Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten Empty
BerichtOnderwerp: Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten   Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten Icon_minitimedo 17 dec 2015 - 18:51

Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten
VANDAAG, 08:36BUITENLAND


Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog ten minste drie kindsoldaten gerekruteerd, blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij het ministerie van VWS.

De drie voormalige kindsoldaten hebben zich gemeld bij het ministerie voor de regeling in de zogenoemde 'backpay-kwestie'. Met deze regeling kunnen oud-soldaten en ambtenaren die werkten in Nederlands-Indië tijdens de bezetting door Japan, een vergoeding krijgen van 25.000 euro. De regeling is in het leven geroepen omdat deze groep tijdens de bezetting 41 maanden lang geen salaris heeft gekregen.

Onbekend
Volgens De Telegraaf was de jongste man tijdens de oorlog zeven jaar oud. Dat meldt de krant op basis van een inventarisatie die het Indisch Platform gemaakt heeft van de binnengekomen meldingen. Het platform maakte zich namens de Nederlands-Indische gemeenschap jarenlang hard voor de extra vergoeding.

Het ministerie zegt tegen De Telegraaf dat er tot nu toe niks bekend was over de aanwezigheid van kindsoldaten in Nederlands-Indië. Ook het NIOD was niet op de hoogte van kindsoldaten in Nederlandse dienst. Wel zijn er bij het NIOD gevallen bekend van jongeren van rond de 16 jaar die voor het KNIL werkten.

Het ministerie gaat extra onderzoek doen naar de groep relatief jonge mannen die zich gemeld hebben.

NOS
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten Empty
BerichtOnderwerp: Re: Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten   Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten Icon_minitimedo 17 dec 2015 - 18:55

do 17 dec 2015, 05:30|
KNIL werkte met kindsoldaten

door Roy Klopper

DEN HAAG - Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) rekruteerde in de Tweede Wereldoorlog extreem jonge kindsoldaten op Java. De jongste claimt zeven jaar oud te zijn geweest toen hij aan de slag ging op de kazerne.
Dit blijkt volgens het overlegcollege Indisch Platform (IP) uit de leeftijden en getuigenissen van oud-strijders die zich hebben aangemeld voor de eenmalige 'backpay' van 25.000 euro netto. Deze uitkering is vorige maand toegezegd door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan de oud-militairen en ambtenaren die nooit salaris ontvingen voor de 41 maanden van de Japanse bezetting van voormalig Indië, waarin ze veelal gedetineerd waren.
Woordvoerster Peggy Stein van het IP meldt dat drie van de circa 500 mensen die nu in aanmerking komen voor de uitkering tijdens de oorlog zwaar minderjarig waren. ,,Een was zelfs pas 7 jaar oud, de oudste minderjarige was 15 jaar," zo concludeert de woordvoerster. Het platform verwacht dat de lijst minderjarigen nog langer is zodra de circa 1000 nog levende rechthebbenden op de uitkering zich allemaal hebben aangemeld.

Lees ook: Onderzoek naar kindsoldaten

Laurens van Akkeren (80) staat op de backpay-lijst van het Indisch Platform als een van de drie oud-kindsoldaten die het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) rekruteerde. Wat voor hem als 7-jarige begon als spannend jongensboek, eindigde in de hel van een Japanse internering. Lees het indrukwekkende verhaal van Van Akkeren hier: ' Ik zat daar dus moederziel alleen als jonge jongen'.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Leger Nederlands-Indië rekruteerde kindsoldaten
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: