Yudhoyono roept op tot tolerantie20-10-2009 11:08 | Van onze correspondent
Yudhoyono
JAKARTA – President Yudho-yono heeft de afgelopen dagen 34 ministers benoemd voor zijn tweede ”Kabinet Indonesië Verenigd”. De regeringsleider roept op tot verdraagzaamheid en tolerantie in Indonesië. „Miljoenen vrienden en nul vijanden.”
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is dinsdag in het Volkscongres in Jakarta geïnaugureerd. De regeringsleiders van Singapore, Maleisië, Oost-Timor en Australië waren aanwezig bij de herbenoeming van de 60-jarige Yudhoyono. Ook de in Nederlandse ballingschap wonende Papoealeider Nicolaas Jouwe was op uitnodiging van de Indonesische president bij de plechtigheid aanwezig.
Yudhoyono wil in zijn nieuwe regeringstermijn de ambitieuze ”Visie 2025” verwezenlijken. Het staatshoofd hoopt dat Indonesië met industrialisering en een gedegen economisch beleid binnen vijftien jaar hetzelfde ontwikkelingspeil bereikt als Frankrijk en Groot-Britannië. President Yudhoyono heeft hiervoor een regering benoemd die bestaat uit professionele economen, militaire bondgenoten en leiders van coalitiepartijen waarmee Yudhoyono de verkiezingen won.
„We hebben de derde grootste economische groei ter wereld. Onze democratie is sterker en stabiel. En we zijn vol optimisme en zelfvertrouwen”, sprak Yudhoyono in het Volkscongres tijdens zijn inauguratietoespraak. „In mijn vijfjaarprogramma wil ik verbetering in de welvaart, democratie en gerechtigheid in Indonesië.”
De 34 ministers die deze week worden benoemd, staan hete hangijzers te wachten, waaronder een omstreden wet die abortus zou legaliseren. Christelijke en islamitische leiders vonden elkaar de afgelopen weken in de kritiek dat de wet mogelijk abortus zou bevorderen.
Het wetsartikel gebiedt dat abortus legaal is binnen zes weken na de laatste menstruatie van een zwangere vrouw. De wet passeerde geruisloos het Indonesische parlement daags voor het verstrijken van de ambtsperiode. Het is nu aan de Indonesische president om de wet te ondertekenen.
Onduidelijk is wat het standpunt is van de nieuwe minister van Volksgezondheid. Maar twee conservatieve moslimpartijen zullen naar verwachting hevig protesteren tegen het wetsartikel. De ultraconservatieve Partij Voor Gerechtigheid en Welvaart (PKS) heeft hoogstwaarschijnlijk vier ministersposten in handen, waaronder het machtige ministerie van Communicatie en Informatie dat toezichthouder is op de Indonesische media.
De polygame PKS-leider Tifatul Sembiring kan met deze ministerspost zijn religieuze stempel drukken op de Indonesische televisie en internetsites.
President Yudhoyono benadrukte in zijn toespraak het belang van eenheid en verdraagzaamheid. „De sleutel tot succes is onze cultuur van pluralisme, tolerantie en een verdraagzame houding. Miljoen vrienden en nul vijanden.”
De inauguratie in Jakarta vond vanmorgen plaats te midden van een enorme veiligheidsoperatie. „Het moet op Obama’s inauguratie lijken”, grappen veel bewoners van Jakarta. De politie en het leger hebben de nodige manschappen aangerukt voor de veiligheid. De terreuraanslagen op westerse hotels afgelopen juli vonden op slechts luttele kilometers van het Volkscongres plaats.
De Indonesische president wil niets aan het toeval overlaten. Zekerheid, routine en voorbereiding lopen als een rode draad door de regeerstijl van de gepensioneerde viersterrengeneraal.
Ook in zijn benoemingen van ministers lijkt president Yudhoyono weinig politiek risico te nemen. Zijn nieuwe economische team bestaat enerzijds uit westers opgeleide economen zoals de herbenoemde minister van Financiën Sri Mulyani Indrawati en zijn nieuwe vice-president Boediono, die beiden hoge functies bekleedden bij het IMF. Dit economisch team, dat het vertrouwen geniet van buitenlandse investeerders en het bedrijfsleven, moet de economische sprong van Indonesië verwezenlijken.
Tegelijkertijd omringt de president zich met oude bondgenoten, zoals minister Hatta Rajasa, die de afgelopen jaren het staatssecretariaat op het paleis bestuurde. Ook de keuze voor bewindslieden op de veiligheidsministeries valt op vertrouwelingen.
Critici wijzen erop dat de Javaanse president Yudhoyono geobsedeerd lijkt door brede consensusvorming en harmonie. Zo besloot hij zeker tien politici van andere coalitiepartijen bij ministersposten te benoemen. Veel politieke waarnemers spreken van politieke koehandel en zetten vraagtekens bij de werkervaring en expertise van deze politici op hun nieuwe ministersposten.
President Yudhoyono lijkt ook te streven naar een volledige vertegenwoordiging van alle regio’s en buitengewesten in zijn kabinet. De protestantse Evert Ernst Mangindaan, voormalige gouverneur van Noord-Sulawesi, is hoogstwaarschijnlijk benoemd tot minister van Staatsapparatuur. Freddy Numberi zal naar verwachting als enige Papoea in het kabinet het ministerie van Transport gaan leiden.
Ref. Dagblad