Indonesische president herschikt kabinet vanwege tegenvallende groei
Van onze redacteur
Vandaag, 12-08-2015 17:42
Update: vandaag, 18:44
De Indonesische president Joko Widodo haalt de bezem door zijn kabinet, in een poging de economische groei aan te jagen. Hij benoemde woensdag twee ervaren technocraten als minister van handel en minister van economische zaken.
De herschikking van het kabinet lijkt er vooral op gericht om het vertrouwen van buitenlandse investeerders terug te winnen. Die maakten zich de afgelopen jaren steeds meer zorgen over het protectionistische beleid van de Indonesische overheid. Met de benoeming van twee ministers met internationale ervaring en een focus op het buitenland, hoopt Widodo die zorgen weg te nemen.
Critici
Daarnaast probeert hij critici in eigen land de mond te snoeren. Widodo, die een jaar geleden aantrad, kreeg kritiek omdat hij te weinig daadkrachtig zou zijn terwijl de economie groeit in het laagste tempo sinds zes jaar. De verwachting was dat de president bij politieke benoemingen vooral rekening zou houden met de wensen van zijn partij PDIP. Dat laatste heeft Widodo vooralsnog ontkracht.
De 66-jarige Darmin Natusion wordt minister van economische zaken. Natusion was van 2010 tot 2013 gouverneur van de Indonesische centrale bank en ontving een doctoraat aan de Sorbonne universiteit van Parijs. Natusion zei na zijn benoeming dat hij in eerste instantie de stijgende voedselprijzen een halt wil toeroepen. Daarnaast wil hij de importregels stroomlijnen, om daarmee het vertrouwen van buitenlandse investeerders terug te winnen.
Harvard
Thomas Lembong, die zijn opleiding aan Harvard genoot, wordt minister van handel. Lembong, ceo van de Singaporese investeringsmaatschappij Quvat Management, werkte voorheen onder meer bij Deutsche Bank en Morgan Stanley. Daarnaast was hij vice-gouverneur van de ‘Indonesian Bank Restucturing Agency’, een agentschap opgezet om het banksysteem nieuw leven in te blazen na de Aziëcrisis in 1998.
Toen Widodo vorig jaar werd verkozen tot president van Indonesië, was de verwachting dat hij corruptie zou aanpakken en een einde zou maken aan vriendjespolitiek binnen de Indonesische overheid. Tot nu toe heeft de president die verwachtingen nog niet ingelost. Veel Indonesiërs vinden dat hij er niet in slaagt om een vuist te maken tegen de diepgewortelde gevestigde belangen en de politieke elite die hem vorig jaar steunde in zijn verkiezingsstrijd.
Analist Douglas Ramage uit Jakarta noemt het besluit van Widodo tegen persbureau Reuters ‘een politiek slimme zet’, omdat hij hiermee laat zien dat hij niet buigt voor politieke druk bij het benoemen van ministers.
fd