'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië
3 plaatsers
Auteur
Bericht
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: 'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië vr 19 jun 2009 - 21:00
'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië Gepubliceerd: 18 juni 2009 12:32 | Gewijzigd: 18 juni 2009 12:38
Conflicten tussen broederlanden Indonesië en Maleisië lopen vaak hoog op. Zeker als presidentskandidaten zich nationalistisch willen profileren, zoals nu, schrijft onze correspondent Elske Schouten vandaag (18 juni 2009) in NRC Handelsblad. Door onze correspondent Sinds de Konfrontasi begin jaren zestig, een korte periode van gevechten aan de grens op het eiland Borneo, lopen de emoties regelmatig hoog op, meestal om dezelfde thema’s: de grens, de dienstmeisjes en de ‘diefstal’ van cultuuruitingen zoals batik of wayang.
Zo zorgde een reclamecampagne om Maleisië te promoten als toeristische bestemming in 2007 voor verhitte reacties in Indonesië. Het liedje Rasa Sayang, ‘Warme gevoelens’, dat de Maleisiërs in hun spotjes hadden gebruikt, was volgens de Indonesiërs uniek Indonesisch erfgoed. Tot een rechtszaak wegens schending van copyright kwam het niet, omdat niemand wist wie het lied had geschreven.
Dat Maleisië ook adverteerde met batik en de gemaskerde Reog-dans uit Oost-Java, schoot Indonesië helemaal in het verkeerde keelgat. Na een diplomatieke rel werd ook de dans uit de commercial gehaald.
Bekijk en beluister de reclamecampagne met Rasa Sayang:
NRC
Henri R. Cingoor
Aantal berichten : 2328 Registratiedatum : 04-01-09 Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas
Onderwerp: Re: 'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië za 20 jun 2009 - 17:14
.....Sinds de Konfrontasi begin jaren zestig, een korte periode van gevechten aan de grens op het eiland Borneo,......
Niet enkel beperkt tot de grens tussen beide landen op het eiland Borneo.
Er waren destijds ook landingstroepen van Indonesia geland op de oostkust van het schiereiland Malaysia (West Malaysia). Nog fraaier is daarbij het feit, dat enkele Indonesische soldaten - na de "vrede" - zich maar meteen definitief hadden gevestigd in de kustgebieden waar zij geland waren en daar hun verdere leven sleten, getrouwd en wel met Malaysische vrouwen.
Een stukje geschiedenis uit die periode, die maar al te graag NIET aan de grote klok gehangen wordt door Indonesia. ;-)
Oh ja, dan was er natuurlijk ook de kwestie van het volkslied van Malaysia.....Terang Bulan geheten. Was destijds ook al een doorn in het oog van Indonesia met veel gescheld over en weer naar elkaar toe. Het scheelde weinig of de maan was helemaal niet meer helder maar verkleurd door munitie rook.
En in de grote boemjaren van de Aziatische tijgerlanden (80'er en 90 'er jaren), waartoe Malaysia ook werd gerekend, was er ook nog de kwestie van illegale Indonesische bouwvakkers. Oogluikend werd deze illegale kwestie toegestaan door de regering van Malaysia, want zowat de halve bouwwereld van Malaysia kon enkel plaats vinden door gebruik te maken van deze Indonesische illegale bouwvakkers. De lokale Malaysische bevolking vond zich zelf TOEN te "hoog" om dit werk te doen.
Waar doet dit laatste me toch maar meteen aan denken???? Vond een dergelijk verschijnsel ook niet plaats in de West Europese landen???? De lokalen vonden zich te hoog om WC's d.e. schoon te maken en werden toen ook niet maar "gastarbeiders" binnengehaald? Weliswaar op legale wijze maar waar menig West Europees land nu met de somstijds negatieve gevolgen ervan te kampen heeft.
Ach ja, veel nieuws onder de zon is er eigenlijk niet, of het nu Europa is of Azie.
Gr/H
OmSid
Aantal berichten : 861 Registratiedatum : 08-01-09 Woonplaats : Negeri Kincir Angin
Onderwerp: Re: 'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië zo 21 jun 2009 - 6:59
De probleem bij Meprau Nyonya Elske is dat ze vaak begint te toeteren zonder de achtergrondinformatie te weten. Of het kan ook zijn dat ze het express niet vermelde om een smeuige verhaal te kunnen vertellen , tya ze moet toch wat als koranda(koresponden anda) in Indonesia.
In het verleden (Srivijaya tijd) waren de Maleiers min of meer de nakomelingen van de Sumatranen en later ook Javanen . Ik leg de nadruk op Maleiers (Orang Melayu) , niet dezelfde als Orang ASLI en de Maleisiers . Dag en nacht verschil.
Met recht kan men zeggen dat De Maleisiers (de Orang Melayu) dezelfde roots hebben als de Indonesiers . Maar dat geldt niet voor de 2 grote andere bevolkngsgroepen , De Chinesen (Peranaklan) en de Indiers (Tamil-India etc).
Dat de Maleiers de cultuur erfgoed van de Indonesiers in huis hebben en koesteren kan niemand bezwaar maken , maar om het te lenen en toe te eigenen d.m.v claimen (octrooi vragen ) is ofzich bedenkelijk te noemen .
Over de confrontatie tijd (Dwikora) Ganyang Malaysia is ook te wijten op zijn minst aan de politieke aspiratie van Soekarno , met zijn groot Indonesia Raya , en de wens van een deel (hoe groot is niet duidelijk) van de Maleiers om bij Indonesia (hun grote broer ) aan te sluiten.
Ook speel het Westen , in het bijzonder Engeland een grote rol . De Federatie Malaysia was min of meer snel gevormd om de aanspraken van Soekarno te dwarsbomen .
Gesponsorde inhoud
Onderwerp: Re: 'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië
'Rasa Sayang' leidde tot controverse tussen Maleisië en Indonesië