Indonesië gespannen over aanslagen tijdens feestdagen
Indonesië kijkt opnieuw met zorg uit naar de komende week. Kerst en Nieuwjaar zijn dankbare doelwitten voor terroristische aanslagen of religieus geweld, en tienduizenden politiemannen zijn op de been om dat te verhinderen. De zenuwen in het land zijn het afgelopen weekeinde extra gespannen geraakt, na de arrestatie van zeven mannen op het eiland Java. Zij zouden een aanslag met Nieuwjaar in Jakarta hebben gepland.
Door: Michel Maas 20 december 2015, 18:42
Voor de politie in het hele land geldt tijdens de feestdagen 'siaga 1', oftewel de opperste staat van paraatheid. Kerken en plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen worden extra bewaakt. Vooral op het eiland Bali, waar in het verleden al bloedige bomaanslagen zijn gepleegd, is de bewaking verscherpt. Veel Australiërs brengen de feestdagen door op dit eiland. Ook vliegvelden, treinstations en havens worden extra in de gaten gehouden.
Terroristisch netwerk
De Indonesische anti-terreurbrigade zou dit weekeinde ten minste één aanslag hebben voorkomen. Bij razzia's in verscheidene steden in midden-Java zijn zeven mensen opgepakt. Zij zouden een bomaanslag hebben willen plegen op Nieuwjaarsnacht in Jakarta.
Een van de zeven, een 35-jarige man, zou zijn klaargestoomd voor een zelfmoordaanslag. Hij werd opgepakt in het huis van zijn leermeester, een docent aan een islamitische kostschool. Andere arrestanten zouden ook banden hebben met die kostschool. In het huis van de leraar werd een zwarte vlag gevonden die 'leek op de vlag van Islamitische Staat'. In een van de huizen werden spullen gevonden die gebruikt kunnen worden bij het maken van bommen. Explosieven werden niet aangetroffen.
De mannen waren volgens de politie leden van een terroristisch netwerk. Een van de arrestanten zou een bedreven schutter en bommenmaker zijn. Hij zou dat hebben geleerd als lid van Jemaah Islamiyah, de terreurbeweging die verantwoordelijk was voor een reeks zware bomaanslagen in Indonesië in de periode 2000-2010. De bloedigste actie in die reeks was de dubbele bomaanslag op Bali, in 2002, waarbij meer dan 200 mensen omkwamen. Veel slachtoffers destijds waren jonge toeristen.
Eerdere aanslagen
Dit weekeinde is ten minste één aanslag voorkomen. Zeven mensen zouden een bomaanslag hebben willen plegen op Nieuwjaarsnacht in Jakarta
Twee jaar eerder, op Kerstavond in 2000, had Jemaah Islamiyah een hele serie aanslagen gepleegd op kerken in Indonesië. Bij een twintigtal kerken ontploften gelijktijdig bommen, die aan in totaal 18 mensen het leven kostten.
De laatste grote actie van Jemaah Islamiyah was een gecombineerde aanslag op het Marriott en het Ritz Carlton hotel in Jakarta. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven, onder wie twee Nederlanders. Die aanslag leidde de ondergang van de groep in. Haar leden werden opgejaagd en nagenoeg al haar leiders, honderden aanhangers en vooral ook de makers van de bommen werden gedood of gevangen gezet.
Aanslag op feestdagen
Radicale splintergroepen blijven echter actief in Indonesië en dat houdt de angst voor aanslagen levend. Bovendien groeit de religieuze intolerantie, wat heeft geleid tot tal van aanvallen op religieuze minderheden. Ten slotte wordt rekening gehouden met acties van strijders van de Islamitische Staat die terugkeren naar Indonesië.
Volgens de Indonesische minister van Veiligheid, Luhut Binsar Pandjaitan, is er een reële kans op een aanslag tijdens de feestdagen. De jaarlijkse veiligheidsmaatregelen zijn daarom dit jaar verscherpt. Van 7 december tot 2 januari zijn in het hele land 150.554 politiemannen op de been in een beveligingsactie die de naam 'Operasi Lilin' ('Operatie Kaars') heeft gekregen.
Volkskrant