Maleisië en Indonesië akkoord over opvang bootvluchtelingen
20 mei 2015, 07:12
door Melle Garschagen
Buitenland
Maleisië en Indonesië zijn bereid de bootvluchtelingen uit Birma en Bangladesh die momenteel op zee dobberen tijdelijk op te vangen. “Wij blijven humanitaire assistentie verlenen aan de zevenduizend vluchtelingen nog steeds op zee”, schreven de Indonesische en Maleisische ministers van Buitenlandse Zaken in een verklaring, na een top vandaag in Kuala Lumpur. Thailand, dat tot voor kort een populaire doorvoerroute was voor mensensmokkelaars, neemt geen vluchtelingen op.
Voorlopige oplossing
Het akkoord biedt een voorlopige oplossing voor de grootste Aziatische bootvluchtelingencrisis sinds de Vietnamoorlog. Hoe nijpend de situatie is, bleek vandaag in Atjeh, het noordelijkste deel van Indonesië. Vissers redden circa 450 vluchtelingen van hun boot die voor de kust was aangekomen. De vluchtelingen waren uitgehongerd, uitgedroogd en ziek. Het bleek hetzelfde schip te betreffen dat vorige week voor de kust van Thailand werd gesignaleerd. Toen werd het schip door de Thaise marine terug naar internationale wateren gesleept. De vluchtelingen aan boord zeggen dat ze ook door de Maleisische marine zijn teruggeduwd. De Maleisische marine zou gedreigd hebben de boot te bombarderen en beschieten.
1.500 bootvluchtelingen in week tijd
Dat het Maleisië en Indonesië zijn die de Rohingya opnemen is geen toeval. Beide landen zijn overwegend islamitisch, net als de Rohingya. Tegen de bevelen van de Indonesische marine en de lijn van de Indonesische regering in verleenden Indonesiërs de afgelopen dagen wel degelijk hulp aan vluchtelingen in nood. Vissers brachten vluchtelingen aan land. Studenten van universiteiten in Medan trokken naar detentiecentra om eten en kleding uit te delen. In de afgelopen week zijn ruim 1.500 bootvluchtelingen in Atjeh aangekomen.
Opvang gebeurt niet zomaar
Toch nemen Maleisië en Indonesië de zevenduizend vluchtelingen niet zo maar aan. De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat de duizenden vluchtelingen binnen een jaar elders permanent ondergebracht worden. Maleisië en Indonesië zullen dus niet het eindpunt zijn voor de reis van de bootvluchtelingen die drie tot vijf maanden op zee zitten onder erbarmelijke omstandigheden.
De VN-Vluchtelingenorganisatie heeft al hulp aangeboden in het bieden van opvang. Vorige week stelde de International Organization for Migration een miljoen dollar beschikbaar aan landen die bereid waren te helpen.
nrc.nl