Botten van 'reuzenratten' ontdekt op Oost-Timor Foto: Stuart Hay, ANU.Gepubliceerd: 06 november 2015 17:38
Australische archeologen hebben op Oost-Timor fossielen van de grootste rattensoort uit de historie ontdekt.
De ratten waren gezien hun botten tien keer groter dan moderne soorten en wogen ongeveer vijf kilo.
De dieren leefden tot ongeveer duizend jaar geleden in het tropisch regenwoud op het eiland Timor en stierven waarschijnlijk uit doordat grote delen van hun leefgebied werden gekapt.
Dat hebben onderzoekers van de Australian National University bekendgemaakt op een bijeenkomst van de Society of Vertebrate Paelontology in Dallas.
MensenDe fossielen zijn opgegraven in de jungle van Oost-Timor en bevatten snijsporen die erop wijzen dat de reuzenratten werden gevangen en gegeten door mensen. De eerste menselijke bewoners van Timor arriveerden ongeveer 46.000 jaar geleden.
Het feit dat de ratten op het menu van de eilandbewoners stonden, leidde waarschijnlijk niet tot de uitsterving van de dieren. Mensen en reuzenratten leefden tienduizenden jaren zonder problemen samen op het eiland.
De reden dat de knaagdieren uiteindelijk van het toneel verdwenen, was volgens hoofdonderzoeker Julien Louys de opkomst van het gebruik van ijzeren gereedschap op het eiland, ongeveer duizend jaar geleden.
Megafauna"Mensen konden met dit gereedschap op grote schaal gebieden ontbossen", verklaart Louys op de nieuwssite van de universiteit. Het leefgebied van de grote ratten werd daardoor vermoedelijk te klein.
De reuzenratten vallen volgens Louys onder de megafauna, een groep van grote zoogdieren (waaronder de mammoet en de sabeltandtijger) die vlak na de opkomst van de moderne mens uitstierf. "De grootste ratten hadden het formaat van een hond."
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis