Verhalen uit het archief: Eindelijk bericht uit IndiëBodegraafs Nieuwsblad
29 mei 2015
Door: Cock Karssen
BODEGRAVEN - Zoals beloofd vervolgen we de verhalen over de kampen in Indië.
In ‘De Kroniek’ van 10 oktober 1945 stond dit bericht.
Archief: Cock Karssen Het duurde tot begin oktober 1945 voordat de eerste brieven uit Indië in ons dorp arriveerden. De eerste brief is van Piet Looij, die gezond en wel het Japanse krijgsgevangenschap had overleefd.
Hij was naar diverse kampen gestuurd en ten slotte in Thailand terechtgekomen om de spoorlijn Bangkok-Rangoon aan te leggen. Vervolgens was hij met transportschepen - erg gevaarlijk, want er werden er een aantal getorpedeerd - doorgestuurd naar een nieuw kamp om een vliegveld aan te leggen. Op 24 augustus hoorde hij dat de Japanners waren gecapituleerd.
Mevrouw Van der Giesen ontving op 10 oktober een brief van haar moeder die vier jaar lang opgesloten had gezeten in een vrouwenkamp op Sumatra. Haar moeder had vreselijk veel meegemaakt en woog nog maar 88 pond.
Ook de familie Doornik uit Buitenkerk kreeg een brief van zoon Anthonie Hendrikus. Hij had in een mannenkamp gezeten en een zware dysenterieaanval overleefd. Ook zijn vrouw en kinderen, die in andere kampen waren opgesloten, hadden gelukkig alles overleefd.
De familie Scheen op de Emmakade kreeg een levensteken van hun dochter, zuster Beatrix, die in een missieziekenhuis had gewerkt en ook niet werd gespaard, maar werd opgesloten met 36 medezusters. Na veel ontberingen overleefden slechts acht zusters de verschrikkingen.
Ook de familie Ranke kreeg bericht dat de twee missiezusters, A. en C. Ranke Semarang het hadden overleefd.
De familie Maaskant ontving gelukkig ook bericht dat Dr. Jaap Maaskant met zijn gezin nog in leven was. Voor al deze families waren de brieven die binnendruppelden van groot belang omdat men vier of vijf jaar niets van elkaar gehoord had en niets wist van de omstandigheden waaronder de ander de oorlog had beleefd.
Gelukkig kreeg ook de familie Voordouw uit de Nieuwstraat te horen dat hun dochter, schoonzoon en de kinderen die in Medan woonden in leven waren.
De Bodegraafse Chr. de Jong-Veerman, dochter van familie Veerman uit de Prins Hendrikstraat die in Medan woonde, moest helaas melden dat haar echtgenoot aan ondervoeding was overleden. Eind oktober werd duidelijk dat ook G.I. van Leeuwen als kolonel van het KNIL nog in leven was en ook dat Piet Bloemendaal nog leefde.
Ten slotte werd in een van de laatste brieven die gepubliceerd werden vermeld dat ook de familie Zwaneveld uit Oud Bodegraven blij kon zijn omdat het hele gezin van hun dochter in goede gezondheid verkeerde.
de Weekkrant