Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 De Indische Kwestie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

De Indische Kwestie Empty
BerichtOnderwerp: De Indische Kwestie   De Indische Kwestie Icon_minitimedi 26 mei 2015 - 11:46

24 mei om 20:32 ·


De Indische Kwestie


Beste Facebook vrienden, sympathisanten en leden van de Stichting Het Indisch Platform,
De Delegatie van het IP heeft een tijdlang “radio”-stilte in acht genomen met betrekking tot de voortgang van de Indische Kwestie, conform afspraak met de staatssecretaris, de heer van Rijn. Zonder in details te treden, is ons vertrouwen in de serieuze wil van de heer van Rijn om de Indische Kwestie tot een oplossing te brengen, niet minder geworden.
Voor de duidelijkheid : de stelling dat met het Gebaar finale kwijting was verleend voor de Indische Kwestie ( backpay +materiële oorlogsschade) WAS een oude stelling van vorige kabinetten. Bij VWS – bij de niet direct betrokken ambtenaren - leeft deze “algemene” stelling nog, maar dit uitgangspunt is door de huidige coalitie reeds lang “verlaten”!
In januari 2007 heeft kabinet Balkenende 4 een negatief besluit genomen en op 30 juni 2011 werd de motie Dijkstra ( voor een aanstelling van een Commissie van Wijzen die zich over de NIOD-rapporten zou buigen) door de Tweede Kamer op twee stemmen na, verworpen. Velen hebben hierover al verschillende berichten gelezen.
De heer van Rijn is de eerste staatssecretaris die zich persoonlijk buigt over het vraagstuk. In de vele gesprekken van de afgelopen twee jaar wordt gestreefd naar een “fair en final” deal. In de afgelopen maanden hebben ook veelvuldige contacten plaats gevonden met verschillende vooraanstaande politici. Het duurt lang, ons geduld en vertrouwen worden op de proef gesteld, maar wij weten dat de heer van Rijn nauwgezet bezig is om een voor het IP hoogst mogelijke regeling te behalen. Hij had veel eerder de handdoek in de ring kunnen gooien , ons, het IP met lege handen achter latend. De Indische Kwestie is een morele kwestie waar VWS/ Van Rijn niet omheen draait. Dat recentelijk door de heer van Gerwen, afgevaardigde van de SP in een AO van de Vaste Kamercommissie VWS, aangedrongen werd op een bespoediging van de Kwestie, kunnen we alleen maar toejuichen.

De heer van Rijn en het Bestuur van het IP treden pas naar buiten, wanneer de zaak “afgerond” is ( zowel positief of negatief). Persoonlijk maak ik me pas zorgen wanneer er signalen zijn die op een mogelijk negatief besluit van regering + Kamers wijzen . Vooralsnog blijf ik de aan de heer van Rijn toegezegde discretie hoog houden en volsta ik met de stelling ….”so far so good”.
Natuurlijk zou het ernstig zijn wanneer de staatssecretaris zich voortijdig zou terug trekken, als gevolg van andere VWS - vraagstukken. De oplossing van de Indische Kwestie zal hierdoor vertraging oplopen. Maar zelfs dan acht ik de heer van Rijn integer genoeg om onze portefeuille toereikend over te dragen.

Stellingen als zou het IP, in het bijzonder de voorzitter ( ikzelf) , “betaald” worden door de overheid om de Indische Gemeenschap “stil” te houden , dan wel dat wij , het IP een verlengstuk zijn van de overheid/ VWS, berusten op stemmingmakerij en getuigen van een gebrek van begrip voor de gevoelens van iedere lezer, die gebaat is bij de juiste informatie – hoe weinig op dit moment ook. Het effect van het uiten van deze scherp gekozen woorden jegens Het Indisch Platform zorgen voor nog meer onrust.
Het Indisch Platform blijft zich focussen op het doel: Erkenning, Excuses, Compensatie.
Ik hoop U binnenkort wat meer uitgebreid te informeren over een hopelijk positief besluit van de regering en de Tweede Kamer ( reeds geagendeerd!!) . ….en tot zover :….”so far so good”….!

Silfraire Delhaye ( voorzitter IP).


Facebook
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
De Indische Kwestie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: