steeg het water in Australië tot 14 meter.
Terwijl de Indo-Australische Plaat omhoog komt en verschuift, bewegen de Pacifische platen meer richting het westen, waardoor Zuid-Amerika ook naar het westen verschuift. Dit proces versnelt door de kanteling van de Filipijnse Plaat en de Mariana Trog. Maar het is de Indo-Australische Plaat die ruimte geeft voor veranderingen rond de andere platen. Het resultaat is een kantelende Indo-Australische Plaat, waarbij Indonesië zinkt.
Onderdrukking media, politiek
Vanwege de onderdrukking in de media omtrent overstromingen in Indonesië komen de meeste mensen weinig te weten van de extreme veranderingen. Ondertussen onderdrukken Indonesische politici alle informatie die erop zou duiden dat het land niet veilig is voor toeristen.
Op 23 december 2010 werden extreme overstromingen gemeld op Java en tegen 29 december was er nog geen einde in zicht. Op 29 december werd echter het identieke nieuws van 23 december herhaald. Hetzelfde patroon was zichtbaar in Pakistan, waar de NASA pas recentelijk wilde toegeven dat een permanent hoogteverlies is opgetreden.
Metrotvnews meldde op 7 januari jongstleden dat duizenden huizen in 11 dorpen in het district Pasuruan, Oost-Java zijn overstroomd. De Ngopak snelweg was ondergelopen zodat verkeer tussen Surabaya en Probolinggo stil kwam te staan.
Ook overstromingen in de districten Rejoso, Grati en Sub Winongan. Op plaatsen steeg het water tot één meter.
Lees verder en voor beeldmateriaal op de site van Niburu News