Ernst van de klimaatverandering in 'Years of Living Dangerously' op Discovery Channel
zaterdag 28 februari 2015
Over de ernst van klimaatverandering zijn de meningen sterk verdeeld. Maar wie de negen-delige documentaireserie 'Years of Living Dangerously' gezien heeft, kan er niet meer omheen: de aarde warmt in snel tempo op en zorgt daarmee voor onherstelbare schade.
Prominente klimaatambassadeurs onder wie Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Jessica Alba en Matt Damon reizen naar de plekken op aarde waar de effecten van klimaatverandering direct zichtbaar zijn en spreken met de mensen die het proberen tegen te gaan. Van de ontbossing van Indonesië - ten bate van de lucratieve palmolie-industrie - die verantwoordelijk is voor schrikbarend veel CO2-uitstoot tot de extreme droogte in Syrië. En van de smeltende ijskappen in Groenland tot de steeds hevigere bosbranden in Californië. Het laat zien dat klimaatverandering geen hype of verzinsel is, maar een serieuze bedreiging voor onze planeet.
In de eerste aflevering reist Harrison Ford naar Indonesië om de effecten van de palmolie-industrie van dichtbij te bekijken. Palmolie wordt in talloze huishoudelijke artikelen gebruikt en is daarom een economisch zeer interessant product. Zelf is het onschadelijk voor de natuur, maar om de vele palmplantages aan te leggen worden de eeuwenoude bossen van Indonesië in rap tempo vernietigd. Om een indruk te krijgen: in de jaren zestig bestond 80% van Indonesië uit bos, inmiddels is de helft hiervan al verdwenen.
De snelste manier om bomen te verwijderen is door ze in brand te steken, wat voor een enorme CO2-uitstoot zorgt. Het is berekend dat ontbossing wereldwijd voor 20% van de uitstoot verantwoordelijk is, net zoveel als de emissie van alle transport (auto’s, bussen, vliegtuigen) op aarde bij elkaar. Ford leert dat illegale bedrijven ongehinderd hun gang kunnen gaan, omdat corruptie een minstens zo groot probleem is in het land. Zelfs een beschermd natuurreservaat is voor meer dan 80% vernietigd door illegale ontbossing.
Wat de effecten van droogte zijn, is te zien in onder meer Californië waar bosbranden steeds heviger worden. Voormalig gouverneur Arnold Schwarzenegger zag in zijn carrière alleen al meer dan 2 miljoen hectare aan bos (ruim 3 miljoen voetbalvelden!) in rook op gaan en moet constateren dat er in zijn staat geen sprake meer is van een bosbrandseizoen, maar dat bosbranden het hele jaar door kunnen ontstaan. Wetenschappers laten kaarten zien waaruit blijkt hoe de opwarming van de aarde en toenemende droogte in de afgelopen decennia wereldwijd steeds heviger zijn geworden. Ook tonen ze aan dat de veelgehoorde tegenwerpingen als een tijdelijke toenemende zonkracht of natuurlijke lange-termijn-cycli geen stand houden.
Acteur Don Cheadle ziet in Texas hoe de extreme droogte de vee-industrie op veel plaatsen de nek heeft omgedraaid omdat er simpelweg geen gras meer groeit om te begrazen. En New York Times-journalist Thomas L. Friedman reist af naar Syrië om met eigen ogen te zien hoe de extreme droogte van enkele jaren geleden voor veel armoe heeft gezorgd onder boeren en daardoor een mogelijke katalysator is geweest voor het ontstaan van de burgeroorlog. Voor USA-veiligheidsadviseur Susan Rice staat in elk geval vast dat klimaatverandering een serieus risico inhoudt voor de stabiliteit van landen. Klimaatverandering is dus in alle opzichten een gevaarlijke ontwikkeling.
'Years of Living Dangerously', vanaf zondag 1 maart tot en met zondag 26 april om 21.00 uur op Discovery Channel.
TV-Visie