Oost-Timor onder druk over abortus
Geplaatst: 11 juni 2009 16:44
DILI - Oost-Timor is niet gelukkig over druk die vanuit de Verenigde Naties wordt uitgeoefend om zijn abortuswetgeving verder te verruimen.
Vorige week nam het Oost-Timorese parlement een omstreden wet aan die abortus toestaat als het leven van de moeder gevaar loopt. In het geval van incest of verkrachting blijft abortus verboden. Artsen die illegaal een abortus uitvoeren, kunnen drie jaar celstraf krijgen. Maar volgens het door de VN gesteunde Alola-fonds gaat die verruiming niet ver genoeg. De kleine vrouwengroepering wil dat de regering abortus volledig legaliseert en het gebruik van voorbehoedmiddelen promoot.
Het is opgericht door Kirsty Gusmao, echtgenote van premier Xanana Gusmao. De vrouwengroepering streeft naar bevordering van moderne methoden van anticonceptie en legalisering van abortus. De groepering stelt dat veel zwangere vrouwen sterven door 'onveilige' abortusmethoden, zoals het drinken van kruidendrankjes en slaan op de baarmoeder. Het fonds spreekt tegen dat het uitsluitend pro-abortus is. ''We zijn onvermoeibaar bezig om de Oost-Timorese vrouwen te bevrijden van onderdrukking, geweld, armoede en slechte gezondheid.''
Rooms-katholieke instellingen verwijten het Alola-fonds echter met steun van de VN en Unicef vooral te lobbyen voor vrijere abortus. Oost-Timor heeft de VN laten weten dat abortus ''gevoelig'' ligt in het land, dat door de voormalige bezetter Indonesië 24 jaar lang een strikte bevolkingspolitiek kreeg opgelegd.
Het rooms-katholieke instituut voor gezins- en mensenrechten CFHR bestempelt het optreden van de VN als 'onverschillig en ongevoelig' inzake Oost-Timorese gebruiken en opvattingen. De VN hebben geen oog voor de afkeer in de samenleving tegen buitenlandse inmenging, aldus het instituut.
De bevolking van de voormalige Portugese kolonie is in overgrote meerderheid rooms-katholiek. De Rooms-Katholieke Kerk is een verklaard tegenstander van abortus; ook de bevolking staat traditioneel zeer afwijzend tegenover anticonceptie, uit vrees voor een lossere seksuele moraal en grote kans op seksueel overdraagbare ziekten.
Ned. Dagblad