Moeder die zwaar mishandelde babytweeling aan lot overliet, hoort taakstraf eisen
EINDHOVEN - Justitie eist een taakstraf van 180 uur plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen de Indonesische moeder (40) uit Eindhoven die haar babytweeling aan hun lot overliet. Haar man zou zijn zoontjes hebben gegooid, geknepen en geslagen. Ze braken bijna al hun ribben en botten in armen en benen. Ook zou de vader hebben geprobeerd de baby’s te wurgen.
De moeder heeft onvoldoende ingegrepen, meent het Openbaar Ministerie. Ze zou de kinderen daarmee in gevaar hebben gebracht. Volgens het OM past hier normaal een onvoorwaardelijke celstraf, 'maar ik houd rekening met het blanco strafblad en de afhankelijke positie van de vrouw', aldus de officier van justitie.
Bij het horen van de eis barstte de moeder in tranen uit. De advocaat van de vrouw eiste vrijspraak. De advocaat stelt dat er geen opzet in het spel was en dat de moeder al publiekelijk veroordeeld en geschaad is.
Ex-man
De man van de vrouw zit vast. Hij is veroordeeld voor de mishandelingen van de tweeling en kreeg een gevangenisstraf van één jaar. De moeder wordt ervan beschuldigd dat ze de kinderen zeker één keer in hulpeloze toestand achterliet.
In februari 2014 is de tweeling van drie maanden oud uit huis geplaatst. Eén baby had twintig ribbreuken, een spaakbeen- en bovenarmbreuk en een gebroken dijbeen. Bij de andere baby werden dertien ribbreuken en een gebroken spaakbeen, ellepijp, scheenbeen en dijbeen vastgesteld.
‘Hij greep ze bij de keel’
De moeder, die vanwege haar Indonesische afkomst een tolk nodig had in de rechtszaal, is het niet eens met de klacht. Volgens haar is het niet waar dat ze niets heeft gedaan tegen de mishandelingen. Ze zou hulp hebben gezocht, maar niet goed hebben geweten hoe ze met de situatie moest omgaan, onder meer omdat ze in Nederland geen familie heeft.
"Ik heb nooit gezien dat hij de kinderen sloeg. Ik schrok heel erg toen ik hoorde dat de kinderen gebroken ribben hadden”, aldus de moeder. Ook de blauwe plekken zou de moeder aanvankelijk niet hebben opgemerkt.
Pas in de derde maand na de geboorte zag ze dat de kinderen vaker overgaven als ze net een flesje hadden gehad. De vader zou de kinderen vaker op ruwe wijze het flesje geven. Pas later zag ze blauwe plekken, waarvan ze naar eigen zeggen erg schrok. Toen ze de vader met die plekken confronteerde, werd hij boos, zo stelt ze voor de rechter.
De rechter lijkt haar verhaal in twijfel te trekken. "U heeft uw kinderen gewassen en verschoond, maar al die tijd heeft u niks gezien?", vraagt de rechter de vrouw. De moeder zegt dat ze wel heeft gezien hoe vader de baby’s 'bij de keel greep en een beetje door elkaar schudde’.
Justitie zet vraagtekens bij de verklaring van de vrouw. De officier snapt niet waarom de vrouw geen contact opnam met de politie, maar de vrouw zegt niet te weten hoe ze dat moest doen. Ook durfde de moeder niet weg te rennen van haar man. “Dan had de vader ons achterhaald”, zegt ze.
De Kinderbescherming stelt dat uit de houding van de vrouw blijkt dat ze de ernst van de zaak zelf niet goed genoeg inziet.
'Mishandelingen geen grond om te scheiden'
De moeder vertelt daarnaast dat ze zowel voor als na de bevalling door de vader werd geslagen. In de rechtszaal werden ook Whatsapp-berichten getoond, waaruit onder meer blijkt dat de moeder hulp zocht bij haar vriendin ‘omdat ze haar gezin wilde redden’. Ze benaderde ook haar schoonmoeder voor hulp.
Scheiden was volgens haar aanvankelijk geen optie. "We zijn volgens het geloof getrouwd", zo vertelt de moeder dinsdag, “we hebben volgens de plicht om voor een oplossing te zorgen.” In de Indonesische cultuur is het volgens de moeder ongebruikelijk dat kinderen als reden worden opgevoerd om te scheiden.
Inmiddels wil ze naar eigen zeggen wel scheiden, al zijn haar ouders in Indonesië volgens de moeder nog altijd tegen een echtscheiding. In een van de Whatsappberichten schreef de moeder dat de vader dreigde haar terug te sturen naar Indonesië.
Moeder was onderwijzeres op kleuterschool
In Indonesië was de moeder onderwijzeres op een kleuterschool. Nu werkt ze in de ouderenverzorging om haar bijstandsuitkering te behouden, zegt ze zelf. De kans dat de kinderen worden teruggeplaatst bij de moeder is volgens haar advocaat minimaal. De moeder mag de kinderen nu anderhalf uur per week zien.
Video + luisterfragment bij Omroep Brabant