Jappenkampkinderen vragen aandacht voor hun geschiedenis
MIDDELBURG - De geschiedenis van de Jappenkampen en de Bersiap-kampen is onderbelicht in de vaderlandse geschiedenis. Dat vinden de overlevenden van die kampen, die zijn verenigd in het lotgenotencontact Kinderen uit de Japanse Bezetting en de Bersiap (KJBB).
Lotgenoten
Ruim zestig ouderen die in het voormalige Nederlands-Indië in Jappenkampen hebben gezeten, kwamen zaterdag samen in Middelburg. De Zeeuwse afdeling van het lotgenotencontact KJBB vierde met deze bijeenkomst het 25 jarig jubileum.
Geweld
De meeste aanwezigen brachten een deel van hun kindertijd door in Jappenkampen. Een groot deel kwam later opnieuw in kampen terecht tijdens de Bersiap-periode, de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië die begon na de capitulatie van Japan in 1945. Dit was een periode van extreem geweld door onafhankelijkheidsstrijders tegen Nederlanders en Indische Nederlanders op Java.
Naar de achtergrond
Veel Indische mensen en Hollanders werden gedwongen om Indonesië te verlaten. Zij kwamen in een Nederland dat het te druk had met het verwerken van de eigen oorlog tegen de Duitsers. Zo werden de verhalen van de kampen in Indonesië naar de achtergrond gedrukt. Tot 25 jaar geleden het lotgenotencontact de mensen de kans bood om hun verhaal te doen.
Lach en traan
Op de bijeenkomst in Dauwendaele wisselden momenten van vreugde en verdriet elkaar af. Er was muziek en lekker eten, maar er vloeiden ook tranen als er een tot nu toe onverteld verhaal over de tragische periode boven tafel kwam.
laatste keer aangepast: zo 12-04-2015, 12:06
Filmpje bij omroep Zeeland